Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, jaký mají, nebo měli jídelníček vaše 15-16 měsíční děti? Budu ráda nejenom za typy na jídla, ale i konkrétní sdělení, kdy co zvyknou jíst počas dne. Moc děkuji.
16 mesicni:
Pri probuzeni se koji, do cca 40 min po probuzeni snida - stridam: ovesnou nebo pohankovou kasi s bananem nebo nejakym jinym ovocem, ruzne livance (bananovy, kefirovy), palacinky (ze spaldovy, ryzovy nebo pohankovy mouky), obcas neco upecu nebo treba vlocky s bananem a jogurtem
Svacinu davam dle snidane, aby nemel to stejne - nekdy ovoce, kapsicka, nekdy kefir, nekdy jen mleko, kousek chleba, polevka..
obed: ji to stejne, co my
Odpoledni svacina: stridam nejcasteji opet dle predchozich jidel toho dne- nekdy smoothie z mrazeneho ovoce, bananu, kefiru s chia seminkama a orechovym maslem, nekdy to mrazene ovoce ohreju na panvi, lehce osladim a dam mu to do jogurtu nebo tvarohu ci zakysanky.. jindy ma treba jen ovoce, zalezi
Vecere: palacinky na slano, pohanka s mozzarelou a cerstvou zeleninou, husta polevka, vyvar, testoviny, testoviny z cervene cocky s kremovym syrem, bramborova kase, vajicka, chleba s maslem a zeleninou, apod.
Vetsinou ji s 2-3 hodinovym odstupem
V tomto věku už obě moje děti jedlý jídlo normálni, co jsem vařila pro nás…nic extra jsem jim nepřipravovala..
Jinak co tak ji..starsi teda v tom věku byla zvyklá sundat ještě ráno místo snídaně mléko, pak svačina nějaké ovoce nebo jogurt, tvaroh apod…odpolední svačina to jsme většinou byli někde venku takže ovoce, zelenina nějaké křupky nebo jsem po cestě koupila třeba sýrové nitě, případně kdyz jsme byli doma tak kase…večeře chleba nebo rohlík s nějakou pomazánkou, nebo máslem a sunkou, vařeným vajíčkem apod..případně polévka…nebo nějaká rychlovka jako toust, míchaná vajicka…a před spaním si dávala ještě dvoustovku mléka…vstávala kolem 7 a spát chodila tak kolem 8 oběd mezi 11 a 12 večeře kolem 6..svačiny tak nějak mezi…
Mladší ten mi od 6m odmítal mléko a protože jsem ho tím pádem od té doby cpala jogurtama horem dolem abych mu to mléčné nahradila tak je taky moc nechce…takže ten si dá k snídani nějaký ten rohlík nebo chleba, a krom jogurtu a mléka ji teda to samé co starší..plus ještě ovocné kapsičky/presnidavky..ty mi starší noc nechtěla..radši si dala čerstvé ovoce anebo ty přesnídávky dostala zamichane v kaši nebo jogurtu..to ji chutnalo…
Jako hlavní jídlo vařím tak nějak pořád to samé dokola..pečené kuře, zapečené těstoviny, zapečené maso s bramborami se smetanou, boloňskou omáčku s testovinou (tu milují), sekaná s bramborovou kasi, kuřecí nudličky se špenátem na smetaně, kuře na paprice apod.. Polevky vývar s nudlickami, zeleninovy vyvar s krupici (milionova), čočková, gulášová, rajská, hrášková, brokolicová…co mám zrovna chuť… ![]()
Jestli jim aspoň z poloviny to, co my, tak to bude pohoda 😄. Můžeš zkusit třeba k snídani jogurt s ovocem, na oběd krůtí maso s brokolicí a k večeři brambory s rybkou. Mezi tím nějaký ovocný perplex… ty jsi opravdu neboják! 😂 ❤️
Páni holky, jak to všechno stíhate připravovat? Máte můj obdiv, já jsem vůbec nevědela, že takhle malý děti mohu chia semínka, burákové máslo a podobné věci…
@Molu píše: Více
Muzou uz vetsinu veci
nedavam smazeny, houby nesmi do 3 let a ultra prumyslove zpracovane potraviny, jinak neni duvod. Pokud umis anglicky, tak si muzes kazdou potravinu vyhledat na Solid Starts, tam ti k ni vyjede vek.. ja tak pripravuju jidlo nam vsem, neprijde mi to nejak zvlast casove narocny ![]()