Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky, prosím vás, má některá z vás mrňouse, který když pije z dětské láhve a dopije, tak to hodí na zem a zhazuje to třeba jen když to vidí?
Normálně mu ukazuji, že hrníček/láhev se po dobití dává na stůl, i když to někde zahodí, opět to na ten stůl dám, ale prostě pořád to dělá.
Už mě to strašně rozčiluje
![]()
Vnuk to taky občas dělal. Hlavně s flaškou. Taky bylo dlouho jeho oblíbené naplnit si pusu vodou a pak ji jen otevřít, aby to volně vytékalo ven.
@vokishka
Jojo to dělá taky, ale to je to nejmenší, když pominu tu láhev, tu „může“ zahazovat - nevylije ji, ale ten hrnek… chtěla bych už zavést nejlépe jenom ten, ale s tím, co s ním dělá to nejde…
@Annie999 píše: Více
Malé děti se tak učí fyzikální zákony - vzdálenost, hloubku, konzistenci atd. a zároveň tím podporují dozrávání zraku. Už se ví podle experimentů se slepými lidmi od narození, že když je odoperují a získají zrak, tak je to pro ně šílené, místo radosti, že vidí. Nerozpoznávají hloubku, vzdálenost, trojrozměrný prostor a jsou vyděšení. Musí se na to připravit a naučit je zrak používat. U dětí to probíhá házením věcí z kočáru, vylézáním z postýlky a padáním z výšky. Ale chápu, že to je unavující. Je to ale důležitá vývojová fáze.
@GirlsNick píše: Více
Moje s oblibou házely dudlík. Mladší syn měl dva dudlíky. Kam je hodil, nevím, ale odletěly během dne oba dva a já je nemohla najít. Spát bez nich nechtěl. Pamatuji si, jak manžel hlídal a já jela v noci do pohotovostní lékárny do nemocnice pro dudlík, protože se syn budil. Tam na mě koukali jako na blázna, ale dudlík jsem přivezla.
@Kipa22 vnuk vyhazoval z kočárku i hračky, ale teda nepochopila jsem, jak se mu dařilo v leže to vyhodit do takové výšky a ještě obloučkem. Jednou jsem musela jít po svých stopách hledat čepičku, samozřejmě ležela v kalužině a já jako trapka ji tam lovila. ![]()
@vokishka píše: Více
Já zase hledala botu na pláži. Lítala jsem tam jak pometlo, kde ji odhodil. A našla jsem. ![]()
Zkuste na odhozenou lahev dat třeba šťávu z citronu, tak, ať si toho nevšimne. Pak mu dejte znovu napít. Třeba přestane.
Je to normální „výuková“ fáze. Dej mu na házení něco jiného, házejte třeba míčky z gauče nebo něco takového. Jednoho dne se toho nasytí a přestane to dělat.