Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jak to poznáš kolik ho je? Kojíš podle potřeby dítěte? Přímo?
Rada je kojit co nejvíc to jde
Jak jsi přišla na to, že ti mizí mléko? Zdá se ti, že je s dítětem něco v nepořádku? Pokud ano, navštiv doktora. A jinak prostě pořád měj dítě u prsa.
Toto jsem řešila před měsícem a rozkojila jsem se krásně. Víc jsem pila (docela to flákám), malého jsem měla skoro pořád u prsu, během kojení prsa několikrát vystřídala. Cucala jsem ricinus communis 5ch, ale zabralo to až jsem k tomu přidala ještě lac caninum 5ch. Krize trvala 4 dny (moje nervy
) , takže nezoufej když se ti to nebude dařit hned.
Nevážit, neřešit, kolik odsaješ, pokud odsáváš, přikládat, kdykoli si řekne, pokid je miminko hodně spavé, tak přikládat i v polospánku, mazlit se ideálně tělo na tělo. Nepřikrmovat popř. postupně omezovat umělku. Pokud má minimálně osm mokrých plen denně, tak mlíčko stačí. Nejlepší pro kojení je neřešit kojení. Pokud by to nešlo, pozvat laktační poradkyni.
@MartinkaPazder píše:
Ahoj, chtěla jsme se zeptat před skoro dvěma týdny se mi narodilo mimčo. Doma jsem se krásné rozkojila a bylo fajn. Včera mi mléko začalo mizet jako úplně, dnes sotva 40ml. Chci se zeptat, jak se zpátky poradne rozkojit?
Uklidnit se a kojení vůbec neřešit. Dávat pít kdykoliv mimino chce a sama hodně pít , litry laktačního čaje. měřit jen pocurane pleny a týdenní přírůstky váhy.
Důležité je hodně pít, nebýt ve stresu. Na podporu jsou čaje,caro,melta a homeopatika ricinus communis. Důležité je často kojit, čím častěji se kojí, tím více se mlíčka tvoří.
taky mám čaj na kojení a piju hodně víc vody někdy mi příjde že malá vypije vše z obou prs a má stále hlad brečí a hledá tak jí dám i umělou a je spokojená mě se zatím mléko dotvoří
@terezkaaa1993 To, že dítě brečí nemusí být vždyck jenom hladem. Může chtít být s tebou.
@MartinkaPazder píše:
Ahoj, chtěla jsme se zeptat před skoro dvěma týdny se mi narodilo mimčo. Doma jsem se krásné rozkojila a bylo fajn. Včera mi mléko začalo mizet jako úplně, dnes sotva 40ml. Chci se zeptat, jak se zpátky poradne rozkojit?
Přikládat, přikládat a přikládat. Hodně často. Být v klidu, lehnout si s mimčem do postele a relaxovat. A můžeš i odsávat a odsávat. Odsávačku rozhodně doporučuju elektrickou Medelu (dělají i na obě prsa současně, ta je asi top, ale stačí i jen na 1 prso, tu jsem měla já). Je tam asi cca 2 denní prodleva, než se zase mléko začne tvořit.
@terezkaaa1993 píše:
taky mám čaj na kojení a piju hodně víc vody někdy mi příjde že malá vypije vše z obou prs a má stále hlad brečí a hledá tak jí dám i umělou a je spokojená mě se zatím mléko dotvoří
Jsou výkyvy, kdy najednou dítě chce víc mléka, než se tvoří. Nasadit umělé je cesta k přerušení kojení..obě dcery měly tyhle výkyvy taky a vždy jsme to ustály a UM jsem nenasazovala. Velmi častým přikládáním a odsáváním odsávačkou (je jedno, že nic neodsaješ nebo málo, o to nejde, jde o velmi častou stimulaci prsou, aby se mléko zas začlo tvořit). Když jsem vydržela, měla jsem tak za 2 dny prsa zas najednou až k prasknutí.
dítě sem téměř z ruky nepustila doktorka radila co dvě hodiny kojit a malá se mi zakusovala do všeho co mohla
a z pět ke kojení nemá problém po flaštičce byla spokojená a konečně i vyspinkaná ![]()