Jak šetříte?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1997
3.2.25 22:18

@jkra prave ze je to hodne dobra castka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
3.2.25 22:35

@jkra no, to neni jen na jidlo. I na vydaje okolo. Obleceni, boty, vydaje se skolou, drogerku…a je fakt rozdil, jestli jsou deti maly nebo pubosi. Klukum je skoro 15 a 18.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
5.2.25 11:42

Nejlépe šetřím, když nikam nechodím :-) takové to - dojdu jen pro pečivo - a je z toho nákup za 500, protože najednou spoustu věcí potřebuju.
Takže se snažím dělat velké nákupy jednou za čas a mimo ně tam moc nelézt.

Stejně tak mi došlo, že mám myšlení úplně naprd - vidím věci, líbí se mi, jsou v nějaké výhodné nabídce, tak si je chci koupit a v podstatě je nijak akutně nepotřebuju. Takovej konzumní blb, no :) Takže na tom pracuju, abych pořizovala jen věci, co fakt potřebuju a hledat nabídky, až když to fakt potřebuju a ne podléhat různým akčním nabídkám, letákům a reklamám a nakupovat proto, že je to ted v akci a ušetřím. Prd. Nejvíc ušetřím, když to nekoupím :-) Minimalismus šetří nejvíc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
5.2.25 12:05

@iiiif no, to presne maj prodejci vymysleny, jak to cloveku co nejsnaz vecpat no :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
5.2.25 12:19

@Tarjei
jj, ale člověku někdy fakt trvá, než si to uvědomí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
5.2.25 12:25

Nemám celkově moc drahé záliby, stačí mi dobrá knížka - které nakupuji v antikvariátech a z druhé ruky na webu, nebo nějaký film - takže tam hodně ušetřím. Pak nechodím do barů, klubů, hospod a pod. to taky dost ušetří člověk. Ke kadeřnici 2× za rok za 500 Kč, na nehty už nechodím. Na sobě už nemám jak víc ušetřit.

Co se týče domácnosti, tak místo podlahového el. topení jedeme na kamna a holt je tam větší zima - krásných 18 stupňů max :D. Nekupujeme si domů drahou elektroniku, nemusíme mít co rok tak nový mobil za 40 000 Kč apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.25 23:12

Zrušili jsme výlety a kulturu. Nejezdíme na dovolené. Nechodíme do restaurací. Děláme minimalistické pohoštění pro návštěv (žádné obří narozeninové hostiny apod.). Nekupujeme sladkosti, 1× týdně peču a to jako sladké stačí. Dětské oblečení si dědíme v rodině. Vzdálenou rodinu (opačný konec ČR) navštěvujeme 2× do roka. Celkově málo cestujeme autem, preferujeme MHD. Oblečení kupujeme v decathlonu, takku, pepcu apod a opravdu jen to, co je nezbytné. A nosíme dokud se neroztrhá nebo z něj dětí nevyrostou…
To je asi všechno.

Z výplaty si posílám konstantní částku na spořící účet.

Důvodem velkého šetření je velký nárůst splátky hypotéky po ukončení fixace a nutnost oprav a koupě nového auta v brzké době.
Zároveň já a jedno z dětí máme drahou dietu a bereme i docela drahé léky.

• Citovat
  • Upravit
4
15.2.25 23:29

No holky je to posledni dobou šílené. Pořád se ohlížíme na finance a před měsícem si přítel nechal udělat transplantaci vlasů - naštěstí za hodně dobrou cenu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.25 07:53
@Anonymní píše: Více

Chudáci děti, tohle musí být strašné dětství. Nemají žádné zážitky, vztahy s rodinou prakticky žádné. Ale tak hlavně že bude auto a nemovitost na kterou reálně nemáte :roll:

• Citovat
  • Upravit
16046
16.2.25 08:40

A proč anonymně? Třeba to je režim na 2 roky, a předtím se na dovolené jezdilo a zase bude. Třeba s dětmi hrajou o víkendu deskovky a na podzim chodí na houby, dělají si filmove večery doma místo kina, pečou s dětmi a učí je to apod. Vždyť můžou být výborní rodiče a holt děti nebudou mít úplně všechny hmotné požitky konstantně celé dětství. Za mě lepší rodina, kde si zajistí bydlení, našetří dítěti něco málo do začátku, ale k moři jezdí jednou za dva tři roky, než rodina žijící v nájmu, která si půjčí na all-in dovolenou každý rok dvakrát a po maturitě dítě vykopne s holou řití.
Ta škála mezi tím je široká, takže já bych hned z dětí chudáky nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.25 08:52
@zrcadlo píše: Více

Ten čas s širší částí rodiny jim tím nenahradí. Stejně tak jim tím nenahradí to, že chodí ven jak hastroši, pokud nosí oblečení do rozpadnutí. Chybějící kultura se musí taky nutně projevit na všeobecném rozhledu.
A tedy nejšílenější mi přijde, že to dělají i kvůli opravám auta, které téměř nepoužívají a šetří tím na nové, které nejspíš také bude většinu roku stát nepoužité. Ale hlavně že bude auto.

• Citovat
  • Upravit
16046
16.2.25 09:14

Tohle jsou chabé argumenty. Kamarád vydělává statisíce měsíčně, a z principu ty věci nosí do roztrhání taky, v hmotných věcech je naprostý minimalista, ale jako hastroš rozhodně nechodí. Dnes absolutně nepoznáš, jestli má člověk má sobě rolák starý deset let nebo rolák vypraný dvakrát (úroveň oblečení jde dolů a spíš nové věci nic nevydrží).
Stejně tak ten všeobecný rozhled. Dnes můžeš s internetem získat vědomosti a znalosti o všem. Příbuzný učí na univerzitě, a loni jim tam nastoupil kluk s fyzickým postižením, který strávil celé dětství někde ve Šluknovském výběžku s chudou mámou. Měl zájem vědět, nikdy nikde nebyl a je z něj vynikající student s přesahem, že mu padá brada. Všechny znalosti získal z jednoho pokoje.
Jo, je krásný, když rodiny výletujou a děti jsou jak ze žurnálu, ale hejtovat děti, které to tak nemají, a dělat z nich negramotné trhany, a ještě to plivat anonymně, je fakt ubohý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8296
16.2.25 09:28

Ale prosím tě, kolik je rodin co si nemůže dovolit dovolené nebo kino/divadlo apod. a vyrostou z jejich dětí naprosto normální děti :roll: nám v dětství kolikrát stačilo jen být venku s vrstevníky a měli jsme zážitků až až. A co se týče oblečení, tak dnes si každý nosí co chce a např potrhané věci, které bys ty brala jako že se brzy rozpadnou jsou zrovna IN a populární mezi mládeži. A navíc nikde paní nepíše, že takhle fungují celou dobu a budou takhle fungovat až do dospělosti dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.25 10:49

Tak jasně, naše děti nemají zážitky jako je šnorchlování v Rudém moři ba ani lyžování na Špindlu. Tak se prostě koupeme v potoce v lesíku kousek od nás a bobujeme z kopce.
Auto je nezbytnost, bydlíme na vsi a bez něj to dlouhodobě nejde. Nyní máme 22 letou stěží pojízdnou felicii a nové auto je nezbytné.
Barák bohužel po nastěhování začal zlehka padat na hlavu, což byl náš špatný odhad, takže jistá rekonstrukce je rovněž nezbytná. My ale ve městě žít neumíme a nechceme, proto jsme tady.

Hodně věcí se změnilo oproti původnímu plánu - za covidu nám krachl rodinný podnik, manžel musel hledat novou práci, já teď kvůli zdraví nemůžu pracovat na full time atd., někdy to holt není sluníčkové, ale věřím, že se během pár let zvetíme.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat