Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prosím o nějakou inspiraci, mám dvě holky jedna má 2,5 roku druhá rok. A začínám mít problém jak je zabavit obě doma..ted je deštivo ven se pořádně nedá a znáte to. Jedné stavím nebo čtu, přijde mladší začne bourat nebo brát knížku a podobně..a hned řev. Vím jak zabavit každou zvlášt ale obě…? Děkuji všem za rady, tipy, triky.. ![]()
Nechávám je, ať si hrajou sami
Ticho u toho není, ale oni se musejí srovnat a zjistit si, že nejlepší je hrát si spolu a ne si ničit navzájem zábavu.
Dokud ty budeš asistovat jedné, druhá bude žárlit a cítit se odstrčená, přitom kouzlo dvou malých dětí je právě v tom, že se zabaví spolu.
Já myslím, že v tomto věku je to naprosto nemožné.
Roční dítě je postrach všeho, alespoň u nás doma. Jediná věc, u které se zabaví oba, je Lego. Jo a pak když děláme kraviny: hrajem na schovku, na honěnou kolem gauče, válíme se po zemi.
Jinak to nejde. Mám kluky 3 roky a 1 rok a mladší má zkrátka období, kdy všechno bere, bourá a ničí, takže je u nás pořád řev. Starší řve, že mu mladší všechno ničí a mladší řve, že mu to starší nechce dát. ![]()
@Bibi239 Jasný já je nechávám at si pohrají spolu nebo i zvlášt..ale nejde to celý den. A právě na tu dobu potřebuji inspiraci..za zadečkem jim fakt nestojím
Já mám právě výčitky že starší dost nečtu..mladší dost neukazuju zvířátka atd.
baví je obě jen když zpívám nebo básničky. Což chudáci sousedi ![]()
@Fima píše:
Já myslím, že v tomto věku je to naprosto nemožné.Roční dítě je postrach všeho, alespoň u nás doma. Jediná věc, u které se zabaví oba, je Lego. Jo a pak když děláme kraviny: hrajem na schovku, na honěnou kolem gauče, válíme se po zemi.
Jinak to nejde. Mám kluky 3 roky a 1 rok a mladší má zkrátka období, kdy všechno bere, bourá a ničí, takže je u nás pořád řev. Starší řve, že mu mladší všechno ničí a mladší řve, že mu to starší nechce dát.
U nás je to stejné, mám děti 3 roky a 10m. Mašinky jsme nevytáhli už dobrý měsíc, neboť postavíme koleje, a než starší objede kolečko, mladší ségra to rozebere, a skončej u hromady rozházených kolejí, a přetahujou se o jednu mašinku, i když jich mají asi 10.
![]()
Rada zní, třeba u lega, každého posadit ke své hromádce, ale jak zabránit, aby mladší dítě nelezlo za starším, nevím.
U nás fungují jen u aut, brácha jich má většinu, ale ségře vždy musí tak 1-2 auta půjčit, a hrajou si oba.
Taky se snažím staršímu vysvětlit, že musí ségře postavit extra komín pro ní, aby měla co bourat. Ale to moc nefunguje, neboť on si to chce stavět i bourat sám. ![]()
@Cosmos Jo jo každá ke své hromádce..ale to by každá ta hromádka musela být v jiným bytě ![]()
Já je hodně podporuji at si hrají spolu nebo každá zvlášt ale nejde to do nekonečna se úplně děsím podzimních plískanic.
Mám kluky 2r a 9m. Hrajou si spolu, starší moc nejančí, když mu prcek něco boří nebo bere. Společná zábava je skákání na míči, balónky a různé blbinky…a jídlo
Když stavíme kostky, mladší si je prohlíží či boří, staršímu to nevadí.
@Cosmos Nojo, mašinky… kluk má právě období, kdy chce pořád stavět koleje a jezdit. Jenže moc to právě nejde s tím mladším ďáblem dohromady. Ten přijde a všechno rozmetá během vteřiny. Starší už většinou hystericky ječí dopředu, jen co vidí bráchu mezi futrama.
Pak mě s ním vyhání a zavírá nás do kuchyně. Blázinec hadra. ![]()
Mám dvě děti, dvouleté a roční. Hrají si převážně samy a já je kočíruju, aby se nezabily. Když si hrajeme, snažím se skloubit jednu hru pro oba dva. Neexistuje, že by si každý hrál s něčím jiným a nebrali si nic navzájem
Takže starší mi ukazuje zvířátka, která vyjmenuju, na obrázcích v knížce a mladšímu při tom vydávám zvuky těch zvířat. Nebo staršího posadím ke stolu k omalovánkám, mladšího zásobuju piškotama a až si starší počmárá co potřebuje a mladší se nají, zabavuju sebe - úklidem
Mladší má teď období obcházení nábytku a tlačí před sebou všechno, co jezdí. Tak staršího posadím na vlečku tatry a mladší ho vozí po obýváku, to je podívaná
Ale taky bývám občas bezradná a nevím, co s nimi.
@Fima uplne stejne je to u nas
mladsi 13mesicu vsechno bere, bori a starsi skoro 3roky si chce v klidu hrat s auty, stavet masinky nebo si prohlizet knizky…takze se u nas porad rve…blazinec hadr
@Agli taky mam vycitky, ze mladsimu neukazuju zviratka, starsiho neucim barvy…ale neni cas na oba nakednou musim vzd s jednim kdyz druhy nahodou spi ![]()
Mám stejný věkový rozdíl, snažila jsem se je vést k tomu, aby dokázaly co nejvíc věcí dělat společně, ale kolem toho roku mladší to bylo taky horší. Knížku si přece můžeš prohlížet s obouma, starší ti bude povídat, co je na obrázku, učit se barvy a mladší budete společně ukazovat, co kde je a obě děti si z toho něco vezmou. Myslím, že důležité je umět správně motivovat to starší dítě, aby pochopilo, že zábava může být i to, že staví mladšímu do zblbnutí kostky a mladší je boří. Po tomhle období se to u nás jen zlepšovalo, teď si holky úžasně vyhrajou. K vánocům dostanou velký domek pro panenky, tak už se teď těším, že o nich do jara nebudu vědět ![]()
@zuzouš Knížečky jsou bezvadný starší je miluje od půl roku..mladší slouží jen jako zbran
jak začnu číst nebo ukazovat přijde mladší začne nám ji brát to se starší rozčílí a je řev. Právě ony jsou každá jiná jedna by si pořád četla a ta druhá pořád po něčem a někom lezla. Ale jak to tak čtu všude je to stejné. Takže jen vydržet.. ![]()
@Agli píše:
@zuzouš Knížečky jsou bezvadný starší je miluje od půl roku..mladší slouží jen jako zbranjak začnu číst nebo ukazovat přijde mladší začne nám ji brát to se starší rozčílí a je řev. Právě ony jsou každá jiná jedna by si pořád četla a ta druhá pořád po něčem a někom lezla. Ale jak to tak čtu všude je to stejné. Takže jen vydržet..
U nás to máme stejně, jen naopak
I když mladší už se taky začíná vybarvovat
![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.