Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkušené maminky,..ráda bych si přečetla pár rad… Něco málo o mě a o tom jak žiju, aby jste se trošku vžily do mé situace…je mi 24 let a mám 2,5letého syna. Když mu byl necelý rok, odešel od nás táta, malého si brává víkendy a mají hezký vztah. Je zbytečné rozebírat proč odešel, zkrátka si chtěl užívat a bohužel to zjistil až po tom co byl malý na světě.. půl roku na to jsem potkala chlapa, který nás oba miluje, mě i malého..klape nám to a půl roku spolu žijeme. On sám má z předchozího vztahu, kdy ho přítelkyně opustila, stejně starého syna a často si ho bereme k nám. Vlastně spolu s mým synem fungují jako bráškové a jsou nerozlčná dvojka. To jen pro představu jak žijeme…dá se říct, že děkuju osudu, za to jak to dopadlo, že jsme se potkali. Před měsícem došel přítel s tím, že by chtěl miminko, ještě jedno…společné…vždy chtěl velkou rodinu, ale trošku mě tím zaskočil. Děti miluju a myslím, že se o ně zvládám dobře starat..přestože jsem jak si asi některé tady myslí, mladá… Ještě rok budu doma na mateřské a tak prý je ideální čas na to pokoušet se o další miminko…kluci už pak půjdou do školky, a já bych byla doma s dalším prckem… Denně nad tím přemýšlím, vždy počítám i s horším (např. to, že zůstanu opět sama, jak to zvládnu, nebo že dítě nebude tak hodné jako kluci, a další problémy, které můžou přijít)…a jsem skoro rozhodnutá do toho jít…společné dítě chceme určitě, jen si nejsem naprosto jistá, že už teď…bojím se asi i reakce okolí, rodina je pro…ale znáte řeči lidí kolem,…Syna od přítele má v péči matka..takže až bude chodit do školky, bude tady víkendy…prázdniny…přítel má dobrou práci, a je to chlap, který si vždy poradí,..už nás potkaly i horší časy a vím, že je na něj spoleh…ať už s tím, že mi pomůže nebo zabezpečí finančně…ale jak říkám..malinké pochybnosti co kdyby…a jak to bude…jsou.. Ale ty asi budou vždycky… co myslíte?
Moc děkuju těm co jste dočetli a trošku přidáte ze svých zkušeností ![]()
Manžel ma deti 2…9a 15 let
Jsou tady pul mesice. spolu máme synka a chceme další miminko…jen u nas to proste přirozeně nejde ![]()
Taky si mužů říkal---rozvedl se jednou co kdyz odejde jednou???
Ale to nejde takhle přemýšlet…jsme spolu 10 let a zatím vše klape jak ma ![]()
Teda krom toho miminka
L
Ahoj, tak hlavne jsem rada, ze jste spokojeni, správně načasovat dalsi dítko, to je otázka…ja vždy myslela ze dam rozestup 3-4roky, aby starší byl ve školce a já mela cas na miminko…no otěhotněla jsme neplanovane a rozestup mam dva roky a 4 měsíce, ze začátku to byla sila, ale teď jsou deti partaci…pravda já při druhé mateřské začala chodit na 0.4 úvazek do práce, protože už jsem potřebovala i přijít mezi jine lidi než na piskovisti;)…
Na řeči lidí kolem se vykašli, oni to malý nebudou ani živit, ani vychovávat… jinak pokud oba chcete nevidím důvod proč ne ![]()
Já právě do ted chodila u malého na brigádu, pořád…zhruba 2-3dny v týdnu na 10hod denně…do lázní do kavárny. Přišla jsem mezi lidi a hlavně, když bývalý odešel…abych nás uživila aniž bych byla na někom závislá, teď mi přítel před pár týdny nabídl abych skončila, a byla doma s klukama…dokud nechodí do školky nechávám si tady často i syna od přítele..kluci si spolu pohrajou
Právě si říkám, že by teoreticky měli kluci 3,5 až se mimčo narodí…tak by to asi bylo docela ideální ![]()
@Martinna Já bych teda tu práci neopouštěla, dokud by se mimčo nezadařilo, tak bych tam dál pracovala… Přeju hodně štěstí… ![]()
Kdybych se díval na řeči cizích lidí tak bych se asi ani neoženil a už vůbec neměl děti. Takže pokud jste spokojení a miminko oba chcete, dokonce i rodinní příslušníci souhlasí, což je velmi příjemný a vzácný bonus, tak do toho prostě jděte. Vždy je tu riziko, jen málokdy od života dostaneš něco krásného jen tak bez rizik. ![]()
Víš co? zeptej se přítele na svatbu…pokud se nebojí svatby, je velká šance že neuteče od společného dítěte. Rozhodně větší, než když spolu budete jen na psí knížku. Držím se statistik. a držím palce.
Přítel svatbu chtěl…resp.chce…už několikrát se mě ptal, jen já se tomu trošku bráním skrz to, že by měl můj syn jediný jiné přijímení…bojím se aby se časem až z toho bude mít rozum necítil hloupě. Ikdyž tohle děti asi opravdu neřeší…každopádně, ano..vzít si mě chce..tohle téma už jsme probírali ![]()
Je krásny, že si po rozchodu našla fajn chlapa a klape vám to. Asi se budeš trošku bát vždycky, toho opuštění partnera, když už jsi to zažila. Z práce bych zatím neodcházela a na cizí lidi bych už vůbec nehleděla. I když se teď rozhodneš do toho nejít, máš pořád hodně času na druhé miminko. Nic tě netlačí a je jen na tobě, jak se rozhodněš. Já osobně, kdyby mi vše klapalo a sama druhé chtěla, tak bych do toho šla. Jak see tu psalo, riziko je ve všem.
Tak byt tebou bych se nejdrive vdala a pak si poridila miminko, jestli by ti to nevadilo a chtela by jsi, odpracuj si rok po materske jeste, budete spolu dele a budes si vice jista ![]()
Já osobně bych počkala.. Půl roku je krátká doba.. To jste se hned sestěhovali? Všechno je ze začátku růžové. Miminko můžete plánovat do budoucna. Kdyby vám bylo 40 tak se nebudu divit, že spěcháte, ale takto?
Řeči okolí by bylo to poslední co by mě trápilo.
Každý je strůjcem svého štěstí ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.