Už nevím co se žárlivou starší sestrou

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.7.14 08:59

Už nevím,co s ní... :-(

Omlouvám se za anonymitu, ale pyšná na sebe nejsem..

Mám dvě holky - 3,5 a 1 rok… ze začátku bylo vše super, i v těhotenství se starší k mladší chovala hezky, ale jak už to asi klasicky bývá, jak začala lézt, starší začala žárlit..mám pocit, že od rána do večera nedělám nic jiného, než neber jí to, nech jí to, půjč jí to..koukám se na videa nevýchovy, čtu si sourozence bez rivality, snažím se jí vysvětlovat co bych od ní potřebovala, ale je to na h…! když si myslí, že se nekoukám, plácá mladší přes ruce, nebo jí ty ruce shazuje, když se někde drží.. k narozeninám ta mladší dostane tříkolku, měla pro ni starší jet se mnou. Když jsem i když jsem jí to asi dvacetkrát od rána říkala-opět viděla, že mladší plácla-řekla jsem, že tedy nikam nepojede, že jsem to řekla jasně…začala na mě řvát, že teda pojede-joo a jooo..ruply mi nervy, dostala přes prdel, řvala jsem na ní..chtěla jsem, aby se uklidnila v pokoji, ale ona mlátí do skleněné výplně dveří a ječí, že sousedi bouchají do trubek…achjo, je mi z toho do breku, už nevím, co s ní…a navíc o sobě pořád pochybuju jako o mámě, jestli dělám to nebo ono správně, jestli z toho nebude mít ˇujmu, když jí plácnu, nebo jak jí mám domlouvat..prostě pořád jen přemýšlím jak na to a nevede to k ničemu..jsem asi nějaká vyhořelá, nebo co..asi jsem to ze sebe potřebovala hlavně dostat..ale děkuji předem všem za rady.. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
vin
1327
8.7.14 09:04

.

Příspěvek upraven 08.07.14 v 10:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
8.7.14 09:07

Ty jo, já tu teda bohužel neporadim, čekám druhou holčičku v srpnu, ale přesně z tohohle mám vítr. Dcera žárlí i na mě, když dám příteli jen pusu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94

TO chce klid, kamarádka má taky 2 holky, jsou od sebe 2,5 roku jako tvoje holky. Starší nemohla mladší vystát už od narození, dělala jí naschvály, říkala mámě ať malou hodí do popelnice, fakt jí neudělala nic dobrýho…teď je starší 6 a mladší 3,5 a jsou to hrozný parťačky…:) Ono se to zlomí. Já mám dvojčata kluky, v září jim budou 3..jeden to je takovej dobrák a druhej zákěřňák, kterej bráchovi sem tam taky nějakou lupne…jenže ten druhej ťunťa se nechá..ten se nerve..radši mu tu hračku dá a řekne „HOnzo tak si to vem a nevzekej se“..takovej můj rozumbrada malej :D..Ten věk kolem 3 let je hroznej…je to jen období, zase to přejde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek

Mám doma to samé. Podle mě je to povahou dítěte a nepomůže vůbec nic.
Snažím se eliminovat žárlení, všímám si hodně starší, nechávám ji rozhodovat, v některých věcech, protože už je velká, ale někdy je to stejně na palici. Když má svůj hysterický výlev, tak si ji nevšímám, brzo ji to přejde. A stále vysvětluju co nemůže dělat bráchovi, že by mu ublížila, to pak většinou obrečí, protože ji to je líto, ale za 10 minut to udělá znova :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.14 09:10

Dcera právě nežárlila vůbec, ani v těhotenství ani když byla mladší miminko..ale teď to najednou přišlo ani nevím jak, v noci k nám chodí spát do postele, večer nechce usínat, vymýšlí si, chce tisíckrát čůrat, měnit pohádky, hračky do postele..a když není po jejím, začne řvát a probudí mladší..jsem z toho fakt poslední dobou tak vyšťavená,,bez nálady a chuti do čehokoliv..

že to odezní taky doufám, ale jak reagovat teď? plácat jí? k ničemu domlouvat? k ničemu..fakt nevím.. :,(

• Citovat
  • Upravit
123
8.7.14 09:10

Moje kamarádka měla stejný problém, ale s kluky (jsou od sebe 2,5 roku ). Ten mladší je stejně starý s mojí dcerou, když jsem tam šla s malou na návštěvu, tak jsem se o ní bála. Starší byl agresivní, dal malýmu (3 měsíce)i facku. Taky nic nepomáhalo, ani po dobrym ani po zlym. A teď jak je mladší starší a samostatnější tak jsou kámoši ;) ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
8.7.14 09:14

Ono asi nepomůže vůbec nic, jak budou starší, tak budou kámošky, neboj :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
8.7.14 09:14

Ahoj no jestli tě to uklidní tak toto bývá časté. Znám to z vyprávění. Zkusila bych na ní jít opačným způsobem. Je logický že mladší dceři se musíš věnovat více, aby něco nesnědla nelezla někde kde nem a tak, ale bohužel starší dcerka v tomto věku ještě není schopná pochopit to. V jejích očích je je ml. Sestra vetřelec, který jí bere asi hlavně mámu. Co tedy udělat si výlet jen se starší dcerou. Mladší dej manželovi a se starší vyražte třeba do ZOO, když uvidí že se jí věnuješ (že i jí máš ráda – já vím že máš ale ona to třeba tak nevidí nebo nechápe proč jste si pořídili sestřičku) třeba se to zlepší a časem přijme i tu sestru….

• Citovat
  • Upravit
50725
8.7.14 09:23

Co mám vypozorováno od svých dětí - jak se chovám já (jiní členové rodiny) k nim, tak se chovají k sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.14 09:39

JayLee: hezky sis to pochválila, ale to mi teda moc nepomůže… :roll:

připravovali jsme jí na to taky, na ko u dr.byla taky, ale hold asi nemám hodný a klidný děti no..

a to ta mladší je ještě ke všemu pěknej ukřičenec..nic se jí neděje a ječí i tak, když někam nemůže, mlátí hlavou např. do dvířek od skříňky apod…no prostě když spustěj obě, tak mám chuť skočit z okna. :?

jo, asi jsem mizerná máma, když to neumím vyřešit…a je mi z toho na nic.

• Citovat
  • Upravit
4497
8.7.14 09:41
@MarkétkaBeruška píše:
Ahoj no jestli tě to uklidní tak toto bývá časté. Znám to z vyprávění. Zkusila bych na ní jít opačným způsobem. Je logický že mladší dceři se musíš věnovat více, aby něco nesnědla nelezla někde kde nem a tak, ale bohužel starší dcerka v tomto věku ještě není schopná pochopit to. V jejích očích je je ml. Sestra vetřelec, který jí bere asi hlavně mámu. Co tedy udělat si výlet jen se starší dcerou. Mladší dej manželovi a se starší vyražte třeba do ZOO, když uvidí že se jí věnuješ (že i jí máš ráda – já vím že máš ale ona to třeba tak nevidí nebo nechápe proč jste si pořídili sestřičku) třeba se to zlepší a časem přijme i tu sestru….

U nás je taky rivalita, ale ne tak hrozná, jsou od sebe 3 3/4 roku. Párkrát jsem zkusila vzít někam jen starší, ale efekt to nemělo žádný spíš naopak měla pak pocit, že má nějaké výsadní postavení a víc zlobila, ale u jiných dětí to může fungovat jinak.

@Angua píše:
Co mám vypozorováno od svých dětí - jak se chovám já (jiní členové rodiny) k nim, tak se chovají k sourozenci.

To máš sice pravdu, ale co sse půjčování / braní hraček týká tam to asi moc nefunguje. Starší si vezme koně, mladší přijde, řekne puč, starší nechce začnou se o to tahat a je řev. Já teď třeba starší vysvětluju, že když byla tak malá jako sestřička tak měla vše pro sebe, všechno dostala nové a Týnka se musí od narození o vše dělit a nosit staré oblečení po ní. Nic nemá mladší sama takže by měla být na ni hodnější, hračku jí půjčit a počkat až si dohraje a teprve si to vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makikki
8.7.14 09:41

Já teda nemám dvě děti, ale starší sestru, už od mala mě pořád mlátila a brala mi i dudlíka, kterého jsem měla do 3 let, pamatuju si jak mě jednou zamkla do koupelny a bych se nemohla jít koukat na večerníček a klíč mámě nechtěla dát, trvalo to snad věčnost než mě máma vysvobodila. Dělala mi pořád naschvály, ale zlepšilo se to až když si našla kamarádky a chodila s nima ven. :lol:

• Citovat
  • Upravit
4497
8.7.14 09:45

@JayLee no hezký, ale to zakladatelce moc nepomůže navíc opravdu každé dítě je jiné a to že mají určitý věkový rozestup neznamená, že sourozenecké vztahy budou ok.
Moje starší se mnou taky chodila na ultrazvuky, na mimino se těšila a vše bylo super než jí právě mladší začala brát hračky.
Až třeba půjde tvoje dcera do puberty, chodit za klukama a brácha na ni bude práskat nebo kazit randíčka tak budou taky nepřátelé na život a na smrt ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
8.7.14 09:50

Já ti asi neporadím, ale máme v rodině taky sourozence a jsou od sebe cca 3 roky. A nestačím koukat jak ta straší musí tomu mladšímu pořád ustupovat, když si straší vezme hračku, mladší ji chce hned taky, mu ji musí dát „aby byl klid“ a takhle je to se vším. Nevím nejde to řešiti jinak.
A jinak zakladatelko, nezkusila jsi třeba vyhradit chvíli jen na to straší dítko? Aby jste třeba byli spolu sami, a něco vyráběli nebo tak, aby vědělo, že i když má sourozence, stále jsi tu pro něj. Musíš to mít težké :-( :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin