Porovnáváte děti mezi sebou?

24798
23.6.14 13:18

No jasně že jo…
Ale samozřejmě neříkám mladšímu, že je retard, že starší už v jeho věku dávno mluvila :mrgreen:
A taky neříkám starší, že byla nemehlo, protože mladší chodil dřív, než ona…
Srovnávám, ale neřeším ty rozdíly :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5826
23.6.14 13:21

@JayLee S cizími dětmi nesrovnávám, ale s vlastními se tomu neubrání asi nikdo ;) Přijde mi to normální, když si třeba řeknu, ty jo malá začala chodit v 9 měsících a syn až ve 12 měsících. Nebo naopak si řeknu syn teď už mluvil a malá řekne max. 10 slov /je jí 17 měsíců/ Přijde mi to normální. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
23.6.14 13:22

Ano, srovnávám, ale rozdíly nijak neřeším. Spíš si vzpomenu, jak na tom byl v určitém věku syn, co oproti němu umí/neumí dcera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
23.6.14 13:23

Porovnávám, tomu se neubráním, ale dětem to nevyčítám. Starší jsem drilovala v oblíkání, než se jí měla narodit ségra. U mladší nebyl důvod pospíchat, takže se sama začla oblíkat později a takových umů a neumů máme hodně. Každá má jinou povahu, jiné reakce, tak po nich nemůžu chtít totéž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
23.6.14 13:23

Srovnávání se neubráníme, ale naprosto neřešíme, u nás to ani jinak nejde. Syn je samotář, samostatný, ve třech letech neřekl kloudného slova. Oproti tomu jeho mladší sestra je společenská, ukecaná a u všeho potřebuje někoho za zadkem :mrgreen: Nejmladší syn vypadá že bude samostatný, ukecaný a velmi společenský,…prostě třetí dítě za odměnu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
23.6.14 13:25

;) žádný stres, je to úplně normální, a pokud to nenarušuje vztah s dětmi, tak bych to moc neřešila. Člověk přece porovnává podobné situace běžně - jak se co komu rychle zahojilo, jak rychle se kdo naučil třeba domluvit cizím jazykem, jak kde vaří, která dovolená byla hezčí… Stávalo se mi to taky a stává vlastně pořád - mám kluka a po roce holku, takže na nich něco porovnávám skoro pořád. Chce to jen hledat ty „hezké veci“ na obou, uvědomit si, že každý je jiný a každý má v něčem navrch. Aktivně vyhledávat, v čem je zase lepší ten druhý. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.6.14 13:25

Já myslím, že je to normální, ne? :mrgreen: Já mám děti teda stejného pohlaví a vždycky si říkám, co starší už uměl nebo neuměl ve stejném věku, jak se kluci od sebe liší a v čem… zkrátka je to naprosto přirozené. Ale to je tak nějak všechno. Mladší je výrazně ve všem rychlejší, takže nic řešit ani nestačím a i kdybych stačila, tak to řešit taky nebudu, protože je mi to vlastně šumák. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
23.6.14 13:26

Tak jak @Pipet - samozřejmě jenom slepý by neviděl, že jsou jako den a noc. Syn uměl ve dvou letech abecedu, čísla, poznal značky aut. Dcera zase krásně kreslí, zpívá si, říká básničky - to syn nedělal vůbec. Je i pohybově šikovnější a odvážnější. Zato je mnohem vzteklejší, víc rozkazuje, se synem byla vždy bezproblémová domluva, má klidnější povahu - je takový přemýšlivý typ, ale víc se bojí, na všechno jde hlavou. Neúspěch ho odradí, dceru vůbec ne.

To přece každý vidí, že každé jeho dítě je jiné a není na tom přece nic špatného to registrovat :nevim: Si myslím já. Něco jiného by bylo říkat dítěti, že je horší, protože sourozenec už to či tamto - to nedělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
23.6.14 13:52

Já mám starší dcerku a mladšího syna a furt si říkám, že syn je rychlejší. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
23.6.14 14:07

Sama pro sebe je srovnávám, mezi klukama je obrovský rozdíl, první běhal do roka pomocí choditka :roll: Druhý dělal první krůčky až v 15. měsících, po výškách leze až teď, co mu to ukázal roční brácha, ale je to celkem klidas. Třetí kluk začal dělat první kroky už v 10ti měsících, ted v roce běhá jak drak a dostane se všude, je strašně vztekly, říkám mu neřízená střela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
23.6.14 14:36

Jj nevím jestli porovnávám nebo vzpomínám co kdo uměl ve kterým věku, ale třeba teď jsem říkala, že oba kluci mluvili víc těch 13m a taky, že mi všichni slibovali, že holka bude jiná než kluci nikam nepoleze, bude hodnější a prdky v tomhle se bráchům neuvěřitelně podobá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
23.6.14 14:37

@JayLee jasně že porovnávám, leccos mají stejně a mnohem víc toho mají zas úplně jinak.. Tak to člověku nedá.. Ale co mám kamarádky, tak prostě každé dítě je totálně jiné i když mají třeba 3 kluky, takže nejde jen o rozdílné pohlaví. Ale srovnávám si tak pro sebe nebo takové to u doktora..8 zubů v 1,5 roce? Jojo, ale starší to měl taky tak apod. Jinak staršímu zase vysvětluju, že on to měl taky tak a tak a taky se to a to takhle učil.. takže ono se tomu vyhbout nejde, spíš by člověk neměl srovnávat ve smyslu, že jedno nebo druhé dítě někam tlačí nebo sráží a zesměšňuje. I k opačným pohlavím se snažím přistupovat stejně, žádné že kluk brečet nemůže, holka ano apod. Stateční musí být všichni, ufňukané nemá rád nikdo holky ani kluky apod. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
23.6.14 14:40
@Pipet píše:
No jasně že jo…
Ale samozřejmě neříkám mladšímu, že je retard, že starší už v jeho věku dávno mluvila :mrgreen:
A taky neříkám starší, že byla nemehlo, protože mladší chodil dřív, než ona…
Srovnávám, ale neřeším ty rozdíly :andel:

Přesně, krásně napsáno. Už jen proto, že zapisuju dětem do knížek jejich pokroky, se srovnávání neubráním. Taky se tam koukám, když tápu, kdy starší něco začal dělat a očekávám, kdy to přijde i na mladšího. Nikdy jsem ale neřekla, ani si nepomyslela, že by jeden z nich byl horší, pomalejší, šikovnější, hodnější. Povahu má každý jinou a odráží se to i v jejich pokrocích..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin