Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jasně že jo…
Ale samozřejmě neříkám mladšímu, že je retard, že starší už v jeho věku dávno mluvila ![]()
A taky neříkám starší, že byla nemehlo, protože mladší chodil dřív, než ona…
Srovnávám, ale neřeším ty rozdíly ![]()
@JayLee S cizími dětmi nesrovnávám, ale s vlastními se tomu neubrání asi nikdo
Přijde mi to normální, když si třeba řeknu, ty jo malá začala chodit v 9 měsících a syn až ve 12 měsících. Nebo naopak si řeknu syn teď už mluvil a malá řekne max. 10 slov /je jí 17 měsíců/ Přijde mi to normální. ![]()
Ano, srovnávám, ale rozdíly nijak neřeším. Spíš si vzpomenu, jak na tom byl v určitém věku syn, co oproti němu umí/neumí dcera.
Porovnávám, tomu se neubráním, ale dětem to nevyčítám. Starší jsem drilovala v oblíkání, než se jí měla narodit ségra. U mladší nebyl důvod pospíchat, takže se sama začla oblíkat později a takových umů a neumů máme hodně. Každá má jinou povahu, jiné reakce, tak po nich nemůžu chtít totéž.
Srovnávání se neubráníme, ale naprosto neřešíme, u nás to ani jinak nejde. Syn je samotář, samostatný, ve třech letech neřekl kloudného slova. Oproti tomu jeho mladší sestra je společenská, ukecaná a u všeho potřebuje někoho za zadkem
Nejmladší syn vypadá že bude samostatný, ukecaný a velmi společenský,…prostě třetí dítě za odměnu
![]()
žádný stres, je to úplně normální, a pokud to nenarušuje vztah s dětmi, tak bych to moc neřešila. Člověk přece porovnává podobné situace běžně - jak se co komu rychle zahojilo, jak rychle se kdo naučil třeba domluvit cizím jazykem, jak kde vaří, která dovolená byla hezčí… Stávalo se mi to taky a stává vlastně pořád - mám kluka a po roce holku, takže na nich něco porovnávám skoro pořád. Chce to jen hledat ty „hezké veci“ na obou, uvědomit si, že každý je jiný a každý má v něčem navrch. Aktivně vyhledávat, v čem je zase lepší ten druhý. ![]()
Já myslím, že je to normální, ne?
Já mám děti teda stejného pohlaví a vždycky si říkám, co starší už uměl nebo neuměl ve stejném věku, jak se kluci od sebe liší a v čem… zkrátka je to naprosto přirozené. Ale to je tak nějak všechno. Mladší je výrazně ve všem rychlejší, takže nic řešit ani nestačím a i kdybych stačila, tak to řešit taky nebudu, protože je mi to vlastně šumák. ![]()
Tak jak @Pipet - samozřejmě jenom slepý by neviděl, že jsou jako den a noc. Syn uměl ve dvou letech abecedu, čísla, poznal značky aut. Dcera zase krásně kreslí, zpívá si, říká básničky - to syn nedělal vůbec. Je i pohybově šikovnější a odvážnější. Zato je mnohem vzteklejší, víc rozkazuje, se synem byla vždy bezproblémová domluva, má klidnější povahu - je takový přemýšlivý typ, ale víc se bojí, na všechno jde hlavou. Neúspěch ho odradí, dceru vůbec ne.
To přece každý vidí, že každé jeho dítě je jiné a není na tom přece nic špatného to registrovat
Si myslím já. Něco jiného by bylo říkat dítěti, že je horší, protože sourozenec už to či tamto - to nedělám.
Já mám starší dcerku a mladšího syna a furt si říkám, že syn je rychlejší. ![]()
Sama pro sebe je srovnávám, mezi klukama je obrovský rozdíl, první běhal do roka pomocí choditka
Druhý dělal první krůčky až v 15. měsících, po výškách leze až teď, co mu to ukázal roční brácha, ale je to celkem klidas. Třetí kluk začal dělat první kroky už v 10ti měsících, ted v roce běhá jak drak a dostane se všude, je strašně vztekly, říkám mu neřízená střela ![]()
Jj nevím jestli porovnávám nebo vzpomínám co kdo uměl ve kterým věku, ale třeba teď jsem říkala, že oba kluci mluvili víc těch 13m a taky, že mi všichni slibovali, že holka bude jiná než kluci nikam nepoleze, bude hodnější a prdky v tomhle se bráchům neuvěřitelně podobá.
@JayLee jasně že porovnávám, leccos mají stejně a mnohem víc toho mají zas úplně jinak.. Tak to člověku nedá.. Ale co mám kamarádky, tak prostě každé dítě je totálně jiné i když mají třeba 3 kluky, takže nejde jen o rozdílné pohlaví. Ale srovnávám si tak pro sebe nebo takové to u doktora..8 zubů v 1,5 roce? Jojo, ale starší to měl taky tak apod. Jinak staršímu zase vysvětluju, že on to měl taky tak a tak a taky se to a to takhle učil.. takže ono se tomu vyhbout nejde, spíš by člověk neměl srovnávat ve smyslu, že jedno nebo druhé dítě někam tlačí nebo sráží a zesměšňuje. I k opačným pohlavím se snažím přistupovat stejně, žádné že kluk brečet nemůže, holka ano apod. Stateční musí být všichni, ufňukané nemá rád nikdo holky ani kluky apod. ![]()
@Pipet píše:
No jasně že jo…
Ale samozřejmě neříkám mladšímu, že je retard, že starší už v jeho věku dávno mluvila
A taky neříkám starší, že byla nemehlo, protože mladší chodil dřív, než ona…
Srovnávám, ale neřeším ty rozdíly
Přesně, krásně napsáno. Už jen proto, že zapisuju dětem do knížek jejich pokroky, se srovnávání neubráním. Taky se tam koukám, když tápu, kdy starší něco začal dělat a očekávám, kdy to přijde i na mladšího. Nikdy jsem ale neřekla, ani si nepomyslela, že by jeden z nich byl horší, pomalejší, šikovnější, hodnější. Povahu má každý jinou a odráží se to i v jejich pokrocích..
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.