Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím jak začít. Mám dvě děti, starší syn má čerstvě 5 let, dcera bude mít brzy 3 roky. Dcera je momentálně v prima období vzdoru, je náladová, umíněná… ale nic neobvyklého. Každou chvilku kvůli něčemu kňourá, ječí, vzteká se. No a to je kámen úrazu, protože syn na každé její zakňourání nebo vztekání reaguje hysterickým řevem. zacpe si uši, odběhne do jiné místnosti, tam sebou plácne na zem a řve a řve, až se třesou okenní tabulky a on z toho dostává záchvaty kašle. Chápu, že je přecitlivělý na zvuky - od malička mu vadí plačící děti, už jako kojenec obrečel v čekárně očkování každého miminka, které tam plakalo. Nesnáší hlasité zvuky, vyšetření na foniatrii odhalilo nadprůměrný sluch. Ale přeci se takhle nemůže chovat v 5 letech. Když jsme spolu sami, tak je to zlaté dítě, dokud ho sestra „nenaštve“, tak je taky hodný. Občas odmlouvá a „nedoslýchá“, ale které dítě v jeho věku ne ![]()
Co s ním? Jak ty jeho záchvaty omezit, ukočírovat? Zkoušeli jsme to po dobrém (utišovat ho, mazlit se, slibovat odměny, nálepky za neřvaní, vysvětlování, že je sestřička malá…) i po zlém (zakazování večerníčku, řvaní na něj, párkrát dostal plácanec, když mi fakt ujely nervy
) Nefunguje nic. Během chviličky po tom, co přestane brečet malá, přestane i on a jsou oba vysmátý a v pohodě. Ovšem já už jsem na prášky.
Od září spolu nastupují do jedné třídy MŠ. Jestli se to nějak nezlepší, tak mi je učitelky vrátí ![]()
@Jahru můj taky nesnáší hlasité zvuky - reaguje zacpáváním uší
mimina nemá rád vůbec - mám se na co těšit
radu na toto nemám, prostě z toho musí vyrůst - u nás nezabralo nic - krom sluchátek ![]()
@Jahru asi blbá rada, ale jiná mě nenapadá…co mu zkusit dát takové ty špunty do uší…?než se sestra trošku zklidní…
já mám také citlivý sluch…a docela přemýšlím, že si je pořídím, protože mě hodně běžných zvuků rozčiluje…a moje děti teď pořád něco chroupaj a nečím cvakaj… ![]()
Hořčík pro všechny tři
Hořčík je dobrý na nervy a česká populace ho celkově má málo, tak se neboj předávkování.
No anebo mu vadí vysloveně ten zvuk, ta frekvence…a pak bych taky zkusila ty špunty do uší. Jak začne ségra vřeštět, ať si je dá, třeba to zrovna pomůže ![]()
To jste mě moc nepotěšily. Ale prima, pořídím si špunty do uší (abych neslyšela jak vřeští, oba) a budu doufat, že z toho vyroste (ať už jeden nebo druhej) dřív, než skončím na nějakých veselých pilulkách
teď je to ještě umocněný tím, že máme domácí vězení, pže synátor má neštovice (těsně po) a čekáme na vysypání u slečny. Jak já se těším v září do práce! ![]()
To je jak kdybys psala o naší, za tyden 5ti lete dceri. mladsi holka zacne rvat (ne brečet, ale proste hulákat) a starsi chytne hysterak, zacpava usi, jeci na mladsi a breci
radu nemam, akorát me při tom ujizdi nervy ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.