Už nevím co se žárlivou starší sestrou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4497
8.7.14 09:45

@JayLee no hezký, ale to zakladatelce moc nepomůže navíc opravdu každé dítě je jiné a to že mají určitý věkový rozestup neznamená, že sourozenecké vztahy budou ok.
Moje starší se mnou taky chodila na ultrazvuky, na mimino se těšila a vše bylo super než jí právě mladší začala brát hračky.
Až třeba půjde tvoje dcera do puberty, chodit za klukama a brácha na ni bude práskat nebo kazit randíčka tak budou taky nepřátelé na život a na smrt ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
8.7.14 09:50

Já ti asi neporadím, ale máme v rodině taky sourozence a jsou od sebe cca 3 roky. A nestačím koukat jak ta straší musí tomu mladšímu pořád ustupovat, když si straší vezme hračku, mladší ji chce hned taky, mu ji musí dát „aby byl klid“ a takhle je to se vším. Nevím nejde to řešiti jinak.
A jinak zakladatelko, nezkusila jsi třeba vyhradit chvíli jen na to straší dítko? Aby jste třeba byli spolu sami, a něco vyráběli nebo tak, aby vědělo, že i když má sourozence, stále jsi tu pro něj. Musíš to mít težké :-( :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vin
1327
8.7.14 10:02

.

Příspěvek upraven 08.07.14 v 10:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.7.14 10:04
@LenkaN26 píše:
To máš sice pravdu, ale co sse půjčování / braní hraček týká tam to asi moc nefunguje. Starší si vezme koně, mladší přijde, řekne puč, starší nechce začnou se o to tahat a je řev. Já teď třeba starší vysvětluju, že když byla tak malá jako sestřička tak měla vše pro sebe, všechno dostala nové a Týnka se musí od narození o vše dělit a nosit staré oblečení po ní. Nic nemá mladší sama takže by měla být na ni hodnější, hračku jí půjčit a počkat až si dohraje a teprve si to vzít.

Podle mě funguje. Všimla sis, jak děti opakují to, co jim říkáme my? Většinou je slyšet jenom to špatné (jak dneska starší říkal ségře - a dobře ti tak!), ale když se soustředíš, uslyšíš i to dobré. Pak jde jenom o to, co převažuje. Samozřejmě nějaký „výcvik“, pravidla apod. je potřeba, ale i spor o hračku je stejný, jako kterýkoli jiný. A pokud se začnou rvát a začnu apelovat na to, aby se dohodli, začnou se o to snažit.

Druhá věc je samozřejmě věk mladšího dítěte, je fakt, že rok je málo, poprvé jsem si všimla, že si hrají spolu tak v 1,5 r. mladší. Ale i tak starší dítě hodně kopíruje náš přístup - ve všem. Vím to, protože dřív byl na ségru hodnější. Poslední dobou jsem trochu přitvrdila (únava, stereotyp, povaha mladší dcery…) a není to dobře, vidím to v chování dětí každý den. Musím se zase nahodit nějak zpět ;) I když teď už trochu ztrácím ten absolutní vliv (dobře ti tak prý mu říkal taťka, často opakujou něco, co říká některá babi nebo děda - a to i když to není na ně, ale třeba na psa), ale i tak věřím, že to má smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.14 10:04

Brulinka: to už mě taky napadlo, aby to zase nebylo tak, že mladší přileze a starší jí to musí dát..nebo když se mazlím se starší, přileze mladší a začne ječet( taky už umí být pěkná potvůrka),tak jí zkrátka řeknu, že se teď mazlím se starší a že za chvilinku se jí budu věnovat…prostě aby i ta starší viděla, že se nepotento z mladší a že i ona má přednost..aby se prostě necítila nějak ustrkovaná…

no, trochu jsem si pobrečela, vyventilovala, promluvila si se starší, když mladší spala…pojedeme pro tříkolku spolu-jen my dvě, dohodly jsme se, že nebude plácat ona, ale ani já ji…a uvidíme, fakt s tím chci něco udělat.. :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.14 10:07

Angua: ten věk je další věc..mladší je prostě pořád mimino a té to nijak nevysvětlím..takže chápu, že je pro starší někdy otravná, ale ubližovat jí prostě nemůže..taky se jí snažím říct, aby jí to vysvětlila, co jí vadí, nebo s tím přišla za mnou, ale neplácala jí(to jsem vyčetla v těch sourozencích)..jenže to prostě bude fungovat líp, až to bude starší mladší jako tříleté a né roční..

• Citovat
  • Upravit
4497
8.7.14 10:07
@brulinka píše:
Já ti asi neporadím, ale máme v rodině taky sourozence a jsou od sebe cca 3 roky. A nestačím koukat jak ta straší musí tomu mladšímu pořád ustupovat, když si straší vezme hračku, mladší ji chce hned taky, mu ji musí dát „aby byl klid“ a takhle je to se vším. Nevím nejde to řešiti jinak.
A jinak zakladatelko, nezkusila jsi třeba vyhradit chvíli jen na to straší dítko? Aby jste třeba byli spolu sami, a něco vyráběli nebo tak, aby vědělo, že i když má sourozence, stále jsi tu pro něj. Musíš to mít težké :-( :kytka:

Nevím jak to má zakladatelka, ale já jsem se starší sama, když mladší odpoledne spí a děláme všelicos. Malujeme, tvoříme, hrajeme hry a taky večer, když jde mladší dřív spát. To si už jenom povídáme, ale jsme jen spolu.

Na to celé je asi jediný recept - čas. Jak bude mladší dítě větší a rozumnější bude se o hračky dělit, víc chápat, že nemůže mít vše hned a budouklidnější, ale občas je to o nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
8.7.14 10:08
@Anonymní píše:
Brulinka:to už mě taky napadlo, aby to zase nebylo tak, že mladší přileze a starší jí to musí dát..nebo když se mazlím se starší, přileze mladší a začne ječet( taky už umí být pěkná potvůrka),tak jí zkrátka řeknu, že se teď mazlím se starší a že za chvilinku se jí budu věnovat…prostě aby i ta starší viděla, že se nepotento z mladší a že i ona má přednost..aby se prostě necítila nějak ustrkovaná…no, trochu jsem si pobrečela, vyventilovala, promluvila si se starší, když mladší spala…pojedeme pro tříkolku spolu-jen my dvě, dohodly jsme se, že nebude plácat ona, ale ani já ji…a uvidíme, fakt s tím chci něco udělat.. :pankac:

přesně toto jsem myslela :hug: ono to asi možná bude chtít ten čas. A není třeba možné že starší učíte že když si někdo s něčím hraje tak se mu to nebere, jenže pak přileze mladší a znáš to a ona třebí starší že se to nemá dělat tak jí „potrestá“ :nevim:

• Citovat
  • Upravit
50725
8.7.14 10:12
@brulinka píše:

Tak to bych se nedivila, kdyby mladšímu i ubližoval, musí ho celkem slušně nenávidět. Minimálně v těch chvílích. Já se snažím to řešit spravedlivě, i když to nejde samozřejmě vždy a je mi víceméně jedno, kdo je starší a kdo je mladší - to zohledňuju jenom někdy. Prostě kdo si to první vzal, ten to má. Pokud se dohodnou jinak, jejich věc, ale nechci kolem toho slyšet žádný křik, jinak si to beru já :mrgreen: Po tomto prohlášení se umí dohodnout až zázračně :mrgreen:

U nás jsou teda spíš třenice kvůli tomu, že starší dorostl do věku, kdy ho baví ségru popichovat a štengrovat a ona pak začne bulit a žalovat :lol: Teď jsou venku v bazénku, slyším ji brečet, tak letím, málem jsem se u toho zmrzačila a problém byl ten, že bratr dělá vlny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
8.7.14 10:13
@Angua píše:
Podle mě funguje. Všimla sis, jak děti opakují to, co jim říkáme my? Většinou je slyšet jenom to špatné (jak dneska starší říkal ségře - a dobře ti tak!), ale když se soustředíš, uslyšíš i to dobré. Pak jde jenom o to, co převažuje. Samozřejmě nějaký „výcvik“, pravidla apod. je potřeba, ale i spor o hračku je stejný, jako kterýkoli jiný. A pokud se začnou rvát a začnu apelovat na to, aby se dohodli, začnou se o to snažit.Druhá věc je samozřejmě věk mladšího dítěte, je fakt, že rok je málo, poprvé jsem si všimla, že si hrají spolu tak v 1,5 r. mladší. Ale i tak starší dítě hodně kopíruje náš přístup - ve všem. Vím to, protože dřív byl na ségru hodnější. Poslední dobou jsem trochu přitvrdila (únava, stereotyp, povaha mladší dcery…) a není to dobře, vidím to v chování dětí každý den. Musím se zase nahodit nějak zpět ;) I když teď už trochu ztrácím ten absolutní vliv (dobře ti tak prý mu říkal taťka, často opakujou něco, co říká některá babi nebo děda - a to i když to není na ně, ale třeba na psa), ale i tak věřím, že to má smysl.

Jasně, že jsou naším přesným obrazem, ale já i když si k nim sednu a vysvětluju tak se většinou nedohodnou a chtějí obě to stejné. Já si myslím, že je to hodně o povaze dětí. Já mám holky obě velmi průbojné, snaží se každá docílit své takže je občas řev. Už mezi ně nechodím pokud jedna nezačne brečet :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.14 10:18

Jo, jsou obě palice dubový, asi to mají po nás…já bych prý bývala jako dítě prorazila hlavou zeď :oops: no ale jako dítě mě to tolik netížilo jako teď, když jsem rodič a musím ten křik řešit.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
50725
8.7.14 10:19
@LenkaN26 píše:
Jasně, že jsou naším přesným obrazem, ale já i když si k nim sednu a vysvětluju tak se většinou nedohodnou a chtějí obě to stejné. Já si myslím, že je to hodně o povaze dětí. Já mám holky obě velmi průbojné, snaží se každá docílit své takže je občas řev. Už mezi ně nechodím pokud jedna nezačne brečet :-D

Když jsou tak malé, tak navrhnout řešení, jak by se mohly rozdělit a vystřídat. Ona to po chvíli pochopí i ta malá (opět, prakticky vyzkoušeno - musí to být krátké časové intervaly - třeba i u jiné hračky, kde je to možné - naši jezdili na takovém odrážecím autku např., menší to hojně komentovat, když čeká - co dělá starší, ještě se otočí a už bude na řadě…). Pokud se jim řešení nelíbí a nemají žádné svoje vlastní, řeknu, že nechci, aby se kvůli té věci hádali / bolí mě z toho křiku hlava apod., takže pokud bude kvůli tomu problém, vezmu si to já. Jak jsem psala, funguje to zázračně :mrgreen: Než aby to přenechali matce, tak se radši domluví ;) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
8.7.14 10:25

Anonymní: Já staršího naučila, že když chce sebrat mladší hračku, tak ji musí vyměnit za jinou, ono to malé je ještě trouba a nechá se a postupně to oba začnou brát jako normální a vyměnují :mrgreen: jasně občas se taky o něco tahají, ale už to není tak často…

@Angua Jojo, pohrození, že si to vezmu já taky funguje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
8.7.14 10:28

Je to hodně o povaze dítěte…mám od sebe kluky 3 a 3/4 roku…dřív problém nebyl, starší ač nerad většinou respektoval, že je bráška mladší…vyloženě mu neubližoval, ale o hračky se hádali…za to teď…uměj si spolu hrát(většinou tak, že mi dělají naschvály :roll: ),ale často se o něco dohadují i mlátí…ale starší je v tom většinou nevinně…mladší je totiž pěkný lumpík a musí být furt po jeho…teď se nám má narodit mimi v prosinci a očekávám, že ten mladší mu bude chtít škodit(až se bude batolit a pod…)..je rád středem pozornosti a jak jsem psala, musí být furt po jeho…takže budeme muset začít s prevencí…a nebo třeba dostane „rozum“ a bude v pohodě…v prosinci mu bude 3 a 7měs, tak jsem na to zvědavá…
zakladatelko, špatná matka určitě nejsi…i z okolí vím, že to není nic nezvyklého…důležité je být spravedlivá a dělit lásku i péči mezi obě děti stejně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.7.14 10:37
@Anonymní píše:
Jo, jsou obě palice dubový, asi to mají po nás…já bych prý bývala jako dítě prorazila hlavou zeď :oops: no ale jako dítě mě to tolik netížilo jako teď, když jsem rodič a musím ten křik řešit.. :roll:

Já mám berana a kozoroha a tvrdohlaví jsou oba pekelně. Ale to, jestli je dítě tzv. „rozumné“ - tj. umí hledat dohody, kompromisy, řešit konflikty JE podle mého výchovou a celkovým přístupem. Netvrdím, že jsou naše děti stoprocentní - to totiž nejsme ani my - každý je jenom člověk a má jenom jedny nervy, ale ten princip je jasně viditelný a zřejmý.

To ale neznamená, že jsi nějaká špatná matka, či co - hledáš prostě tu cestu a buď budeš používat výmluvy (ale ono to nejde, ale oni jsou tvrdohlaví, ale oni…) a nebo něco změníš. Často fakt stačí u sebe, u nich nic měnit ani moc nemusíš, ti se svezou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin