Dcera je zlá na návštěvu

1186
2.7.14 07:54

Dcera je zlá na návštěvu

Ahoj, poraďte. Vzala jsem si na týden na hlídání 2 dcery mé kamarádky (kamarádka je v práci, tak aby holky nebyly samy doma), mají 6 a 9 let. Moje dcera má taky 9, znají se, těšily se na sebe. Ovšem moje dcera se chová mírně řečeno velmi nezdvořile. V autě se hádá, na kterém místě bude sedět, u jídla se hádá, kdo dřív dostane jídlo a které, u her, kdo začne, kdo bude počítat body, u televize na jaký se bude koukat film. Na každou prolízačku musí první, a pak určovat pořadí. Napomínám ji, vysvětluju, co je je to zdvořilost k návštěvě, ic nepomáhá. Včera šly holky spolu na nedaleké hřiště a moje dcera se vrátila s vítězoslavným výrazem sama, že prý šly holky jinudy. (předpokládám že jim zdrhla a chtěla vědět, jestli trefí zpátky samy) Za to už jsem jí teda vynadala, že se takhle chovat nemůže, tak měla záchvat vzteku, že ji nemám ráda, jen ty cizí holky (které se většinou tiše přizpůsobují), dusila se vztekem, brečela. Připadá mi to jako klasické žárlení, ale nějak nevím co s tím. Ujistila jsem ji že ji mám ráda nezávisle na komkoliv dalším. Ptala jsem se, jestli mám teda zavolat jejich mamce aby si pro ně přijela, tak po delší úvaze řekla, že to nechce.
Jak zlepšit vztahy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
2.7.14 08:03

Klasický jedináček - žárlí :nevim: Kdybys měla víc dětí, bylo by tohle na denním pořádku. Přežij to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
2.7.14 08:05
@lenk píše:
Ahoj, poraďte. Vzala jsem si na týden na hlídání 2 dcery mé kamarádky (kamarádka je v práci, tak aby holky nebyly samy doma), mají 6 a 9 let. Moje dcera má taky 9, znají se, těšily se na sebe. Ovšem moje dcera se chová mírně řečeno velmi nezdvořile. V autě se hádá, na kterém místě bude sedět, u jídla se hádá, kdo dřív dostane jídlo a které, u her, kdo začne, kdo bude počítat body, u televize na jaký se bude koukat film. Na každou prolízačku musí první, a pak určovat pořadí. Napomínám ji, vysvětluju, co je je to zdvořilost k návštěvě, ic nepomáhá. Včera šly holky spolu na nedaleké hřiště a moje dcera se vrátila s vítězoslavným výrazem sama, že prý šly holky jinudy. (předpokládám že jim zdrhla a chtěla vědět, jestli trefí zpátky samy) Za to už jsem jí teda vynadala, že se takhle chovat nemůže, tak měla záchvat vzteku, že ji nemám ráda, jen ty cizí holky (které se většinou tiše přizpůsobují), dusila se vztekem, brečela. Připadá mi to jako klasické žárlení, ale nějak nevím co s tím. Ujistila jsem ji že ji mám ráda nezávisle na komkoliv dalším. Ptala jsem se, jestli mám teda zavolat jejich mamce aby si pro ně přijela, tak po delší úvaze řekla, že to nechce.
Jak zlepšit vztahy?

predpokladam, ze dcera je jedinacek a neni na vice deti zvykla.. :nevim:
zkusila bych ji udelat neco podobneho, jako, ze ty ji urcis, ze pujde az posledni na prolezacku apod., nebo bych ji rekla, ze jestli takle bude rozkazovat, ze ji pak nikdo nebude mit rad.. ;)
jinak holkam bych to vysvetlila, proc je na ne takova, aby si nemysleli, ze jsou,,odstrcene,, :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1104
2.7.14 08:08

Jedináček je zvyklá že má vše jen ona. Náš by se choval podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
2.7.14 08:11

9 let je sama, zvyklá na pozornost věnovanou jen jí, teď tam máte 2 další konkurentky. Klasické chování jedináčka, jsou to situace, které nikdy před tím řešit nemusela, tak to neumí. Nikdy se nemusela s nikým dohadovat, kde bude sedět, vždy si pustí film podle sebe, jídlo dostává také první ona… I když problém ona sama svým rozumem omezeně pochopí, emoce jsou silnější a svoje chování ovládne těžko. Chce to víc takových příležitostí, aby pak neměla potíže třeba i v partnerském vztahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
2.7.14 08:16

Děkuju za všem za reakce, opravdu je to asi normální. ve škole i v družině učitelky říkají, že je na přátelská, bezproblémová. Z toho co mi vypráví ona, mám dojem, že se zastává mladších, příp. odstrkovaných dětí, tak mě to asi jen překvapilo. Jinak úplně jedináček není, na víkendy k nám jezdí manželovi synové (9 a 13), s těmi jsou sžití, ale je fakt, že to taky chvíli trvalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.14 08:46

Taky mám jedináčka, kluka, ale ten naopak ve věku od tří do deseti let miloval, když si k nám domů mohl dovést třeba 4-5 kamarádů. Nikoho nekomandoval, neúkoloval, byl rád, že je plný byt dětí. Holky to možná mají jinak, nevím. Každopádně trpělivě vysvětlovat, že v devíti letech (dle mě i dřív) se takto k lidem, dětem i dospělým, chovat nemůže. Hodně štěstí :- )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
2.7.14 08:51

Ano je to klasické žárlení, jenže co poradit? Asi bych jí nechala vyvztekat se, musí si zvykat že ne ve všem bude po ní, ne ve všem bude první, když si nezvykne, jednou s tím bude mít problémy. přeji hodně nervů

• Citovat
  • Upravit
1521
2.7.14 08:57

@lenk me trochu zarazilo zes ji tu moznost aby ty deti odjely vubec nabizela :think: a kdyby rekla ano? kdyz jsem si to vztahla na sebe me by bylo trapne te kamaradce zavolat at si to zaridi jinak ze to moje dcera nezvlada :think: chapej, sama mam vychovne problemy, potkas me ve spouste diskuzi o vzdorovitych uplakanych detech a taky je ma dcera jedinacek. Ale presto si za tim nazorem stojim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
2.7.14 09:07

@smutnalucy no asi jsem chtěla jí dát možnost spolurozhodovat. nevím co bych dělala kdyby chtěla aby odjely, asi jsem tušila, že to tak zlé nebude. každopádně kamarádka by si pro ně přijela, holky stejně budou většinu prázdnin samy doma, rodiče jsou v práci a hlídání nemají, nabídla jsem jim tenhle týden, za prvé že to holky chtěly a za druhé aby taky měly kam jet na prázdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
2.7.14 09:09

Nemyslím si že je to pouze tím že je jedináček. Asi má spíš takovou povahu. S manželovými kluky jak říkáš je v pohodě. Ale mít u sebe kamarádky, tak se asi snaží být trošku velitelkou a ukázat kdo je tu pánem. Navíc byla trošku ochuzená o tvou pozornost a tak si vytvořila svou obranu. Pokud je zvyklá že se vždycky točíš kolem ní, tak asi proto takhle zareagovala.Na tvém místě bych jí to ale určitě nějak vysvětlila. Je jí 9 let, tak je nejvyšší čas aby pochopila, že takhle se rozhodně nesmí chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
2.7.14 09:31

@nimi no jo, tak to je, dcera v podstatě ty holky komanduje, nebo se o to aspoň snaží, a daří se jí to. dělá to i u jiných návštěv, ale ne až tak (obvykle ji upozorním, že už to přehání a stačí to). ale nějak nevím jak jí to vysvětlit, že to není v pořádku, vysvětluju často, že mě by se to taky nelíbilo, ani jí, když se tak někdo chová k nám, ale nepomáhá to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
2.7.14 13:00

@lenk
Určitě žárlí…

Vzpomínám jak jsem část prázdnin, asi jako 12ti letá, trávila u kamarádky a její babičky. Zakazovala mi abych jí říkala BABIČKO, protože to je JEJÍ babička, né moje. :mrgreen: babička jí to vysvětlila. Ale kámoška se s tím prostě nedokázala vyrovnat.

Teď se tomu samozřejmě smějeme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
2.7.14 18:53

@lenk . Já mám teda holky 2.Starší je 8 a je strašně hodná, poslušná, každému pomůže, je prostě hodná až moc. Druhé teď bude 5 a to je pravý opak. Není zlá, je taky hodná, ale má takovou tu svoji paličatou povahu. Jakmile něco není podle ní, tak už je zle. Má ráda když se kolem ní všechno točí a jakmile to tak chvíli není tak to špatně nese a vytvoří si takovou tu svoji obranu, jako že vlastně nic nechce, nic nepotřebuje, nebo jí nemám dostatečně ráda atd. Nakonec to skončí hodinovou histeríí. Tak že nejsem nějaký odborník na výchovu dětí, kolikrát to patlám jak se dá, jen aby byl klid :D A to není jedináček, ale kolikrát se tak chová :zed: A mě nezbývá než vysvětlovat co je správné a co se smí a co ne. A proto si myslím že děvče kterému je 9 let už by to mohlo pochopit. Možná jsi na to vysvětlování měkká, co manžel, nepomohlo by kdyby s ní o tom chování promluvil on :?:

Příspěvek upraven 04.07.14 v 19:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
4.7.14 14:14

@Cmochy a jak jsi to vnímala, že ti kamarádka diktuje, co smíš a co nesmíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin