Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
V bankách si můžeš pronajmout bezpečnostní schránku a do ní si dávat hotovost. Odkloněné peníze bych vybrala z bankomatu a dala do té schránky. Kdybys chtěla být 100 % „bezpečná“, ať je ta schránka třeba na jméno tvé mamky.
@Annonymní_007 píše:
V bankách si můžeš pronajmout bezpečnostní schránku a do ní si dávat hotovost. Odkloněné peníze bych vybrala z bankomatu a dala do té schránky. Kdybys chtěla být 100 % „bezpečná“, ať je ta schránka třeba na jméno tvé mamky.
Ano, ale to už si na její jméno můžu zřídit třeba i ten spořící účet, kde se mi to bude aspoň nějak úročit, ne?
Právě jsem ji do toho nechtěla zatahovat, ať se zbytečně neplaší, ale mám obavy, že budu muset.
Ještě jsem si říkala, že než ji vyděsím, tak se zkusím poradit tady.
@Anonymní píše:
Ano, ale to už si na její jméno můžu zřídit třeba i ten spořící účet, kde se mi to bude aspoň nějak úročit, ne?
Právě jsem ji do toho nechtěla zatahovat, ať se zbytečně neplaší, ale mám obavy, že budu muset.
Ještě jsem si říkala, že než ji vyděsím, tak se zkusím poradit tady.
Tak na účet budou vidět přesné pohyby a může být jasně vidět, že to jsou tvoje účelově odkloněné peníze. Na pohyby ve schránce nikdo nevidí, nikde se nezaznamenají a klidně ji můžeš mít normálně na sebe ![]()
@Annonymní_007 píše:
Tak na účet budou vidět přesné pohyby a může být jasně vidět, že to jsou tvoje účelově odkloněné peníze. Na pohyby ve schránce nikdo nevidí, nikde se nezaznamenají a klidně ji můžeš mít normálně na sebe
Jak se pozná, že to jsou moje účelově odkloněné peníze?
Pokud to bude účet mámy a budou tam pouze vklady v hotovosti, žádné převody z účtů? ![]()
Právě ta schránka… to už mi připadá stejné, jako kdybych si to dala třeba do trezoru v práci u sebe v kanceláři. Asi teda v bance bezpečnější, ale pořád je to tam na mé jméno. Já opravdu nevím, přemýšlím nahlas…
@Annonymní_007 píše:
Tak na účet budou vidět přesné pohyby a může být jasně vidět, že to jsou tvoje účelově odkloněné peníze. Na pohyby ve schránce nikdo nevidí, nikde se nezaznamenají a klidně ji můžeš mít normálně na sebe
Ale soud v rámci rozvodu nebude koukat na pohyby na účtu někoho dalšího ![]()
Spíš bych se bála, že kdyby se náhodou s maminkou něco stalo, tak účet půjde do dědického řízení
@Anonymní píše:
Pokud to bude účet mámy a budou tam pouze vklady v hotovosti, žádné převody z účtů?
Právě ta schránka… to už mi připadá stejné, jako kdybych si to dala třeba do trezoru v práci u sebe v kanceláři. Asi teda v bance bezpečnější, ale pořád je to tam na mé jméno. Já opravdu nevím, přemýšlím nahlas…
Jo, neříkám, že to někdo bude řešit ty převody, jen že mě by to nedalo.
ptala jsi se na možnosti, mě napadla schránka. Pokud máš soukromý trezor k použití v kanclu, tak taky fajn. Jen mě to napadlo jako možnost, třeba ti někdo poradí ještě něco jiného ![]()
Edit: to že je schránka na tvé jméno je jedno, nikde není napsáno co je v ní. Zvlášť když si ji zalozis už 1-2 roky před rozvodem. Když se soud zeptá, tak jsi od rodičů dostala staré šperky po babičce a jsou tam jen ty, třeba. ![]()
Příspěvek upraven 24.01.24 v 09:47
@ivašot. píše:
Ale soud v rámci rozvodu nebude koukat na pohyby na účtu někoho dalšího
Spíš bych se bála, že kdyby se náhodou s maminkou něco stalo, tak účet půjde do dědického řízení
Ale manžel se může ptát, proč každý měsíc posílala peníze na účet matce a soud to oprávněně posoudí jako účelové.
@Anonymní píše:
Chci odejít od manžela.
Tak za rok až dva.A chci se na to nějak připravit. Vím, že to není morální. Ale potřebuji být zajištěná, abych měla základ na nájem, kauci a vybavení pronajatého bytu. Chci si každý měsíc odložit nějaký obnos, abych měla něco svého, až odejdu. Napadá vás nějaký způsob, jak to udělat a kam uložit, abych to nemusela mít doma na hromádce?
Vím, že pokud by došlo k rozvodu, tak peníze na účtech budou společné, i když máme každý svůj účet. Napadá mě jen založit účet na někoho jiného z rodiny, ale nevím, jestli je chci do toho zatahovat. Pokud by někoho napadlo ještě něco jiného, jak to udělat, budu ráda za inspiraci.
Víš o tom, že chceš spáchat podvod? Co kdyby udělal on tobě to samý? Ty mu vlastně polovinu peněz ukradneš.
Odkláněla bych hotovost, a dávala buď k hodně důvěryhodný kamarádce a nebo teda do kasičky a tu schovat ale kam nevím ![]()
@Anonymní píše:
Pokud to bude účet mámy a budou tam pouze vklady v hotovosti, žádné převody z účtů?
Vklady jsou dost často zpoplatněné, byť u majitele účtu jsou u některých bank zdarma. ![]()
@Janli píše:
Ale manžel se může ptát, proč každý měsíc posílala peníze na účet matce a soud to oprávněně posoudí jako účelové.
tak předpokládám, že by to vybrala z bankomatu - na běžnou útratu, provoz domácnosti a matka vložila v hotovosti na účet
Tak jenom přemýšlím: když dojde na soud a majetkové dělení, tak přece dostaneš polovinu peněz, co máte na účtech, ne? Tvůj, jeho, společný, spoření atd. - takže bez koruny nebudeš. Ze společných peněz si můžeš zaplatit i dobrého právníka, aby to všechno proběhlo hladce, a pak ty prostředky získáš
Nebo máš pocit, že i on si někde odklání?
Já bych si klidně těch pár desítek tisíc pro strýčka příhodu dala v hotovosti k mamce, beztak ty spořáky vydělávají prd a pro tuhle krizovou situaci ti to bude stačit.
@ivašot. píše:
tak předpokládám, že by to vybrala z bankomatu - na běžnou útratu, provoz domácnosti a matka vložila v hotovosti na účet
@ivašot. píše:
Ano, na účet bych to vkládala já. Měla bych k němu všechny přístupové údaje, pouze by to nebylo na mé jméno.
Chci odejít od manžela.
Tak za rok až dva.
A chci se na to nějak připravit. Vím, že to není morální. Ale potřebuji být zajištěná, abych měla základ na nájem, kauci a vybavení pronajatého bytu. Chci si každý měsíc odložit nějaký obnos, abych měla něco svého, až odejdu. Napadá vás nějaký způsob, jak to udělat a kam uložit, abych to nemusela mít doma na hromádce?
Vím, že pokud by došlo k rozvodu, tak peníze na účtech budou společné, i když máme každý svůj účet. Napadá mě jen založit účet na někoho jiného z rodiny, ale nevím, jestli je chci do toho zatahovat. Pokud by někoho napadlo ještě něco jiného, jak to udělat, budu ráda za inspiraci.