Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
Mám vysněné jméno pro syna a nevím, jak to protlačit přes manžela, kterej to kategoricky odmítá..
Podařilo se vám někomu opačný názor zlomit? Jak?
Já zatím zkousim navrhovat hrozná jména a doufám, ze to ‚moje‘ pak bude vypadat super, ale zaprve to moc nefunguje a zadruhé by na nějaký mohl chlap kyvnout a já ho sama nechci. No každopádně magořina…
Díky za tipy a reakce.
@Bora-Bora
už jedno dítě máme, takže je mi jasny, že pokud to chcit joo nebude, tak holt mám smůlu.
@chipsa ještě jsme se o tom moc nebavili, ale nemyslím, ze za tím bude něco víc než prostě „nelíbí“. Asi jako kdyby přišel s Patrikem. Pardon. Mne se to nelíbí, důvod nemám.
@svatecnice píše:
Ahoj,
Mám vysněné jméno pro syna a nevím, jak to protlačit přes manžela, kterej to kategoricky odmítá..
Já zatím zkousim navrhovat hrozná jména a doufám, ze to ‚moje‘ pak bude vypadat super, ale zaprve to moc nefunguje a zadruhé by na nějaký mohl chlap kyvnout a já ho sama nechci. No každopádně magořina…
Díky za tipy a reakce.
Nic neprosazuj proti vůli druhému, cesta do pekel, jéžiš, vždyť je tolik krásných jmen..tohle mi přijde dětinské, bazírovat takhle na jménu, chápu, žes ho vždycky chtěla, ale to jsi byla ještě samam, teď jste dva a dítě bude vás obou, takže vydupat si to za každou cenu je jak u malého dítěte..
@svatecnice neprosadíš
My u V. sklouzli k losování, protože mně se to jméno hrozně moc nelíbilo a chlap odmítl ustoupit. Prostě chtěl jen a jen to jméno a odmítal diskuzi a to jsem se snažila o kompromis. Losovali jsme. Vyhrál.
J. jsem si prosadila já, ale jen díky tomu, že jsem mu od začátku mazala med kolem pusy, že budou mít s mlaďochem stejné iniciály a naočkovala V., že chce jen a jen to jméno a proti němu chlap nešel ![]()
Zkusila bych tak miminku rikat, i ruzne zdrobneliny a obmeny, treba seu to nakonec zalibi.
Ale jinak souhlasim s holkama-musite najit kompromis.
@svatecnice píše:
Ahoj,
Díky za tipy a reakce.
Tak prosazováni nemá smysl, od něj by mě zajímalo proč tohle jméno co chceš ty nechce a žádnou cenu
On má nějaký návrh jména taky?
No, asi taky vznesu pro tebe nepopulární názor, ale myslím si, že ve vztahu by mělo být právo veta a ten, kdo na situaci říká „ne“ by měl být spíše vyslyšen.
Je to jako, kdyby jeden v manželství chtěl psa a druhý ne. Jeden bude nadšený, že má ňufíka, druhý uvidí, že jen mizí ze společné kasy prachy na žrádlo, veterinární péči (nedej bože drahou operaci, kdy za tu cifru by mohl mít parádní dovču), samé omezení, kam se psem na dovču, kdo ho bude hlídat, kam psi můžou a kam ne - prostě ho to bude otravovat, k psovi vztah nemá, uvidí jen samé omezení, platby a žádnou radost z toho.
Neprotlačovala bych (a to jsem s manželem ve vztahu 16 let) násilím něco, co ten druhý nechce. Nedělá to dobrotu, kór u podstatných a dlouhodobých věcí, což jméno dítěte bezesporu je. Otoč to a popřemýšlej, jak by bylo tobě, kdyby manžel protlačoval například pro dceru jméno Análie (což je fakt, nedávno takhle pojmenovala matka dceru v Ostravě) a nejel by přes to vlak?
Raději se shodněte, najděte kompromis, v tom souhlasím s @Bora-Bora .
A třeba se syn v dospělosti přejmenuje, protože se mu tvé vysněné jméno zalíbí, nebo si ho nechá dát jako druhé. Ale nešla bych proti manželovi, venkovní svět je dost divoký na to, abych ještě vedla boje doma s mým nejbližším člověkem.
@Bora-Bora píše:
@svatecnice Taky jsem chtěla vždy Helenku a nemám jí
A já jsem vždycky chtěla Rosálku po mé prababičce a taky ji nemám. Nehodí se vůbec k příjmení, které má navíc v ženském tvaru 11 písmen a dát k tomu ještě Rosálie, tak ji nebude nikde stačit kolonka. A fakt se to k příjmení ani nehodí. Tak co už, vybrali jsme jméno, které se líbilo nám oběma a navíc jsme potěšili tchyni, protože tak chtěla pojmenovat syna, kdyby byl holka
A to jsme ani nevěděli.
@Billi aha, dobrej tip na to očkování prviho! Zatím se podle ní jmenuje „bácha“. Bohužel je to těžko vyslovitelny, ale zkusim, dík!
jiná debata s neústupným naprd:(
@arinecka moc se mi líbí a co zatím hkedam jiný jména, tak se mi žádný tak nelíbí
a chlap s návrhem ještě nepřišel, nebyl prej čas. Pohlaví víme teprve týden..
@Apaji na pozici B už ho dát mužů, to mám povoleny. Ale ne na jedničku.
Díky holky. Je mi jasný, že se musíme domluvit, jen mě zajímalo, zda někomu ten druhéj otočil. Však někdo jste taky ustoupily chlapovi, ne?
@svatecnice píše:
Ahoj,
Díky za tipy a reakce.
@svatecnice neuděláš nic, navíc by se to mohlo proti tobě otočit. zkuste každý sepsat 10 jmen a pak jedno vybrat. Já když se zamyslim tak nakonec všechny jména jsem vybírala já
ale manžel ve výsledku všude říká jak to hezky vymyslel vše sám
No u Vali řekl že to má být vtip ne že valerii fakt mít nebudeme, řekla jsme ok tak máš měsíc na jiné jméno. Po měsíci se ptam jestli už vybral a prý že bud jsou ta jména stará nebo divná ale že ta Valerie je docela pěkné jméno a ted když mu někdo řekne že malá má krásné jméno tak říká že tohle jméno se mu vždy líbilo
. on měl fakt nápady, u Toma chtěl Damiána a u vali barnabáše ![]()
Příspěvek upraven 24.06.16 v 13:29
Já jsem chtěla hrozně Filípka, ale chlap o tom nechtěl ani slyšet tak jsem byla smutná. Potom mi řekl ať mu dám klidně jméno Filip, že mu to je jedno, ale to jsem zase nechtěla já. Chtěla jsem, aby jsme to chtěli oba a ne si něco vydupávat. Začali jsme teda vybírat jiné jméno, které by se líbilo oběma a sám od sebe začal na bříško mluvil jako na Filípka, že si zvyknul a je to krásné jméno
Když jsme jméno říkali jeho babičce Filipčíkové tak si uvědomil, že je v tom příjmení skryté jméno. No tak jsme nakonec spokojeni oba. ![]()
Občas mě jen naštve když nám do toho někdo kecá, že proč Filip, ať se jmenuje po tatínkovi
To bych střílela. Chlap to sám nechce, nelíbí se mu jeho jméno, ale já bych proti tomu nic neměla. Byla to první volba, jen nesnáším když slyším „Ježíš, proč Filip? Dejte po tatínkovi jméno“
![]()
No já takovou zkušenost nemám, manžel mi dal víceméně volnou ruku ať jméno vyberu já. Ani si nedokážu představit, že bych musela vymýšlet nějaké triky, aby mi manžel povolil jméno. Já mu ze startu řekla, já rodím, já vybírám jméno. Po Tobě má příjmení, tak mám větší právo vybrat jméno já. Manžel neprotestoval. Ale všechno záleží jak to má ženská doma nastavené. Chápu, že někteří chlapi se do vybírání jména pletou
Ale co si tak vzpomenu na kamarádky, tak většinou ten výběr jména spočíval spíše na ženě. Chlapi nakonec stejně přikývli.