Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám děti v ročnících školy hned po sobě, kapesné začaly dostávat v 1. třídě, tzn. starší dítě o rok dřív, mladší se k němu přidalo v 1. třídě. Teď jsou ve 2. a ve 3. a dostávají stejně, nevidím důvod dávat staršímu víc. Až bude starší třeba na víceletý gympl, bude to mít přehodnoceno, až tam nastoupí mladší, přehodnotíme to.
Jinak mám dva sourozence, a když naši zvedali nejstaršímu kapesné, tak jsme se my mladší zeptali, jestli můžeme udělat něco pro to, aby se nám to taky zvedlo. Tak naši zavedli dost drsný systém domácích prací a zvedli to nám všem najednou, ale s tím, že my mladší jsme sice měli víc peněz dřív, ale taky mnohem víc práce dřív. Nikdy si nikdo nestěžoval. Lišilo se to potom při nástupu na ten víceletý gympl, kam jsme nastupovali postupně a tam nám začali dávat naši už velkou částku, ze které jsme si sami platili jízdné, obědy apod. Na gymplu jsme měli všichni pořád stejně a zvedlo se to potom zase až na VŠ.
Dala bych dle věku a určité potřebnosti, v určitém věku už jsem třeba chodila s kamarády dokina, což třeba někdy mladší nedělá a podobně.
Pokud chceš přihlédnou k lepšímu plnění povinností, spíš bych třeba strhla kus kapesného za to špatné.
Nase deti maji podle veku a podle potreby, sestileta dcera ma nejmin, devitilety ma o €10 vic a jedenactilety o €15 vic nez dcera. Cim starsi jsou, tim vic chodi ven s kamarady, kupuji si darky k narozeninam, sami si plati mhd atd atd. Ve skole si kazdy den kupuji obed, to je v prumeru tak €7. Co jim za ten tyden zustane, to si nechavaji a uz je na nich, jak s tim nalozi
Prvostupnove děti mají podle veku.
Výši kapesneho nevazu na povinnosti. Ale nechávám si možnost kapesné nárazové nedat/snížit pokud by dítě nějak abnormálně vybičovali z průměru (příprava do školy, chování, podílení se v domácnosti).
Jen mladší si teda „vyrvala“ kapesné v podobě 5 Kč týdne už v pěti letech (chtěla jsem začít dávat stejně jako staršímu až s nástupem si školy).
Nedělat rozdíly, ale u nás třeba děti mají povinnosti stejné, jsou od mala vedeny k tomu se zapojovat a nemají vyloženě každý extra seznam toho, co kdo dela, proste kdo se k čemu dostane, to udělá.
Já mám děti na 1.stupni ZŠ a zatím ještě žádné kapesné nemají.
@milwinka píše:
A nechybí jim to? Moje děti si rady ušetří třeba na krabičku lega nebo si koupí za své nějakou mlsku. ![]()
Dává jim to pocit samostatnosti, učí se finanční gramotnosti.
U nás stejná suma u dětí pro první stupeň, navýšená pro nižší gympl a pak na vyšším pravidelně zvyšováno podle ročníků. Jednou za čas valorizujeme všem.
Kapesné je vypláceno trvalým příkazem na účet dětí, ty mají svou platební kartu.
No a teď nám začíná finanční masakr zvaný VŠ.
![]()
@Svistice píše:
A nechybí jim to? Moje děti si rady ušetří třeba na krabičku lega nebo si koupí za své nějakou mlsku.
Dává jim to pocit samostatnosti, učí se finanční gramotnosti.
Zatím jim vše, co potřebujou, kupujeme my rodiče/příp. Ježíšek. A sladkostí mají až moc, pořád nosí ze školy nějaké bonbony a tak. Ale když jedou třeba na školní výlet, tak tam jim peníze s sebou samozřejmě dám.
@milwinka píše:
To mi nepřijde rozumné. Ale každého věc, jak vede své děti.
@Mariane.B píše:
Dala bych dle věku a určité potřebnosti, v určitém věku už jsem třeba chodila s kamarády dokina, což třeba někdy mladší nedělá a podobně.
Pokud chceš přihlédnou k lepšímu plnění povinností, spíš bych třeba strhla kus kapesného za to špatné.
Tak to je to nejhorší, co z pozice mladšího sourozence můžu číst
Jakože ona jela do kina, já jsem tvrdla doma a vytírala podlahu. Dostala jsem za to dvacku. Segra přijela domů z kina a zůstala jí dvacka za nic. Jen za to, že je starší. Fuj, nejhorší vzpomínky a metr, dodnes máme vztahy “aby se neřeklo”. Tohle teda na svoje děti praktikovat nebudu
Přemýšlím, jak spravedlivě nastavit kapesné.
2 děti, rozdíl 2 roky. Doteď mělo starší dítě kapesné vyšší o 20 Kč týdně než mladší. Z důvodu věku, víc povinností, protože bylo na těžší škole…
Jenže teď jsou obě děti na stejné škole, povinnosti mají stejné a to mladší je zvládá dokonce lépe než to starší.
Takže váhám nad tím, jestli je systém, tak jak ho máme nastavený teď, správný. Jak to máte vy? Kapesné podle věku nebo podle povinností? Anebo úplně jinak?
Příspěvek upraven 04.02.23 v 18:43