Jak správně priessnitzův obklad?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1318
2.12.10 17:28
kamikaa píše:
to je teda pěkná blbost!do teplé vody ani náhodou…sorry.

To nás naučili na zdrávce a celé roky jsme to tak i praktikovali :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
duskova41
4.5.11 19:54

bez igelitu

Už vidím jak pan Priessnitz měl v té době igelit :think: nejde tu o zapaření,ale prokrvení určitého místa a poté organismus spustí vlastní obranný mechanismus. A není to jen obklad na krk dá se tím léčit téměř vše.. Používat určitě BEZ igelitu! - ten navíc vtahuje toxické látky zpět do těla.
Ručník namočený ve studené nebo vlažné vodě a na to suchá vrstva. Perfektní je i sprchování střídavě teplou a vlažnou vodou. Nebo když se dělá zábal celého těla - už vidím jak člověka balíme ještě do igelitu :roll: 'Jinak zdravá strava, pohyb na čerstvém vzduchu a není co řešit ;)

• Citovat
  • Upravit
duskova41
4.5.11 19:56

Celý proces má 3 fáze :v první fázi se teplota sníží, ve druhé se teplota stabilizuje a ve třetí je tělo přehříváno- a o to jde .. Bez studené vody bychom tohoto cíle nedosáhly ;)

• Citovat
  • Upravit
15054
4.5.11 20:20
duskova41 píše:
Už vidím jak pan Priessnitz měl v té době igelit :think: nejde tu o zapaření,ale prokrvení určitého místa a poté organismus spustí vlastní obranný mechanismus. A není to jen obklad na krk dá se tím léčit téměř vše.. Používat určitě BEZ igelitu! - ten navíc vtahuje toxické látky zpět do těla.
Ručník namočený ve studené nebo vlažné vodě a na to suchá vrstva. Perfektní je i sprchování střídavě teplou a vlažnou vodou. Nebo když se dělá zábal celého těla - už vidím jak člověka balíme ještě do igelitu :roll: 'Jinak zdravá strava, pohyb na čerstvém vzduchu a není co řešit ;)

no všude tedy píší že priessnitzův zábal je studený zapařovací zábal a dává se studená látka,igelit-nebo nepromokavá látka a suchá látka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
4.5.11 20:55

Tak my ho zas pacientům dělali takhle - látka namočená do studené vody, igelit přes, poslední vrstva suchá látka. To tady holky už posaly. Ale jak jsem tak koukala na ty doby, tak my jsme jim ho teda nechávali jen 40 minut. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nordish
24.9.11 20:32

Priessnitz sice neměl igelit, ale měl voskový plátno… Neprodyšná vrstva tam určitě patří.

• Citovat
  • Upravit
Nataal
3.10.12 22:59

Jsem přímo s Priessnitzových léčebných lázní a od malička se to unás dělalo podle správného postupu: studený mokrý kapesník, igelitový sáček a šátek ;)

• Citovat
  • Upravit
Dětská sestra
17.11.12 10:11

Priessnitz obklad

Do studené vody namočený kapesník vyždímat, přiložit na krk(žádné bubliny mezi kůží a kapesníkem),dále nepromokavá vrstva(Igelit, folie)-Ta musí přesahovat velikostí mokrý kapesník a nakonec suchá plena nebo šátek. Obklad se musí po dvou max. třech hodinách sundat a další obklad až po 3-4 hodinách.

• Citovat
  • Upravit
94
30.10.14 12:37

Nedávno jsem viděla ve Snídani s Novou, jak pan doktor říkal, že igelit je špatně! Pouze studeny a na to nejlépe froté ručník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.15 08:24

Ahoj holky, malému jsem dala na laryngitidu na radu doktorky Priessnitzův obklad. Jenže jsem jí asi špatně porozuměla - jsem sama jsem v posledním tažení - bojuji s angínou, muž na antibiotikách pracuje a nemocné je i druhé dítě… :zed: Jde o to, že jsem mu zábal nechala celou noc, takže po ránu samozřejmě dost kašlal, ale vlhkým kašlem - což mi Dr. řekla, že je cíl. Teď jsem koukala na net a cíl to není. Spustila se mu i rýma, pšiká atd. Noc předtím měl laryngitický záchvat (stalo se nám to poprvé.)

Bojím se, že jsem mu přivodila akorát zánět průdušek. Ach jo. Vždycky všechno studuji na internetu, ale teď jsem si to nepřečetla a nechala ho spát v chladu ve vlhkém pyžamu celou noc… :zed: Nepovedla se někomu také takováhle blbost a dítě to přitom přežilo??? Díky.

• Citovat
  • Upravit
528
13.1.15 08:44

Jj už se to stalo a určitě mnohokrát. Mě tedy ne, ale mamka mi to říkala, že nějaká její známá…Každopádně se nestalo nic tak hroznýho. A ty si rozhodně nenadávej. Dělala jsi to ve snaze malýmu pomoct. Taky sme zrovna včera obklad dávali. a s laringitidou ste jeli do nemocnice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
13.1.15 09:01
@Anonymní píše:
Ahoj holky, malému jsem dala na laryngitidu na radu doktorky Priessnitzův obklad. Jenže jsem jí asi špatně porozuměla - jsem sama jsem v posledním tažení - bojuji s angínou, muž na antibiotikách pracuje a nemocné je i druhé dítě… :zed: Jde o to, že jsem mu zábal nechala celou noc, takže po ránu samozřejmě dost kašlal, ale vlhkým kašlem - což mi Dr. řekla, že je cíl. Teď jsem koukala na net a cíl to není. Spustila se mu i rýma, pšiká atd. Noc předtím měl laryngitický záchvat (stalo se nám to poprvé.)Bojím se, že jsem mu přivodila akorát zánět průdušek. Ach jo. Vždycky všechno studuji na internetu, ale teď jsem si to nepřečetla a nechala ho spát v chladu ve vlhkém pyžamu celou noc… :zed: Nepovedla se někomu také takováhle blbost a dítě to přitom přežilo??? Díky.

Záleží jakou máte teplotu v místnosti, pokud tam bylo teplo, nic hrozného se nemohlo stát. Ráno byl ten obklad mokrý? Sama si ho nechávám taky přes noc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.15 09:47

@blueladik @Hanney Holky, díky moc za uklidnění! No právě že moc teplo v pokojíčku neměli, stáhli jsme topení kvůli té laryngitidě. Na druhou stranu zas nebyla taková zima - spínal se jim tam přes noc zvlhčovač vzduchu, který je na bázi horké páry. Ale měli tak odhadem o 4-5 stupňů míň, než v kolika spí obvykle.

Tu noc předtím jsem jim tam dala teploměr, ale prcek ho někam hned schoval - děsně ho takovéto technické věci berou! :cert: Takže nevím přesně kolik stupňů měli. Počítám tak okolo 19 nebo spíš víc. Každopádně už nechrchlá tak strašně jako ráno, tak už jsem klidnější.

Jinak tu noc předtím jsme nejeli do nemocnice, znala jsem to tady z diskusí, tak šel malý okamžitě jak se vzbudil, „štěkal“ a brečel, že nemůže dýchat zabalený do peřin s kuklou a mou čepicí přes :mrgreen: do okna, kde strávil asi hodinu a ulevilo se mu z nejhoršího naštěstí hned. :andel: Jen jsem musela trochu bojovat s manželem, že nechci nemocné dítě v otevřeném okně zabít. Takže začal pomáhat až když si to načetl na netu. Do toho mladší řval, že se bojí, já v okně se svojí nemocí, paráda… :lol: Ale když nic horšího… :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.15 09:58

@Hanney A ano, ráno to bylo ještě dost vlhké. Obklad i pyžamo kolem. Ale tak snad to bude dobré. Děti prostonals celé Vánoce, teď necelý týden dobré a už v tom zase jedem. Kdybych malému ještě dopomohla k zánětu průdušek na dalších 14 dní, bylo by to blbé i vzhledem k tomu, že mají zaplacené s manželem hory… Ale tak stanou se i horší věci. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
461
30.1.15 08:17

No zajímavé je, že když dcera 3 roky tehdy, měla laringitidu, tak nám mudr řekla, že mám dát na krk zábal tak: že na kapesník dám lehce zahřátý olej a pak zavážu šátkem… Teď dcerku bolí v krku, tak studju, co ji dát na krk, teplotu nemá, tak nevím, jestli ten studený šátek se šáčkem a šálou…moje nervy! ať ji neublížím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí