Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hanney A ano, ráno to bylo ještě dost vlhké. Obklad i pyžamo kolem. Ale tak snad to bude dobré. Děti prostonals celé Vánoce, teď necelý týden dobré a už v tom zase jedem. Kdybych malému ještě dopomohla k zánětu průdušek na dalších 14 dní, bylo by to blbé i vzhledem k tomu, že mají zaplacené s manželem hory… Ale tak stanou se i horší věci. ![]()
No zajímavé je, že když dcera 3 roky tehdy, měla laringitidu, tak nám mudr řekla, že mám dát na krk zábal tak: že na kapesník dám lehce zahřátý olej a pak zavážu šátkem… Teď dcerku bolí v krku, tak studju, co ji dát na krk, teplotu nemá, tak nevím, jestli ten studený šátek se šáčkem a šálou…moje nervy! ať ji neublížím..
Musím Vám předat moji zkušenost… Po doporučení mojí dětské lékařky, aplikovat Priessnitzův obklad na hrudník, jsem se trochu opotila při představě, jak mojí malou dvouletou dceru omotávám mokrou plínou, kuchyňskou folií a pak ještě něčím suchým (jako kdysi už předtím) a ona pak popoběhne a místo na hrudníku to bude vše na břiše. Dospělí si v klidu lehnou, ale dítě a moje dítě!
Proto jsem zajásala, když mi vzápětí pí. doktorka podala letáček s tím, že jedna maminka z našeho města Klášterec nad Ohří vymyslela zábaly fungující na způsob Priessnitzova obkladu, který je navíc možno ihned zakoupit v naší lékárně, jelikož prošel lékařskou atestací. Zábal je na suchý zip s vyjímatelnou vložkou k namočení a kapsičkou, kam se dá pro zvýšení účinku přidat např. v mém případě nakrájená cibule na kolečka. Zábal má v sobě speciální membránu, která způsobí zapaření. Moje zkušenost je výborná… Chladný obklad a inhalace cibule pomohli dceři po dvou dnech odstranit kašel a rýmu. Nemohla jsem uvěřit, sice zabalení bylo trochu s pláčem, ale po chvíli o tom dcera ani nevěděla a naopak po 2 hod. nechtěla zábal sundat. Lze si vybrat z více designů látek a na různé části těla jako např. krk, klouby, hrudník… Opravdu chválím tu šikovnou maminku, díky které to teď může být pro nás ostatní mnohem snazší. Jinak výrobky lze zakoupit pod názvem Vajáva. Věřte, že nejsem dotyčná maminka, jen pomáhám šířit moji zkušenost a dobrou věc, která nám pomohla a bude i nadále pomáhat. Moc jí totiž fandím ![]()
Prosim poradte, muzu dat dceri necele tri roky tento zabal!? Presla z vlhkeho kasle na suchy dráždivý az dusivy, zvraci po tom, leky ma ale takhle na noc uz nic vic dat nemuzu. Diky a hezky vecer
@LucieHol píše:
Prosim poradte, muzu dat dceri necele tri roky tento zabal!? Presla z vlhkeho kasle na suchy dráždivý az dusivy, zvraci po tom, leky ma ale takhle na noc uz nic vic dat nemuzu. Diky a hezky vecer
jasny, urcite a neboj se, nemuzes ji tim ublizit
ale nenechavej pres noc.At je maly brzo lepe
Priesnitz davam na krk, nejsem si jista, jestli ho takhle mala neserve -vyzdimat kapesnik, pres to sacekazabalit satkem, aby nic vlhkeho necouhalo. Pokud jsou to prudusky, spis bych byla za olejovy zábal a prilozit na prudusky a sedet u ni nez to zchladne asi 20 min. (zahrat olej cca na 40,aby byl prijemne teply, namocit kapesnik, vyzdimat, na to sacek, na to plinu a zamotat. Plus cibulovy caj -uvarit cibuli nakrajenou, var deset minut, k tomu trocha majoranky a masla na zjemneni. Po vychladnuti na 60 stupnu precedit a pridat bohate medu, muze byti citron. ochutnat tak, aby to bylo sladke a dobre. optimalnivypit teple, vzdy cerstve pripravene, neprihrivatl-vyborne na suchy kasel. Dale zvlhcit mistnost -dat vlhke pliny na topeni. a pokud mas, tak na noc Aerius, ten muze kasel hodne zklidnit.
Edit. Vody k cibuli aby bylo cca na dba salky po tom varu, takze na zacatku asi 0.7litru. vyvari se tak dve deci. a priesnitz nedavam dyl nez hodinu…
Příspěvek upraven 05.11.16 v 20:19
@Lindii a mam davat i ten igelit? Ja bych radsi asi bez neho
ma se to nechávat tak tri hodiny? Diky moc, uz sem zoufala ze ji nemuzu pomoct ![]()
@LucieHol Cibulovou šťávu jsi zkoušela? Mám na sobě i dětech vyzkoušené, na suchý a dráždivý kašel to fakt hodně zabírá. Nakrájím cibuli najemno a nasypu do sklenice, prosypat cukrem a nechat pustit šťávu, pak dávám tak polévkovou lžíci a skladuju v lednici (děti to kupodivu milují - akorát manžel brblá, ať to otvírám v chodbě u otevřeného okna - hrozně mu to smrdí).
@Kristanka Aerius sem dala a prave nic. Ted usla, tak ji ted nebudu budit počkám. Co bude
ten olejovy zabal sem delala ted nedavno jak mela jeste ten vlhky kasel a nijak extra se ji neulevilo prave ![]()
@LucieHol ja bych igelit dala, sama jsem tak od mala naucena a nechala bych hodinku a zitra s tim pokracuj s vetsima prestavkama
@zrcadlo zkousela, ale kasle porad, uz to „ji“ skoro dva dny ![]()
@LucieHol píše:
@Lindii a mam davat i ten igelit? Ja bych radsi asi bez nehoma se to nechávat tak tri hodiny? Diky moc, uz sem zoufala ze ji nemuzu pomoct
Kapesnik musi byt vyzdimany tak, aby byl vlhky, igelit je proto, aby se to zapariloa zahralo, kapesnik pres ogelit nema precuhovat. Na to satek, zase tak, aby neprecuhoval ten igelit. optimalne dva satky, aby se vytvorilo prijemne teploucko na krk. Mam s tim bohate zkusenosti, travila jsem tak mladi. Po hodine to zacina stydnout.tak sundat, krk poradne utrit, aby nebyl vlhky a zabalit do sucheho satku aby neprochladl.
@LucieHol
Igelitu se neboj. Já tohle dávala dceři, ještě neměla ani rok. Na malé krčky je lepší potrav. folie, líp se přizpůsobí zábalu, netrčí a nešustí.
Zítra přes den to nechávej tak 20 minut a dávat každou hodinu až dvě. Našim dětem i mně to hodně pomáhá.
@blueladik @Hanney Holky, díky moc za uklidnění! No právě že moc teplo v pokojíčku neměli, stáhli jsme topení kvůli té laryngitidě. Na druhou stranu zas nebyla taková zima - spínal se jim tam přes noc zvlhčovač vzduchu, který je na bázi horké páry. Ale měli tak odhadem o 4-5 stupňů míň, než v kolika spí obvykle.
Tu noc předtím jsem jim tam dala teploměr, ale prcek ho někam hned schoval - děsně ho takovéto technické věci berou!
Takže nevím přesně kolik stupňů měli. Počítám tak okolo 19 nebo spíš víc. Každopádně už nechrchlá tak strašně jako ráno, tak už jsem klidnější.
Jinak tu noc předtím jsme nejeli do nemocnice, znala jsem to tady z diskusí, tak šel malý okamžitě jak se vzbudil, „štěkal“ a brečel, že nemůže dýchat zabalený do peřin s kuklou a mou čepicí přes
do okna, kde strávil asi hodinu a ulevilo se mu z nejhoršího naštěstí hned.
Jen jsem musela trochu bojovat s manželem, že nechci nemocné dítě v otevřeném okně zabít. Takže začal pomáhat až když si to načetl na netu. Do toho mladší řval, že se bojí, já v okně se svojí nemocí, paráda…
Ale když nic horšího…