Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak? Pinzetou? Vytočením? Mazat krémem, nebo ne? Každý mi říká něco jiného… ![]()
Vytrhnout tak, abys mu nezmáčkla zadek, takže za hlavu. Ideální je, pokud je při vytržení ještě naživu. Pokud klíštěti zmáčkneš zadek, tak vymáčkneš obsah jeho vnitřností do rány a v tom jsou i viry těch různých nemocí. Stejně tak jako když ho budeš různě točit, dusit krémem atd.
Potřít dezinfekcí, namastit něčím mastným (prý nemusí být, ale neuškodí), vytočit vatovým tamponem nebo vytahnout pinzetou, pokud jsi šikovná a víš, že ho nepřetrhneš. Nakonec znovu vydezinfikovat. Takto nám ho v pátek odstraňovala dětská doktorka. Ne že bych běhala s klíštětem k doktorovi, ale jsme zrovna v léčebně a máme pokoj hned vedle ordinace, tak jsme toho využili
![]()
@ivodička nemazať, nedusiť kliešťa (hrozí „vyzvracanie“ kliešťa do rany i s nákazou), netočiť (nemá závit
).
Vytrhnúť, kto vie, tak s pinzetou, ja to robím normálne rukami. A následne vydezinfikovať. Čítala som i názor, že kľudne odrezať žiletkou, ako pri holení, pretože v tej časti, ktorá zostane v koži nákaza nie je. Zbytok údajne vypadne/vyhnisá sám.
Toto nepraktikujem, ale aspoň sa z toho nedesím, keď mi kúsok zostane vovnútri…
Koupit pinzetu na klíšťata (v lékárně), jde to super. Obyčejnou pinzetou mu právě zmáčkneš ten zadeček.
Točit nemá smysl, není na závit ![]()
Holky a při tom vyvilání - nezůstane tam kus? Nepřetrhnete ho? Já se učila ještě i kdysi na škole vytočit, vydesinfikovat.. no prostě klasika. Nových metod se v tomto případě děsím.
Vždycky byl strašák, že zůstane něco v kůži..
Namocis mydlo, aby pekne klouzalo a krouzivym pohybem jezdis po miste, kliste se samo pusti a pekne samo vyklouzne
ale chvilku to trva, nicmene u nas zatim stoprocentne ucinne…naucila me to tchyne, ktera dela u zachranky
Používáme Ixoderm , můžu doporučit
Starší dcera u vyndávání klíšťat dost vyváděla, ale Ixoderm si nechá dát v pohodě, jen se to zakápne a po pár minutách setře… škoda, že to nefunguje i na třísky ![]()
Uz leta to delam takto: vodou nebo slinou si potru prst (lumbrikant) a jim jezdim pres kliste v miniaturnich koleckach - za chvilinku se pusti, rekneme tak za 5-10 kolecek. rozhodne je to rychleji, nez by kdokoli dosel pro pinzetu. Slinu a prst mam stale po ruce. Je to vlastne analogie toho, co dela @marfra
Holky já mám nějaké neschopné ruce, ale i pinzetou na klíšťata jsem klíště rozcupovala na kousky
a můj chlap si z toho odnesl ponaučení a boreliózu…
Vrátila jsem se k vytáčení, máma mi klíšťata vytáčela celé dětství a stále jsem tu a ok ![]()
Díky moc za rady, já ho své roční dcerce také raději vytočila, říká se, že se to má udělat tou pinzetou, ale toho já se bojím…vytočení zaručí, že ho vyndám celé
@Davdan píše:
Holky a při tom vyvilání - nezůstane tam kus? Nepřetrhnete ho? Já se učila ještě i kdysi na škole vytočit, vydesinfikovat.. no prostě klasika. Nových metod se v tomto případě děsím.Vždycky byl strašák, že zůstane něco v kůži..
mne se to jeste nestalo a i kdyby, pokud neni infikovane, tak je to jedno a pokud je, tak je to uz asi taky jedno. ![]()
@marfra Ja som na točenie totálny antitalent, nikdy som nič nevytočila, ani po 5 minútach, a ešte ma to nepríjemne bolelo, ako som si krúžila prstom cez toho kliešťa. Zato vytrhávanie mi šlo, za pár sekund bol vonku, a živý… Iba raz sa mi stalo, že som ho manželovi pretrhla ![]()