Jak strojit zimní miminko?

15415
26.7.10 15:15

Jak strojit zimní miminko?

Ahoj holčiny, čekám první miminko a jelikož se má narodit začátkem prosince, přemýšlím, jak ho strojit. U nás bývají celkem tuhé zimy, -20 stupňů není problém. Od kolika stupňů se vlastně doporučuje chodit s miminkem ven na procházky? A jak ho v zimě ustrojit? Stačí teplejší dupačky, body, svetřík, čepička, rukavičky a fusak, nebo do fusaku ještě kombinéza? Nemám žádné zkušenosti, tak se ptám, protože mám obavy, že budu miminko balit jako cibuli :-). Taky jsem se chtěla zeptat, na kolik by mělo být doma vytopeno a jak mimi strojit na doma? Díky moc za rady a postřehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24837
26.7.10 15:23

Ahoj, „zimní“ děti z porodnice odcházely v body, dupačkách, kabátku, svetříku + kaťulích a čepce, zabalené do Emitexové zavinovačky do autosedačky. Pokaždé byla děsná kosa :wink: Do kočárku dávám oblečené stejně + fusak :wink: Záleží samozřejmě na zimě. Ven s novorozencem do -5 st., později do -10 st. Pokud je moc velká zima, šoupnu mimčo oblečené na ven do kočárku na verandu + otevřu okno 8-) Pokud máte fakt velké zimy, popřemýšlela bych i o té kombinézce, ono je to pak i to oblékání rychlejší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2830
26.7.10 15:25

Četla jsem, že s miminkem můžeš ven do -5, a doma by mělo být myslím 22-24 °C v noci pak míň. Já se vždykcy řídím podle toho jak je mi.. a podle toho obleču malou.. o malinko víc. např když mi je teplo v krátkém rukávu ta ji dám dlouhý :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
26.7.10 15:26

Chodila bych s ním ven tak do -5 stupňů a ne hned po příchodu z porodnice. Do fusaku rozhodně kombinéza, pod ní jsem dávala bavlněný overálek, na to mikinu, bavlněnou čepici na to tlustou čepici, případně kapuci. Přes fusak jsem dávala nánožník. Doma jsme měli teplo, tak 24 stupňů, tak doma měla malá bavlněný overálek s dlouhým rukávem a byla v zavinovačce. Maličké miminko neudrží teplotu, takže to chce dost balit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
26.7.10 15:32

Jo, to jsem přehlídla :wink: Doma máme taky těch 24 st., mimčo je v body s dl. rukávem + dupačky, v zavinovačce :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
26.7.10 15:32

…on ti stejne kazdej rekne neco jinyho…my mame zimni odchov…doma neni v zime vic jak 18 stupnu…stara usedlost - vic to vytopit nende. byla v body s dlouhy a dupackach. kdyz nebylo vytopeno bylo kolem 15 tak dostala svetr. cepicu doma ne. nebo mela takovy ty overalky plysovy… chodila jsem s ni ven hned po prijezdu z porodnice ( i detska dr to doporucila)…bylo kolem -7..mela berana fusak tam bylo dobre bez kombinezy+tlustou zimni cepku. kombinezu nosila do nositka. jeste nemela ani rymu… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.10 16:03

Dítě v zimě

Asi nejedna maminka v zimě vzpomíná, jak to bylo s dítětem v létě jednoduché. Rychlé a jednoduché oblékání, žádné doplňky ke ztracení – rukavice apod., bezproblémové „odskočení“ dítěte v přírodě a také oproštění od problému studeného pití pro dítě.
Jaké nás tedy v zimě čekají odlišnosti a jak se s nimi co možná nejjednodušeji vypořádat?

1. Volba oblečení
2. Obuv v zimě
3. Délka vycházky, nejvhodnější doba
4. Kdy pobyt venku vynechat?
5. Co nesmíte zapomenout?
6. Jak zajistit dítěti tekutiny při pobytu venku?

1. Volba oblečení

Jak oblékat dítě v letních měsících většinou nepůsobí problém. Ale v zimě je situace odlišná a někteří rodiče mohou být rozpačití, jak nejvhodněji dítě obléknout. U kojenců a batolat, která ještě samostatně nechodí, slouží k procházkám hluboký kočárek vybavený nánožníkem (fusakem). Protože fusak, doplněný případně dekou, dostatečně chrání dítě před prochlazením, bude také oblečení dítěte úměrné tomuto opatření.

Pro samostatně chodící batolata, která však ještě nosí pleny, je nejvhodnějším oblečením teplá kombinéza s kapucí, pod ní punčochové kalhotky, svetr ke krku a pod ním body s dlouhým rukávem. Oblečení ještě doplníte jemnou fleecovou šálou, čepicí na uši a palčáky (spojené tkanicí – nic se tak snadno neztrácí jako dětské rukavičky). Samozřejmě, že vrstvy oblečení a typ kombinézy musíte přizpůsobit venkovní teplotě, ale musíte počítat s tím, že děti mají rychlejší látkovou výměnu a pohybem se snáze zahřejí než dospělý člověk.

Pro děti, které již udržují tělesnou čistotu a starší děti je kombinéza také vhodným oblečením, ale už méně praktickým v případě nutné tělesné potřeby. Z tohoto důvodu je pro maminku lépe pořídit zimní kalhotky se šlemi a bundičku s kapucí, spodní vrstva oblečení se příliš neliší, jen místo body oblečete tričko s dlouhým rukávem a spodní kalhotky. Na lyžování a do sněhu je lepší právě kombinéza – do které dítěti nezapadá při hrách sníh, jako např. pod bundu. Rovněž pokud se dítě na lyžařském kurzu obléká samo, je pro něj jednodušší kombinéza. Opět musíte počítat s větší pohybovou aktivitou dětí a zbytečně další vrstvy oblečení nepřidávat.

Kombinézy, kalhoty a bundičky by měly být z materiálu odolného proti vodě a větru.
2. Obuv v zimě

Jiný typ obuvi zvolíte do podzimních plískanic a jiný typ do sněhu.

V každém případě všechny typy obuvi musí mít teplou výstelku a hlavně musí být nepromokavé, podrážka s protiskluzovou úpravou. Pokud je sněhu hodně, je lépe volit vysokou obuv, jinak stačí kotníčkové botky. Vždy počítejte s tím, že děti milují louže a cákání všeho druhu i v zimě, proto kontrolujte, zda botky nepromokají. Kupujte kvalitní obuv v kamenných obchodech s atestem.

U kojenců a nechodících batolat v zimním období není s obuví problém, stačí jim do fusaku buď silné ponožky nebo nejrůznější typy kožešinových bačkůrek (nejvhodnější jsou se suchými zipy, velmi dobře se navlékají).

Upozornění: Jestliže po návratu z vycházky zjistíte, že je dítě upocené nebo naopak prochladlé, tak jste oblečení zvolili špatně a příště se chyby vyvarujete. Pozor také na pletené čepice, šály a rukavičky zejména s dlouhým chlupem. Vypadají sice hezky, ale jemnou dětskou pokožku mohou dráždit (zejména pro děti se sklony k ekzému jsou nevhodné).
3. Délka vycházky, nejvhodnější doba

* S novorozencem můžete na vycházku za 14 dní po propuštění z porodnice, ale předtím již dítě zvykejte na studený vzduch doma u otevřeného okna. Samozřejmě dítě dostatečně přikryjete a oblékněte i s čepičkou. Je to otázka zhruba ¼ hodiny, poprvé jednou denně, pak postupně vícekrát (v zimním období nemůžete větrat déle). Délku vycházky volte s ohledem na venkovní podmínky. * Nejvhodnější doba k vycházkám u kojenců a batolat je mezi 10 – 14 hodinou. * Novorozenci a kojenci do 3 měsíců věku mohou na procházku při teplotě do -5 stupňů na 1 hodinu, a to dopoledne i odpoledne. Můžete ale místo vycházky využít balkonu, terasy nebo zahrady, protože důležitý je pro dítě pobyt venku a je úplně jedno, jestli s kočárkem jezdíte nebo jestli stojí. Maminka může volnou hodinu využít k odpočinku nebo jiné činnosti. * Pro starší již chodící dítě je také nevhodnější doba vycházky před polednem a po odpoledním spánku, většinou nejdéle do 16. – 17. hodiny. Teplota vzduchu je totiž před a po poledni pro děti přijatelnější. * Obecně platí, že děti od 6 měsíců mohou na vycházky do - 10 stupňů.

4. Kdy pobyt venku vynechat?

* jestliže teplota vzduchu během dne klesne pod - 10 stupňů * je-li vichr a silné sněžení * žijete-li ve větším městě a je inverzní počasí (smog) a nemáte možnost vyjet do přírody * po překonaném onemocnění – poraďte se se svým ošetřujícím lékařem

5. Co nesmíte zapomenout?

Vždy musíte dítěti ošetřit kůži obličeje, protože dětská kůže je velmi citlivá nejen na UV záření, ale snadno omrzne i při mírném mrazíku. Je lépe použít masti nežli krémy (obsahují více vody). Je celá řada přípravků pro děti určených k ošetření pokožky v zimním období, nebo můžete použít „obyčejný“ Infadolan, Bepanthen apod.
6. Jak zajistit dítěti tekutiny při pobytu venku?

To také není problém, je vhodný dětský čaj nebo ředěná ovocná šťáva pokojové teploty v termosce. Děti sice většinou při tak krátkém pobytu venku tekutiny nevyžadují, ale je lépe termosku připravit, zvláště, je-li vaše dítě pohybově velmi aktivní.

Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská

(je to dlouhé, tak snad prominete to zkopírování).

• Citovat
  • Upravit
15415
26.7.10 16:07

Holčiny, díky moc za reakce. No, já jsem právě na tu zimu zvědavá, protože manžel mě taky zatím vychovává studeným odchovem a tvrdí mi, že 18 stupňů je pokojová teplota, což je pro holku z paneláku celkem síla. No, musím ho připravit na to, že kvůli mimi to chce min. těch 22 stupňů. Já budu mít kombinézu i fusak, tak snad mi mimi nezmrzne, spíš si říkám, abych ho na ven třeba zbytečně nebalila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.7.10 16:51

Já sice nejsem panelákové dítě, ale těch 18 je teda málo i na holku ze samoty u lesa! :-) Naštěstí se narodil Jára a tatínek nám musel přitápět minimálně na 21, spíš na 22 st. C :-)

Oba kluci se narodili v zimě (v lednu) a řekla bych, že jsem je spíš taky přebalovala. Bodýčko, lehká mikina, dupačky, teplý overálek („míšánek“), popř. ještě teplé ponožky, čepice, a šup do kočárkové „tašky“. Kočárek vystlaný dekama (aby netáhlo zespod), a přes „tašku“ ještě jeden kryt (součást kočárku). Ven jsem se snažila chodit denně, pokud to dovolilo počasí, byť na chvilku. Doma jsem jim nechávala bodýčko a dupačky, na spaní pak overálek a do zavinovačky. Na noc jsem ještě přes ně dávala lehkou deku. Někdo doporučuje fusak, ale ten se mi sovědčil cca až od 4. měsíce, kdy se začal vykopávat ze zavinovačky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
26.7.10 16:55

ono to poznas podle situace…kdyz bude miminko pekne teploucky a spokojeny tak je to dobry…kdyz mu bude zima tak bude studeny a bude ti rvat a kdyz vedro tak se ti osype bude spoceny a taky bude rvat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
26.7.10 20:39
Ivča78 píše:
Holčiny, díky moc za reakce. No, já jsem právě na tu zimu zvědavá, protože manžel mě taky zatím vychovává studeným odchovem a tvrdí mi, že 18 stupňů je pokojová teplota, což je pro holku z paneláku celkem síla. No, musím ho připravit na to, že kvůli mimi to chce min. těch 22 stupňů. Já budu mít kombinézu i fusak, tak snad mi mimi nezmrzne, spíš si říkám, abych ho na ven třeba zbytečně nebalila.

Na co si mimino zvykneš, to bude považovat za normu. 22 je už fakt hodně. Máme do kolem 20, na chodbě mnohem míň, v koupelně taky. Nikdy jsem na koupání nepřitápěla, mokrý v ručníku jsem je nosila přes chodbu do obýváku. Dítě není z cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15415
26.7.10 21:00

No, já si myslím, že to budu nejvíc řešit hodně z počátku, to ještě mimi nemá termoregulaci a snadno prochladne. Tak to budu víc hlídat. Časem určitě přijdeme na to, jak je to správně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
26.7.10 21:05

já bych to taky s tou teplotou nepřeháněla…ale to poznáš…

našemu Darkovi okamžitě naskočily potničky jakmile mu bylo trochu tepleji… fakt stačilo málo aby je měl :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15415
26.7.10 21:16

No, je to asi tak jak psala Mikitaa, párkrát se spletu a potom už si dám pozor. Bude to první vytoužené mimi, a tak určitě budu hned vyplašená, aby mi nenastydlo, takže se těm potničkám asi úplně nevyhnu, ale budu se snažit :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
26.7.10 21:46

Četla jsem jednoduché pravidlo, které se alespoň mně zatím vždy osvědčilo:

• nepohyblivé dítě: stejně jako dospělý + 1 vrstvu navíc
  • chodící dítě: stejně jako dospělý

Takže pokud pojedeš z porodnice v dlouhém triku, svetru a bundě, tak miminko bude potřebovat dlouhé body, svetřík, kombinézu/bundičku a k tomu něco navíc - fusak, teplou zavinovačku nebo přikrýt dekou v autosedačce…
Samozřejmě miminka nosí víc oblečené nožičky (i když dospělý má jenom džíny) a čepičku s rukavičkama. Ale na to bys přišla sama.

A ještě mne napadá - novorozenečkům se v takovém mrazu doporučuje dát přes obličej plínu, aby na ně tolik nefoukalo. Ale to jsem sama nikdy nezkoušela.

K tomu jak strojit na procházky… Moc se mi osvědčila teplá kombinéza. Vzala jsem mimi tak jak bylo doma, šup s ním do kombinézy a bylo oblékání hotovo (teda až na čepičku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí