Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když jdeš čůrat ty tak bych se ho zeptala jestli se nechce připojit(obvzláště když rád chodil předtím) a plínu bych nechávala mximálně pročůrat aby mu sama od sebe začala vadit…jinak bych ho nechala tak aspoň dva týdny v klidu a pak až začala zavádět režim jaký už jste předtím měli
Co zkusit redukci na záchod? Naše nejstarší měla k nočníku averzi a dodnes ho bere na milost jen z nouze, kdy je záchod obsazený a ona už nevydrží.
Já bych s ní skončila. Tohle bych prostě nepřekousla. No a malýho? Pokračuj, jak jsi začala. Nemluv o tom, co mu dělala babička a všechno pozitivně.
Píšeš, že je to týden? Tak mu dej čas. Ono se to nějka srovná. Tahle násilná změna ho trochu poznamenala, ale myslím že ne natolik, aby nebyl schopen opravdu jednoho krásného dne opravdu fungovat bez plín. Dej mu čas, on na to přijde sám. Pro někoho je 22 měsíců na plínách úplná tragédie, ale je třeba si uvědomit, že 22 měsíců je věk, kdy je na tom každé dítko úplně jinak. Prostě buď trpělivá, pokoušej se pokračovat v tom, jak sis to nastavila ty, a ono to půjde ![]()
Šikovná to tchýně
, dej mu pauzu, ať se srovná a na nucení od tchýně zapomene, no a pak začni zase od znova, tak jak jsi psala, že jste to dělali, hodně štěstí přeju ![]()
No, tak to je pěkný
Já bych teď nočník úplně ignorovala, snažila bych se, aby co nejdřív zapomněl. Evidentně má z tchýniných praktik tak akorát trauma. Takže bych nechala plíny a počkala až se zase začne sám zajímat a sám chtít. Jinak byste mohli přijít o nervy oba a stejně by to nikam nevedlo. Držím pěsti
Asi bych ho nechala třeba dva týdny vydechnout a pak se nenápadně zkusila ptát jestli chce na nočník. Teď se mu po tom zážitku asi moc chtít nebude ![]()
S tím přebalováním - já bych přebalovala jak jste byli zvyklí, radši ať je trochu křiku a je v suchu.
Ahoj, tak tchýni bych za to asi neodsuzovala, chtěla ti pomoct a hlavně ukázat jak to ona zvládne, znám to
akorat to buzení v noci mi přijde jako kravina u takhle malýho
Zkus najet na to, kde jste skončili a když to nepujde, tak s tim na cas pockej a pak zacnete znovu, u nas teda nejvic zabrala odmena, stacila lentilka a chodila na nocnik perfektne a nebo prkynko na velkej zachod, to pak byla dulezita, ze muze jit sama ![]()
Zakladatelko, nech tomu čas. Neptej se, nočník nepřipomínej. Dej mu ho do ruky a ať si ho sám dá na nějaké místo, kde ho chce mít, aby se případně vyčůral až on sám bude chtít. časem se zklidní a pochopí, že vy mu rozhodně ubližovat nebudete a zase k důvěru k nočníku získá. Teď bych prostě mlčky přebalovala, nekomentovala, nenutila
Musel to pro něj být hrozný šok.
@Brambůrka10 neodsuzovala… Já nevím, tohle by mě hodně vytočilo. Když dá tchyně dítěti čokoládu, taky bych to nehrotila, ale takhle radikálně zasahovat do výchovných metod, to je teda hodně přes čáru. Když si představím, že by se mi tohle stalo, tchýni bych asi zabila. A to máme moc hezký vztah a žádné problémy. Do takových věcí už jí jako babočce vůbec nic není. To už není o přirozeném rozmazlování vnoučátek. Už jen proto, že ten drobek musel šíleně vyvádět když mu ho držela. Chudák ![]()
@Brambůrka10 píše:
Ahoj, tak tchýni bych za to asi neodsuzovala, chtěla ti pomoct a hlavně ukázat jak to ona zvládne, znám toakorat to buzení v noci mi přijde jako kravina u takhle malýho
Zkus najet na to, kde jste skončili a když to nepujde, tak s tim na cas pockej a pak zacnete znovu, u nas teda nejvic zabrala odmena, stacila lentilka a chodila na nocnik perfektne a nebo prkynko na velkej zachod, to pak byla dulezita, ze muze jit sama
tchýně mi pomoc nechtěla, tchýně chtěla ukázat jaká je zlatá babička a jakou strašnou snachu má
i proto si vzala malýh přes mlj nesouhlas na 3 dny, aby mohla všude říkat jaká je zlatá když já marodím a ona hlídá - normálně ho odmítla dát mojem rodičům ![]()
Svoje kluky jsem v životě na nočník nevysazovala. Když nepochopí, neovládá, neudrží, tak je to podle mně blbost. TAKHLE se to nenaučí. Nebo monžá jo, ale…
… a holt někdo pochopí ve 13 měsících, a někdo ve třech letech. NO A CO!!! Budu ho snad za to milovat míň??? Něco jináho by bylo, kdyby z nějaké pohodlnosti nebo hlouposti chodil čůrat za gauč na koberec. Ale takhle??? To jen směrem k babičce. No, chtěla pomoct, ale jak se to stává, přeci jen ty znáš svoje dítě líp ![]()
Pokud máte pocit, že funguje vrátit se ke starému způsobu učení na nočník, vraťte se k němu. Pokud máte pocit, že to již nepůjde, zkuste nový.
Osobně doporučuji nechat chlapce běhat většinu dne bez plenky (dole nahatého), na nočník vysazovat ve chvíli, kdy máte pocit, že by se mu mohlo chtít na wc (po pití, po jídle, po déle trvající hře, po procházce). Na nočníku nedržet násilím. Když se bude bránit, přestat, říci, že to zkusíte spolu za chvíli. Mimo dobu vysazení se zeptat (používat jiná slova než doposud - např. Jdeme si sednout? Ať není havárka! místo Nepotřebuješ čurat?), na spánek plenku samozřejmě zatím nechat. Chválit každý úspěch (byť jen snahu o něj), neúspěchy nekomentovat nebo jen stručně bez emocionálního doprovodu pojmenovat, co se stalo a jak to má být správně.
Držím Vám pěsti. Uvidíte, že časem se situace zklidní.
P. S. Způsob, který dle Vašeho popisu zvolila babička, byl dříve běžný, není ale vhodný především proto, že málo zohledňuje fyzicko-psychickou připravenost dítěte k ovládání procesu vylučování.
@Anonymní píše:
tchýně mi pomoc nechtěla, tchýně chtěla ukázat jaká je zlatá babička a jakou strašnou snachu mái proto si vzala malýh přes mlj nesouhlas na 3 dny, aby mohla všude říkat jaká je zlatá když já marodím a ona hlídá - normálně ho odmítla dát mojem rodičům
aha, tak to jsem nevěděla, ono se to spraví, tak bude mít ještě chvíli plíny a pak to půjde samo, neboj…
Ahoj všem
potřebuju rady jak napravit tchýnino učení na nočník. Malý 22 měsíců ještě stále plně v plínce, na nočník už si občas řekne když chce kadit a chce čůrat když vidí, že jdu já nebo muž na záchod, chce dělat to co dospělí. Nesnese, ale aby mu pinďoura kdokoli držel při čurání buď chce čurat jako holčička a nebo si pinďu držet sám, ale na to musí mít hodně dobrou náladu. Celkově je na svoje " nádobíčko hrdej" ve vaně si chce pinďíka umývat sám, obracení podle nálady když ho přebaluju vždycky se ptá - JE TAM? když běhá nahej tak si na pinďíka dává velkej pozor - jen tak si nikam nesedne, bojí se i mouchy aby mu na něj nevletěla a psů - prostě se tam drží a řve, jak má z něčeho strach. Ale už byl doopravdy na dobrý cestě se sám odplínkovat. Sám si začal všechno říkat a sám si taky řekl kdyna nočník doopravdy nechce nikdy nebyl nucenej násilím - je to docela cíťa určitě by se šprajcl a už bych s ním nehnula.
v noci ho budila po 2 hodinách a dávala ho na nočník
a našeho mladýho v noci probudit a dát na nočník znamená sprotivit mu budezní i nočník 
přebalovat ho musím to je jasný, ale mám omezit přebalování na dobu až je vidětže to plínka už nemůže udržet 
Minulý týden mě odvezla sanitka po omdlení ve městě do nemocnice a tchýně si po dobu co jsem ležela v nemocnici vzala malýho k sobě ( 3 dny) Sice to není nic překvapivýho, ale rozhodla se, že ONA MALÝHO ODPLÍNKUJE, ABY MI UKÁZALA JAK ONA MÁ PRAVDU. Bohužel její pokus o odplínkování skončil tak, že malej plínky má, jak vidí nočník řve, nechce si nechat sundat ani plínu a když už se mi povede hned se chytne za pinďoura řve NENE NECHCI a dokuď nemá plínku neuklidní se, o koupání a přetahování předkožky psát raději ani nebudu.
Od neteře vím, že tchýně malýho ráno posadila na nočník a dokuď neudělal čůů nebo ee tak ho prostě nepustila, po zahradě chodil na ostro a jak viděla, že čůrá hned k němu běžela a pinďoura mu držela - samozdřejmě on s tím silně nesouhlasil, furt ho nutila, že budou čůrat na kytička, ale v dobu kdy mladej očividně nechtěl, když bylo chladno dala mu tepláčky a když si je počůral tak ho v tom prý tak půl hoďky nechala - prý ho to bude chvilku studit a on na t příjde
No každopádně potřebuju poradit jak ho dát do normálu - mám počkat až se uklidní na hrůzný prázdniny u tchýně zapomene a začít znova od začátku a nebo dělat to co jsme dělali - mamka jde čůrat jdeš taky, na eee se ptát chceš nočníček