Jak uplést čepičku...
- Fotoalbum (18)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Slalomack_ píše:KPKristy píše:v klídku, já to stejně nepoznám
Tak se podívej, jaký jsem pako. Píšu o návinu a myslím gramáž…![]()
![]()
Tak znova - ty čtyři čepky z Batolete jsou při gramáži 100g (69,–) a Glorie má 50g (39,–).
Nový poznatek - z Glorie 50g jsem uháčkovala tři čepice o velikosti 48 (dvě měly dva pruhy jiné barvy, jedna byla jednobarevná). To znamená náklady na jednu čepičku při ceně za klubko 39,– jsou 13,–!!
ale ty náklady, tak to je sííííííla!!!!
ale samozřejme, to je jenom cena za materiál, ruční práce a čas jsou mnohem dražší, to chápu
To víš, kdyby si člověk naúčtoval a řádně ocenil svou práci, tak by čepice vyšla na stovky. To ti nikdo nezaplatí. Já jsem teď háčkovala pro kamarádky za symbolických 80,–, ale kdybych je chtěla prodávat, tak minimálně za 200,–!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
suik píše:
kristy: ta pletená čapka je krásná, něco takovýho bych taky chtěla zkusit, ale nechápu moc to zakončení nahoře…
Tak vlastně upleteš obdélník a v poslední řadě spleteš vždy dvě oka dohromady. To znamená, že to vznikne poloviční počet ok, než jsi měla původně. Těmi oky pak protáhneš nit, kterou pleteš a stáhneš. Zjednodušeně bych to popsala jako když zatahuješ záclonu. A pak sešiješ boky obdélníku, vznikne ti jeden šev a hotovo.
ale ty háčkované jsou rychlejší. Taky dělám dlouhé sloupky dokola, sem tam proložím i krátkými nebo dírama a pro holčičky nesmí chybět kytička
.
Ta tvá čepka je krásná a holčičce moc sluší! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
díky, tak už to chápu…já bych chtěla i nějakou pletenou, přijde mi, že víc pruží…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já taky nejsem žádná zázračná pletařka, umím jen hladce a obrace. Náklady na jednu čepičku (pletenou) jsou fakt zanedbatelné - koupila jsem jedno klubko Batolete, z kterého jsem upletla 6 čepiček a ještě pořád mi polovina zbyla (pravda, že ne všechny čepičky jsou čistě bílé) + dvě klubka nějakého jiného druhu. Ostatní barevné vlny jsem doma našla jako zbytky.
Pletla jsem na jehlicích 3,5, na obvod hlavy cca 30cm 80 ok, na obvod hlavy cca 35cm 90ok. Podotýkám, že já hodně oka utahuji (např. ve srovnání s mojí mamkou, která je má víc „rozvolněné“).
První řadu upletu obrace a pak už střídám 2 oka hladce a 2 oka obrace - udělám tak asi 2cm pružný lem a dále pokračuji jen obrace - do celkového počtu asi 30řad. Pak začínám ujímat každé 8 a 9 oko (u počátečního počtu 80 nahozených ok) a nebo každé 9-10 oko (u počátečního počtu 90 nahozených ok).
Pravda, ještě nemám odzkoušeno, jak sedí na hlavičce, neb potomek vykoukne ven tak za 3 týdny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem se právě dala do háčkování kvůli tomu, že pletená je moc volná. Ať ji upletu jakkoli, vždycky plandá. Asi to neumím dobře… ![]()
Háčkovaná mi přijde pevnější!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
KPKristy píše:
Já jsem se právě dala do háčkování kvůli tomu, že pletená je moc volná. Ať ji upletu jakkoli, vždycky plandá. Asi to neumím dobře…
Háčkovaná mi přijde pevnější!
no tak to se musím smát, ale sama na sobě
protože jsem dneska (konečně) uhačkovala svou první čepičku a teda ta se natáhla
teda ona vypadala jako docela v poho, ale dala jsem ji malý na hlavičku a ta se ji jala hned natahovat, takže ve výsledku je z toho velice volný klobouček ![]()
zkusím přidat foto, ale jenom kloboučku bez kvítku, pak jsem to už fotila malý na hlavě, tak to nechci dávat, mám špatnou zkušenost s přidáváním fotek dětí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pak jsem ještě zvládla uhačkovat bílý kvíteček, ale nezvládla ho nafotit…
No chci v pokusech pokračovat, docela mě to začalo bavit!
I když jsem zprvu párala a jeden pokus dokonce skončil jako klobouček pro barbinu starší dcery (ale to bylo fajn, protože se dcerka hrozně těšila).
Jo a technické údaje: pletla jsem na dvojmo z vln bílá Daniela a fialová Katka, háček 4,5
menší jsem neměla, jenom dvojku a tou šel udělat jenom kvítek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Slalomačka: A ty jsi uměla háčkovat už před tím a nebo ses to teď sama učila podle něčeho? U nás nikdo háčkovat neumí, ale mě se ty háčkované čepičky moc líbí…I když na kluka toho člověk tolik neužije jako na holčičku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
v klídku, já to stejně nepoznám
ale ty náklady, tak to je sííííííla!!!!
ale samozřejme, to je jenom cena za materiál, ruční práce a čas jsou mnohem dražší, to chápu