Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, se spankem bojujeme od narozeni…v podstate ji uz od nejakych 5 mesicu stacilo jen 8 hodin spanku denne. Ja jsem behem dne na dite sama a od cca 10. Mesice mi pres den nespi temer vubec. Dopada to tak ze v 19 h uz je pretazena, ale kdyz s ni usinam, tak nespi a dela blbosti, ja lezim na posteli a bema to vecer snysl. Jakmile odejdu, rev. Jakmile se vratim, klid a hraje si. Kojit nemuzu, mela jsem bolesti. Predtim ji uspalo jen kojeni. Nekojim cca tyden a manzel ji vzdy uspal tsk, ze ji dal mlucko popral, zavrel dvere. Ona si tam chvilku bekla, pak si hrala a pak sla sama spat.
To jen na vysvetleni na jake mentalni urovni je. Dnes jsem po dlouhe dobe sama doma a jeste nemocna a nemam uz energii od 8 rano je dcera na nohou, je to rakteka. Cely den nespala a ja uz opravdu POTREBUJU klid. Fakt nutne. Jsem vystavena. Zkousela jsem nejprve asi pred hodinou uspavat s ni ze jsem si k ni lehla. Chvilku lezela, pak di odesla hrat ke svym hrackam a ja na posteli lezela. To mi fakt prijde neefektivni. Odesla jsem a priserny rev.
Opravdu nejsem zastancem vyrvani. Nikdy nikdy nikdy jsem to nechtela delat. Ale dneska vim ze musim nebo se zhroutim. Sla jsem do koupelny abych to neslysela. Vim, ze jestli usne tak se mi obrovskym zpusobem po celem dni ulevi. Strasne moc to potrebuju. Cely fen se statam o potreby jeji a uz nemuzu.
No blbe je, ze tam v pokoji breci uz cca 15 minut. To je strasne dlouho. Nebo 20.
Ja vim ze pak usne. Dyt manzelovi to funguje (ja v tu dobu zalezu do loznice kdyz uspava on. Kdyz je doma, uspava temer porad on, aby dcera nevyzadovala kojeni. Mela jsem bolesti, ragady, proste to nejde. )
Nez jsem dopsala prispevek, breci uz mene. Ale porad. Prosim, reknete mi ze to je normalni, ze nejsem hrozna, ze nejsem sama.
A jak to bude dal?
Zatim si neumi otevrit kliku, ale az to bude umet, nepujde spat driv nez ve 22.00. To tak prirozene odpada. Ale ja odpadnu driv, to proste nejde ![]()
Strasne bych byla rada kdybych ji mohla nekdy…aspon ve trech letech aspon polozit do postylky, lehnout si s ni, precist ji pohadku a odejit a neslyset rev… je to fakt strasny.
Co jsem dopsala, rev ustal a uz je tam jen takove stezujicim a otravenym tonem malo hlasite pobekavani…ale proste pane boze…musi tohle bét? Musi to bet kazdy vecer? ![]()
Jinak teda kdyz muze tak uspava muz. Jemu to slo vzdycky lip, po nem nechtela kojeni a asi byl duslednejsi
Jenze v priruckach se zase dozvidam ze to neni duslednost ale boj o moc. Tak ja nebim no. ![]()
Nemám ještě tak staré dítě, synovi bude 1,5 roku, ale třeba ti to pomůže. Spáč taky moc dobrý od narození není. Co u nás funguje, je skutečně unavit a celý den se aktivně věnovat. Nevím, jak probíhá váš den, ale my jsme minimálně hodinu venku ráno a většinou dvě další hodiny odpoledne, v létě jsme byli někdy i celé odpoledne. Dítě hodně běhá (já za nim
), pořád si něco ukazujeme, vysvětlujeme, občas jdeme na hřiště atd… jakmile je například nemocný a jsme jen doma, kde má jen hračky, ale ten pohyb zde není úplně možný, není unavený a spát nechce, následně se přetáhne a je to ještě horší. Tedy za mě funguje vědomě unavit a nenechat přetáhnout. Dítě máme jinak v posteli, sám také zůstat přes noc nechce. V naší posteli ale nemá problém, když se probudí, že si nás zavolá, znovu uspíme a vydrží i chvíli bez nás. Jakmile je sám, odmítá usnout, jakmile se vzbudí a nejsme tam. Uspávám při tmě, kdy předstírám, že spím. Občas ho chytnou roupy a skáče po posteli atd, ale když vidí, že nereaguji, většinou ho to po chvíli přejde.
Tvůj problém ale možná bude, že sama říkáš, že jsi vyšťavena a chceš klid. Záleží pak jak moc energie máš dceru pres den unavit. Já jsem unavená asi jako každá máma, ale i tak se snažím o aktivní trávení času, jinak vím, že si na sebe užiju se spaním bič
Doporučuji tedy zapojit více manžela nebo jinou pomoc, aby sis odpočinula. Třeba to pak půjde snáze.
Nějak to nechápu celé.
Problém je v tom že dítě málo spí, nebo že jsi nemocná, nebo že řve?
Nikdy bych dítě nenechala vyřvat, fakt ne. Ale to jsem já. Ty to máš asi jinak.
Stejne jako jsem děti uspávala ( i bez kojení). Všechny jednoho dne nejen že opustily ložnici rodicu, tak přestaly vyžadovat uspávání.
Pokud chce, aby 2 l dítě spalo samo a ono volí cestu revem, tak asi musíš vydržet. Ono pochopí, že nepřijdeš a má usnout. Co jiného. Vydrž. Jednoho dne to přijde.
@LuisaHelena je možné, ze není dost unavená… zrovna dbes jsme byli doma protoze jsem nemocná a po atb.
Ale ja moc neodhadnu jake aktivity ji unavi a jake ne. Nekdy bych rekla ze musi byt hroz e unavena a ona neni. A jindy mi zase vytuhne na gauci nebo u vecere a ja nechapu z ceho. Tak tezko rict… jinak v lete jsme venku podobne, kdyz jsme na chalupe tak klidne i cely den, ale ted v zime jak je jeste mala, tak se jen tak batoli ve snehu a ma moc brzo studeny nos a je cervena, tak asi te aktivity tolik neni, pravda
A ja sportoveccnejsem. Jako mala.jsem byla jina nez dcera. Kam me posadili, tam me nasli.
takze tu aktivitu asi budu muset trenovat.
@kocourGarfield jako takhle, ja bych ji moc moc moc rada uspavala u sebe, spolu, lezet dokud neusne. Ale ona se pak zvedne a jde si hrat. ![]()
Kdyz tam nejsem tak rve a kdyz toto udela manzel tak rve a do 2 min si jde do postylky sama lehnout.
Kdyz neni doma manzel, tak pulhodinovy rev.
A pokud bych mela vychytat dobu kdy mi fakt usne, se mnou v posteli a bez kojeni, je to kolem 22 az 22.30. (Tak to i casto je, ale podarilo se nam to zkratit na 21.00 az 21.30 - to ti prijde na batole normalni? Mne ne…)
Jinak vstava v sedm.
@LuisaHelena poslední mám taky aktivistů, 2-3 hodiny denně venku jsou nutnost, jinak bourá barák. ![]()
@Niemeyer náš 21 měs. posledni měsíce i s kojením spí 22.00 - 6.00 + 2 hodiny přes den.
Ty 2 hodiny přes den jsou pouze ale za předpokladu spaní doma v posteli, klidu a ticha. Jinak je to klidně 5 nebo 20 minut a na večerní usnuti ( čas) to nemá vliv.
Je hrozně akční a malou potřebu spánku má od mimina.
Co mě připadá nebo nepřipadá normální je celkem jedno, on to má nastavené. ![]()
To je prostě tak, když takhle velké dítě je zvyklé uspávat se kojením a jiné uspávací rituály nezná. Jakmile ji to vezmeš, tak je jasný, že jen tak nezabere
Každopádně nechat jí vyřvat beru jako největší rodičovský selhání.
@Niemeyer zhasla bych v pokoji, opakovala bych že se nikam už nechodí a hajá se. Občas slovně lákala na pomazlení, potulení, hlazení zada, co má ráda.
Ve tmě si těžko bude hrát.
Pokud jsi do ted uspavala kojením, musí najít jiný rituál. Chce to čas.
Příspěvek upraven 20.12.22 v 18:50
@Tosidelassrandu je to úplně jedno jaký rituál to je. Jestli dudlík, nebo láhev, nebo houpání, palec, muchlovací deka,.. většina dětí má nějaký rituál.
Příspěvek upraven 20.12.22 v 18:51
@Niemeyer Já sportovec také nejsem, zatím je to spíše o ‘překážkovém běhu a boji o přežití’, ale člověk se namaká, ne že ne
Případně vyhlédnout nějaké další děti a pak se zabaví často společně. Poslední týden byla hodně zima, ale když je kolem nuly a není inverze ani sníh, bereme kočárek, teplý čaj, nějaké jídlo a střídavě běhá, veze se a na konci máme ‘piknik’
Tak uvidíš. Ale obecně si myslím, že si potřebuješ hlavně odpočinout, pak tě to problematické spaní bude trápit méně. Alespoň já to na sobě tak pozoruji, že když si v duchu říkám ‘už abys šel spat’, je to pak jak naschvál všechno horší. ![]()
@Niemeyer píše:
@kocourGarfield jako takhle, ja bych ji moc moc moc rada uspavala u sebe, spolu, lezet dokud neusne. Ale ona se pak zvedne a jde si hrát.
No a když se zvedne a jde si hrát, tak ty děláš co?
A proč jí necháváš jít si hrát? To si hraje po tmě? Prostě měj zhasnuto a řekni jí, ať leží. Po tmě těžko bude courat po pokoji. Mám 19 M a hrát si tedy opravdu během uspávání nemůže.
Zároveň nechat ji vyřvat mi přijde brutální. Je zvyklá na přítomnost někoho při uspávání a najednou ji tam necháš samotnou. Určitě se bojí. Je mi z toho úplně úzko, když si představím, že bych já takhle zoufale někoho volala a nikdo mě nevyslyšel…
Moje dvouletá už taky přes den nespí a je to ero. Uspavam od mala u sebe v posteli, kde pak spí. Lehnu si k ní a tiše povídám pohádku, básničky, a nebo jen ležím, kdyz není energie, a mám zavřené oči. Usne celkem rychle. Kdyby si šla hrát, tak ji vrátím do postele s tím, že teď je čas spát. Dítě se musí zklidnit, a pak usne. Třeba povídat potichu, co se dnes dělalo a zažilo a co bude až se vyspíme… Ve dvou letech už dost chápou a dají si říct.
Tak základ je uspávat až unavené dítě. Jinak to nemá smysl a bude pořád vylejzat. Když jsem přestala kojit, dala jsem lahvičku, takže usínala u toho a taky je vidět, že si hledá jiné rituály jako třeba že mi hladí vlasy nebo tak. Zatímco manželovi usne jen tak, šla dokonce i sama, já ji musím uspávat. Když fakt nemůžu, pustím TV, sedneme si na gauč, nebo jí půjčím telefon ať si zahraje nějakou hru. Ona se tím zklidní, jak nelítá a pak jdeme spát a vypravime ještě pohádku. Když se mi občas opravdu nechce uspávat, nechám ji usnout u TV a pak přenesu. Člověk musí hlavně myslet na to, aby to nějak přežil. Malá je též nespavec a divoch, takže jsem celý den ve střehu, nejradši by celý den visela na lustru. Takže v půl desáté večer si fakt nehraju na montessori matku ![]()