2 a čtvrt roku a nemluví

Anonymní
18.12.22 09:48

2 a čtvrt roku a nemluví

Ahoj, vím, že každé dítě je úplně jiné, ale přesto mi to nedá. Máme dceru, která má 2 roky a 3 měsíce a umí říct jen 5 slov „máma, táta, dej, babi a ne“ jinak neřekne vůbec nic. Když se jí snažím nějaké slovo stále opakovat, aby ho zopakovala říká jen „NE“, ale nemá žádnou snahu aspoň zkusit to říct. Když chce něco vyjádřit, tak ukazuje prstem na danou věc a dělá „Hmm“ když nechápu, co zrovna chce tak chytne strašný hysterak a zvládne řvát i půl hodiny :zed: chodím s ní do různých dětských skupinek, kde děti jejího věku fakt krásně mluví, ale ani s těma nemá zájem komunikovat… vystači si s „Hmm“ Našla jsem i video starší dcery, kde na oslavě druhých narozenin taky celkem pěkně mluví. Jak jsem psala, vím, že každé dítě je jiné, ale znepokojuje mě, že zvládne jen 5 slov a jinak nic :think: snažím se jí číst, opakovat slova, ale bez úspěchu :zed: podle doktorky je to v pohodě a některé děti prý nemluví ani ve 3,5 letech :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12892
18.12.22 09:56

Dneska se toto strašlivě neřeší a je to špatně. Jak moc je na tebe fixovaná? Zkusila bych ji dávat do nějaké malé dětské skupiny třeba na tři hodiny, aby si msuela mezi dětmi poradit sama a pokud by to nemělo účinek, trvala bych na vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 10:03

@Sany80s chodíme spolu do jedné dětské skupinky a na plavání. V okolí taky máme dost děti (jsem nejmladší z 5ti sourozenců a krom jednoho bratra máme všichni dvě děti ve věku od roka do 4) :zed: ona o děti jeví zájem. Hraje si s nimi, ale nekomunikuje :zed: dělá jen to své „hmmm“ a když někdo nechápe, co po něm zrovna chce tak začne křičet a vztekat se :oops: ale děti má ráda.. půjčuje jim hračky, chce si s němi hrát, ukazuje obrázky v knížkách

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.12.22 10:05

@Sany80s třeba na návštěvě u sestry, nebo u mé kamarádky vydrží být s dětmi v pokojíčku i 3 hodiny a vůbec mě nepotřebuje :think:

• Citovat
  • Upravit
14585
18.12.22 10:06

A co krtecek, ten by nezabral? Říká semtam jedno slovo a používá jina, než dcerka :lol: třeba kdybyste koukaly, tak by se na něco chytla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 10:11

@Semtex u pohádky bych ji neudržela :mrgreen: vůbec jí televize nezajímá. Zajímají ji jen pastelky a stavebnice. Umí poznávat i barvy, když se jí zeptám, která pastelka je třeba žlutá, tak na ní ukáže. Rozumí všemu, co se po ní chce, jen prostě nekomunikuje

• Citovat
  • Upravit
797
18.12.22 10:14
@Anonymní píše:
Ahoj, vím, že každé dítě je úplně jiné, ale přesto mi to nedá. Máme dceru, která má 2 roky a 3 měsíce a umí říct jen 5 slov „máma, táta, dej, babi a ne“ jinak neřekne vůbec nic. Když se jí snažím nějaké slovo stále opakovat, aby ho zopakovala říká jen „NE“, ale nemá žádnou snahu aspoň zkusit to říct. Když chce něco vyjádřit, tak ukazuje prstem na danou věc a dělá „Hmm“ když nechápu, co zrovna chce tak chytne strašný hysterak a zvládne řvát i půl hodiny :zed: chodím s ní do různých dětských skupinek, kde děti jejího věku fakt krásně mluví, ale ani s těma nemá zájem komunikovat… vystači si s „Hmm“ Našla jsem i video starší dcery, kde na oslavě druhých narozenin taky celkem pěkně mluví. Jak jsem psala, vím, že každé dítě je jiné, ale znepokojuje mě, že zvládne jen 5 slov a jinak nic :think: snažím se jí číst, opakovat slova, ale bez úspěchu :zed: podle doktorky je to v pohodě a některé děti prý nemluví ani ve 3,5 letech :zed:

Ahoj. Podstatné je, jestli rozumí. Chápe instrukce? Reaguje ano/ ne když po ní něco chceš? Pokud ano, tak bych to zatím nehrotila. Prostřední dcera, velmi společenské dítě, nemluvila skoro do 3 let. Vystačila si se slovní zásobou „ne, nechci, nejde“ :roll: což nejspíš vyjadřovalo i její vnitřní postoj :mrgreen: Dva měsíce pred 3 narozeninami se v ní něco přeplo, začala mluvit a rovnou ve větách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 10:15

Krom té řeči nemáme problém s ničím. Bez plen je od roka a čtvrt, na noc od roka a půl…
Dokáže se celá obléct, svléct i obout. Je samostatná, dokáže si vyhrat i sama. Jen s tím mluvením to nějak vazne :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.12.22 10:15

Máme synovce 2 roky a slyšela jsem ho říkat jen „toto“. Když něco chce, chytne člověka za ruku a odvede ho tam. Ani nežvatlá, nesměje se, nevzteká, nedrží oční kontakt, nechodí se pomazlit k rodičům… vydrží třeba ležet 20 minut na zemi a koukat jak se točí kolečko od auta. Ale tedy rozumí, když se mu řekne co se jde dělat, co má donést… Doufám tedy, že bude v pořádku. Ale upřímně mě to zarazilo, protože naše děti v tomto věku byly torpéda, běhající, ve větách mluvící či jiné zvuky vyluzující, v emocích se zmítající…v cizím prostředí zpočátku ostýchavé, bázlivé, dost kontaktní k rodičům. Synovec taky sám prochází byt kde třeba půl roku nebyl, nehledá rodiče. A celkově mi přijde (jen můj názor), že rodiče bere jen jako zprostředkovatele svých potřeb nebo jak to říct…na klín si sedne když ví že ho budou krmit, ale jak se dokrmí sleze…

Nicméně chápu, že rozptyl projevů může být veliký i mezi zdravými dětmi.

Anonym kvůli info o dětech.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
18.12.22 10:18

Mluví, používá nějaké slova. S lékařskou si to řešila a ta vyloučila závažnější obtíže.

Bohužel opravdu potřebuješ počkat, až dozrají patřičná řečová centra a ano, do 3, 5 je to co popisuješ součást normy.

Takže kup velkou láhev rybího oleje a užívej ráno a večer - pomůže ti to na nervy s tím, že dcera holt má svoje tempo. Děláš všechno co můžeš.

Jedině snad - nesoustřeď se na řeč, tam je potřeba počkat, na co se soustředit můžete je hrubá motorika - tedy co nejvíc a nejrůznorodějšího pohybu, teď když je sníh tak určitě bobování, zkuste třeba i pidilyže, určitě je skvělé stavění sněhuláků a koulování se - házení věcma je překvapivě složitý úkonm, který vyžaduje neprimitivní koordinaci a pomáhá rozvíjet nerovový systém. Tím můžeš popdořit to, aby řečové centrum dozrálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 10:20
@Anonymní píše:
Krom té řeči nemáme problém s ničím. Bez plen je od roka a čtvrt, na noc od roka a půl…
Dokáže se celá obléct, svléct i obout. Je samostatná, dokáže si vyhrat i sama. Jen s tím mluvením to nějak vazne :think:

Jestli je takto šikovná na vše ostatní tak bych byla spíš v klidu a jen vyčkávala, že ta mluva později přijde. Od roka a čtvrt bez plen, zírám :)

Jinak třeba můj švagr byl jako dítě zcela v pořádku, ale mluvil až od 4 let! Tehdy se to nijak moc neřešilo… V dospělosti schopný inteligentní muž.

Pro zajímavost jsem si hledala, co tak průměrné dítě ve dvou letech zvládá. V oblasti řeči bylo uvedeno „mluví ve větách, skloňuje, časuje“.

• Citovat
  • Upravit
38
18.12.22 10:22

Já bych spíš s ní četla obrázkové knihy a ukazovala jí na obrázky a říkala, co je co. Podle mě takové,,biflování", kdy jí slova opakuješ dokola, to je spíš kontraproduktivní. Zkus spíše nenásilnou formou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
18.12.22 10:22

Můj syn taky mluvil jen malinko, taky jsem z toho byla nervózní… Chce to asi jen pořád na ni mluvit, ukazovat si v obrázkových knížkách, pak taky jsou dobré takové ty říkanky s pohybem- napr. Paci paci pacičky- to syna hodně bavilo a snažil se to aspoň nějak opakovat po mě. Rozvíjet hrubou a jemnou motoriku, ta může mít na řeč taky vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.12.22 10:23

Prosím tě, klid. Spousta dětí začíná mluvit až ve třech letech. Jedno dítě mi mluvilo v roce a půl, druhý začalo mluvit až kolem třetích narozenin. Rukama mi prošlo hodně dětí a to, kdy začaly mluvit, nemělo vliv na jejich pozdější úspěšnost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.12.22 10:24

@Ou házení, vážně? :lol: to jsem nevěděla. Syn házel docela slušně od doby co začal chodit, to bylo v 15 měsících. Až jsme zírali kam to dokáže mrsknout, švihem, takový prcek. A je skutečně mentálně o kus napřed před vrstevníky. Ale zas hrubá motorika je o kus slabší.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML