Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, prosím o radu jak večer uspat našeho ročního lumpa?Dříve jsem ho plácala po zadečku nebo jsem ho hladila po zádíčkách ale teď už chci aby usínal sám. Ale jakmile vidí nebo slyší, že odejdu z ložnice začne hrozně brečet, nakonec to skončí tak, že se pláčem uspí ale má pak velmi neklidnou noc.
díky
My máme takový ritual: po koupání a cistení zubů da mala dobrou tatovi a uz se sama bere do loznice, jelikoz je utahana. Nakojim ji a dam do postele (ma velkou), broukam ji porad stejnou ukolebavku a durazne opakuji spinkat, spinkat, jdeme spinkat. Chvili protestuje a nadava, snazi se nekam se rozbehnout, ale vzdycky ji polozim a opakuju spinkat. Po nekolika pokusech to vzda a usne. Myslim, ze se dite musi naucit ten ritual uspavani, pokud je porad stejny, tak pochopi, ze ted se jde proste spat a nic jineho. Funguje mi to i na jine veci, treba pokud nema na neco sahat nebo neco delat, dusledne opakovat porad to same. Prejeme hodne zdaru a malo proplakanych usinani. Polly
Ahoj Polly, a nebojíš se, že Ti prcek v noci spadne z postele, když už není v postýlce?
Ahoj Kaculkodraculko,
naše Bára má každou chvíli nějaké období spavosti a nespavosti a musím zkoušet co na ní zrovna zabírá. Spinká ještě v postýlce a nejvíce zabírá nechat ji malou lahvičku s čajem (velkou jí dát nemůžu, protože někdy lohní a lohní dokud tam něco je) a sáním se vlastně uklidní jako u kojení a za chvíli lahvičku odloží a je tuhoš. Když to nezabere, vezmu ji z postýlky a ještě si s ní chvilku povídám, ale v klidu, aby se nerozbláznila a pak to zkusím znovu. Na podruhé to zabírá vždy. Úspěšné uspávání ![]()
Papaja
Sylvus - nám právě kole 13m Bára z postýlky vylezla tak špatně (uprostřed noci), že si nehezky rozbila pusu (všude plno krve, přetrhlá uzdička) a možná pokazila základy stálých zubů
. Ode dne, kdy se toto stalo, spí ve velké posteli a je nám všem líp. Vedle postele je ještě malá matrace, ale už není vůbec potřeba. Skulila se asi 2× ze začátku, pak už ne.
Alenka půjde do velké taky kolem roku. Nechci ten pád riskovat znovu.
Bubu
No u nás uspávání probíhá stylem - nejdříve utahat dítě, pak koupel, mlíko, zoubky, pomazlit a pak do postýlky nebo do postele (podle toho kdo uspává, jestli manžel nebo já - manžel si s ní lehá do postele, to pak spí celou noc spolu a já vedle v pokoji, ale to je vedlejší..). A musíme ji držet za ručičku dokud neusne, jinak řev..Ale usíná většinou rychle tak do 10min, tak nevím proč jí společné usínání nedopřát. Proč by děti měli takhle malinké umět usínat sami?? Pro mě je těch 10-15 min chvilka příjemného zklidnění a máme to bez nervů. Jednou se jistě naučí usínat sama, ale třeba já si pamatuju že mnohem později mi maminka četla večer pohádky a odcházela až už mi opravdu padala víčka (a v koupelně vedle mého pokoje s prosklenými dveřmi se muselo svítit, abych se nebála..)..
Klaris
Eliška už má taky velkou postel.Večer si do ní obě zalezem,pořádně se přitulíma a já jí vyprávím pohádky.Vůbec m tenhle způsob uspávání nevad,napa,miluju když se ke mě přřitulí a tou svou malou ručičkou mě hladí ve vlasech.
Binky
Ja si taky myslim, ze to neni treba v tomhle veku hrotit, muj syn zacal usinat sam jakmile prestal spat pres den (po druhem roce) a dceru to teprv ceka, i kdyz spani pres den uz pomalu vynechavame (ma za ctrnact dni dva). Zatim je uspavam zaroven, osprchuji je, oblecem pyzamko, pak precteme knizku (dve az tri), pak si vsichni spolu lehnem, syn je tuhy behem deseti minut, dcera behem pul hodiny. Az usnou vstanu a jdu… A je to taky bez place. A ja se mam nac vymluvit a muzu si taky dat na par minut slofika.
Jana
Ahojky, já uspávání praktikuju tak, že si vyhradím 10-15min, kdy se s malou mazlím a lechtám ji, hladím atd., je to takové naše večerní rozloučení, potom ji v nejlepším uložím do postýlky, dám ji napít vody, přikryju, dám pusu a odejdu. Ona samozřejmě vstává, odkopává se a někdy i prostestuje, tak prijdu znovu, už nemluvím, jen položím, přikryju napiju a odejdu a to tak dlouho, dokud malá neusne. Tzn. nenechávám ji plakat, ale nekompromisně odcházím, aby usnula sama. Snad jsem pomohla, papa Šárka
Ahoj Sylvus, nebojim se, ze mala spadne, mame takove trojletiste prirazené ke zdi, ona spi v te u zdi, vprostred ja a na kraji manzel a ta Marktecina postel ma jeste zvysene celo. Ale pokud se v noci probudi a my tam nejsme, tak zaplace a my ji hned slysime a v noci si ke mne prilehne nebo ja k ni. Spi tam i pres den a kdyz se vzbudi, sama si sleze, naucili jsme ji to. Diky tomu, ze jsme ted v malem byte 2+1 je vsechno hned slyset, nevim, jak by to probihalo v domku, kde by dole byl obyvak a nahore loznice. Polly
Oprasuji tuto starou diskuzi… Nase mala ma rok. V noci usina bez problemu, ale pres den se usinani zmenilo.
Cely rok totiz v postylce jen lezela a tudiz i hned usla. Minuly tyden se poprve posadila a leze tam a proto taky nespi.
A ja ted nevim, co s tim. Zatim se ji snazim znova polozit a rict, ze ted se spinka, ale nezabira to. Takze pak to vzdam a jdu vozit ven
.
Jak to delate vy s detmi, ktere v postylce lozi ?
Diky!
Home77 náš malej spí přes den jen venku v kočáře, spí na terase, takže nemusim nikde jezdit a vklidu si dopoledne uvařím, ale v noci taky v postýlce vstává a chodí dokola, takže pokládám a pokládám, snad ho to brzy přejde ![]()
Kdyz bude nejhur, tak ji taky budu davat spat do kocarku. Ale u nas je porad strasne ovdusi (Ostravsko), byva casto 5 i 6 znecisteni ovzdusi + sousedi topi kdejakym svinstvem, takze ze spani na „cerstvem vzduchu“ zrovna nadsena nejsem
.
Když začal Luka v postýlce lozit a vstávat, tak asi týden trvalo, než se zase naučil v klidu usínat, pořád vstával a pak i brečel, já jsem vždycky přišla, položila ho, ale to ho nastartovalo a řval ještě víc, tak jsem pak podle rad nechala Lukáška stát, vždycky jsem jenom přišla, pohladila ho, řekla mu ať spinká a on pak po čase zalehl a spal…ale jak říkám, trvalo to tak týden, než se to zase srovnalo.
Tasta, tak to jsi me potesila, ze je aspon vidina, ze se to spinkani zase zlepsi
. Budu to taky tak delat. Holt si bobinka asi trochu pobreci, nez pochopi, ze ji to moc nepomuze, ze se mas spinkat…