Jak vařit pro roční dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak vařit pro roční dítě
Zdravím všechny maminky, vím, že podobná témata tady už jsou, ale já v tom stejně tápu…
Mému synkovi bude roček tento týden, do teď byly jeho obědy maso (krůtí, králičí či telecí) povařené společně s různou zeleninou a bramborem, rýží nebo těstovinama, přidávám např. červenou čočku, pohanku, jáhly atd. Koření někdy přidávám Horalku (pomletá kořenová zelenina).
Mám pocit, že nastal čas, aby se jeho jídla začala podobat více těm dospěláckým, ale moc nevím, jak na to. (Doma moc nevařím, manžel chodí na obědy v práci a já pro sebe vždycky něco splácám).
Jde mi o to zda už můžu začít běžně používat např. smetanu na vaření, zakysanou smetanu, osmažit cibulku jako základ pokrmu, tvrdý sýr např. při zapékaných pokrmech, zahušťovat běžnou hladkou moukou, používat rajčatový protlak…samozřejmě, že vše v přiměřeném množství. Zkrátka zda už se opravdu mohu používat všechny běžné ingredience, samozřejmě že né ostrá, přesolená a překořeněná jídla.
Také stále dodržujete, že 6krát týdně je maso a jednou žloutek?
Děkuji předem za jakékoliv rady a postřehy.
renata
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Malej jí s námi už skoro od 11 měsíců
svoje jídlo nechtěl, naše mu chutnalo víc, tak jsem se na vyvařování pro něho vyprdla… normálně skoro nesolím, když používám bylinkovou sůl, vařím bez masoxů a další bujónů, zahušťuju klasicky (trocha mouky s vodou), chlebem nebo zeleninou… na tvarohy, jogurty, mléka a smetany má každej jinej názor… mě třeba nepije kojenecké mléko, ale normální si dá s chutí… když mu to chutná a nic mu to nedělá, tak proč ne… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každá rodina má jiné zvyklosti, takže rady se budou stejně hodně lištit. Osmaženou cibulku dávám již nějakou dobu, tvrdého sýru bych se též nebála, rajčatový protlak též OK, moukou doma nezahušťujeme ani pro dospěláky. Množství masa a žloutku nedodržujeme, žloutek má méně často, maso tak 4× týdně. Již teď obvykle vařím jako pro zbytek rodiny, ale před dosolením a dokořeněním (typu pepř, zázvor apod.) dávám bokem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky já má 13měsíční a už vařím jakože dospělácký jídla
používám ale jen některé ingredience, česnek, občas cibulku, někdy smetanu
taky mi dává zabrat sehnat nějáký recept, nebo vymyslet co uvařit:-/ navíc nemám vůbec čas, malá je řvou obecný a s ní se vařit nedá, takže dělám jen rychlé recepty
vařím třeba:
dušená mrkev, králičí, brambor
kuře na smetaně
slepičí polévka, nudle, kuřecí maso
filé z tresky a bram. kaše
strouhaná polévka /na másle-petržel, mrkev, vločky, pak
brambor, vajíčko rozšlehat nakonec/
játrová omáčka a těstoviny /velký úspěch, nedávám mouku, jen játra a zelenina uvařit společně a rozmixovat a nechat pár kousků játýrek+těstoviny/
zeleninová polévka /květák, brokolice, brambor, kuřecí/
hovězí mlété, rajčat. v plechovce + sýr /taky úspěch/ na másle osmahnu maso, podleju rajčatama v konzervě, hodím brambor, majoránku,+ smíchám s těstovinama nakonci
rizoto /je to suché, moc jí to nejede/
no sůl jen maličko, majoránku, bazalku, petrželku, kmín jinak zatím nic žloutek dodržuji jednou týdně /nebo spíš vajíčko rozšlehám do polívky/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyhýbám se zahuštováním moukou, omáčky nevařím, jen rajskou a hovězí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja uz jsem takhle zacala i o neco driv, smetanu jsem normalne pouzivala cca od toho 10. mesice. Treba s testovinama a zeleninou.
Rajsky protlak, nebo jeste lepe pasirovana rajcata taky. Taky uz jsem nevarila, teda obcas jo, ale delala zeleninu na masle a postupne pridavala dalsi a dalsi, az jsme se postupne dostali na opravdu normalni dospelacky jidlo.
babicka ji treba po narozeninach udelala koprovku, delala jsem normalni polivky.
taky jsem zacala solit a trochu peprit.
vajicko jsem teda flinkala vzdycky, nekdy se mi nepovedlo ho poradne uvarit, tak v pokrmu proste nebylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Spenata píše:
Zdravím všechny maminky, vím, že podobná témata tady už jsou, ale já v tom stejně tápu…
Mému synkovi bude roček tento týden, do teď byly jeho obědy maso (krůtí, králičí či telecí) povařené společně s různou zeleninou a bramborem, rýží nebo těstovinama, přidávám např. červenou čočku, pohanku, jáhly atd. Koření někdy přidávám Horalku (pomletá kořenová zelenina).
Mám pocit, že nastal čas, aby se jeho jídla začala podobat více těm dospěláckým, ale moc nevím, jak na to. (Doma moc nevařím, manžel chodí na obědy v práci a já pro sebe vždycky něco splácám).
Jde mi o to zda už můžu začít běžně používat např. smetanu na vaření, zakysanou smetanu, osmažit cibulku jako základ pokrmu, tvrdý sýr např. při zapékaných pokrmech, zahušťovat běžnou hladkou moukou, používat rajčatový protlak…samozřejmě, že vše v přiměřeném množství. Zkrátka zda už se opravdu mohu používat všechny běžné ingredience, samozřejmě že né ostrá, přesolená a překořeněná jídla.
Také stále dodržujete, že 6krát týdně je maso a jednou žloutek?
Děkuji předem za jakékoliv rady a postřehy.
renata
všechno, co píšeš ano. Protlak se snažím nepoužívat, přecijen ta kvalita zpracovaných rajčat je asi nevalná. Smetanu, sýr používám od roka. Stále se snažím dělat hodně zeleninová jídla - dušená zelenina, mozeček květákový, brokolicový, rizoto, kuskus se zeleninou, jáhly se zeleninoou, kuře peču se zeleninou, těstoviny s rajčetem a cuketou, se špenátem, lososem a smetanou…
Vejce dávám jak to vyjde, někdy i 2-3 týdně, jindy žádné. Maso míváme méně často, odhadem tak 3× týdně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Náš jí taky dospělácké, samozřejmě co dá zdravý rozum (takže řízek ještě neměl
). Sama si přes týden vařím takový „kejdy“ v hrnci, takže minestrone nebo krůtí maso s fazolemi a zeleninou, rajskou polívku s rýží atd., tak baštíme spolu. Jemu to někdy rozemelu.
Jinak doktorka řekla, že už může vše, co je zdravé, takže i vařit z mlíka, i dám do polívky celé vajíčko, maso dodržuju tak nějak že jo, na lékarnických vahách neodvažuju
Podle mně to děláš dobře
- Citovat
- Upravit
@tasa píše:
Mě se teda pro roční nezdá ta smetana. Fakt jí dáváte?
a co se ti na tom zdá špatné mléko a mléčný tuk. Máslo a UM dáváš? To je to samé, jen v UM jsou přidané vitaminy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dávám spíš mlíko než smetanu, ale ani smetana není nic hrozného, pokud ji do nich nepolejem po litrech
navíc malým dětem se mají dávat plnotučné jogurty a mléko, nemá se omezovat příjem tuku
- Citovat
- Upravit
Pardon, ze sem lezu zakladatelce, ale chtela jsem se zeptat, jak je to s tavenymi syry?
Od kdy se muzou, teda jestli se vubec muzou
?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Weru píše:
Pardon, ze sem lezu zakladatelce, ale chtela jsem se zeptat, jak je to s tavenymi syry?
Od kdy se muzou, teda jestli se vubec muzou?
od té doby co mám děti je doma nevedem ani pro dospělé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit