Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ptám se jen že zájmu, jak se vaše děti staví k pastelkam, vodovkam, štětci. Všude čtu, že po třetím roce už dítě jednoduše nakresli auto, letadlo, květinu - hehe. Juditka maluje ráda, ale úplně abstraktně;) ještě tak zvládne čáru a kruh;) pokud chci, aby se obrázek něčemu vzdáleně podobal, musím ji radit - udělej čáru jako stonek květiny, k ní čáry jako lístečky, nahoře červený kroužek, z něj červené čárky jako okvětní lístky - ale to moc často nedělám, přijde mi to jako buzerace;) co vaši prcci, pochlubte se co už umí a jak se to naučili - úplně sami? já už se jako malířka začínám smiřovat s tím že dcera v mých stopách asi nepůjde;););) a jinak pro rejpalky není to diskuse ctižádostivé zhrzené matky, Juditka je třeba zas hrozne šikovná na mluvení, je to fakt jen že zájmu;)
@Rezii Nezoufej, ono to prijde. Dulezite je, ze kresli rada. Muj syn zvladal neco, co melo hlavu a patu, nakreslit snad az ve ctyrech letech, ale pokud dostal obrazek zvirete, tak ho zvladl podle toho obrazku nakreslit tak, ze se to dalo poznat. Sice to trosku zavanelo kubismem, ale bylo to uzasne. petileta dcera kresli hlavonozce. Vsehno obrovsky nepomer, ale uz to ma spravny pocet rukou a nohou. No a dvouleta, ta zatim jen cara, ale zato dukladne zaplni kazde mistecko na papire.
Kolecko zvládla dcera v 18 měsících, pak malovala nic moc az do skolkoveho veku, tam se postupne lepsila a ted jako predskolacka maluje celkemobstojne. Chce to cas
Jsme na tom podobně, akorát malá si nenechá nic diktovat - řeknu - nakresli človíčka a ona ne, nakreslím krokodýla a čárá si dál;-)…obecně jí zas tak moc nebaví kreslit, raději modeluje. Taky bych ráda, aby byla výtvarně zdatná jako jsem bývala já, ale spíš bude sportovně založená, možná s hudebním sluchem po tatínkovi. Ale zatím to vůbec neřeším, je malá, vše se ještě uvidí…
Letadlo, květinu a auto tříleté dítě?
Ani smykem, byť pochopitelně vzácné výjimky jsou vždycky možné.
Během třetího roku to jsou sluníčka a velmi jednoduché obličeje, ale obyčejné čárání bez větší koordinace jsou také úplně v pohodě. Šikovné děti zvládnou hlavonožce.
Schopnost ovládat tužku natolik, aby se dařilo kreslit co chce je běžná od čtvrtého roku, spíš ale v předškolním věku a to musí do té doby kreslit vcelku často.
Klíčové je to až v předškolním věku, kdy případný nezvyk na to že držím tužku a něco s ní dělám a ona si nejezdí náhodně po papíru, ale tam kam chci já, pak ztěžuje vstup do školy, protože u nás se většinou předpokládá vyšší schopnost koordinace ruka-oko a děti které to netrénovali mohou v první třídě pak selhávat.
Což ovšem neříká nic o tom, že děti co nekreslí budou hloupé, ale že české školství má svoje specifika. Např. němci to mají řešené trošku jinak a počítají s tím, že děti nemusí být cepovány předškolní přípravou a že když mají v 6 dozrálejší nervová spojení než pětiletí, tak se to prostě naučí snáz a začínají od začátku, ne od pokročilejší věcí, jako v ČR.
Tady je to docela pěkně popsané http://www.logarte.cz/vyvoj-kresby
Mně děti kreslí hezky, vývojově jsou v kresbě dopředu. Po mně to tedy ovšem rozhodně nemají, já zůstala stát na úrovni 4-letého dítěte.
Manžel kreslí moc hezky, zřejmě geny mají po něm. Starší syn dokázal ve 3 letech kreslit už normální obrázky s čímkoliv, na co si zrovna vzpomněl. Zatímco většina dětí měla ve školce ještě nicneříkající čmáranice, on měl už sofistikované kresby. Mladší syn začal kreslit dokonce ještě dříve, hlavonožce kreslil už v 18 měsících, od 2 let kreslí auta, sluníčka, vlaky a garáže. Ovšem běžné to opravdu není. Nevím, jak máš dcerku starou, ale i dětská kresba má svůj vývoj a netřeba se to učit. ![]()
Někdo maluje rád, někdo ne. Naše skoro pětiletá maluje často a ráda a různými technikami. Ale jede si to svoje. Už umí teda hlavonožce, ale jinak ani nevím. Kytku jo, auto by taky bylo těžce abstraktní ![]()
Já děcka nenutím, budou chtít, budou malovat, nebudou, nenutím. Nabízím možnosti, ale nechávám to na nich - sport, hudba, malování,… atd.
Náš 20m zvládá slušně rakety (ty teď u nás letí). Ale ne vždy se povede.
Příspěvek upraven 20.08.16 v 15:06
Moje děti moc výtvarné činnosti nezajímají. Nejoblíbenější činnost s pastelkama je strkat je do krabičky a z krabičky. Fixama počárají kde co, ale koordinované to moc není. Ve školce snad něco vytvořili, ptala jsem se, jestli se aspoň trochu zapojují a prý jo. Tak jsem zvědavá na staršího ve státní školce, tam už asi bude muset něco dělat.
Dcera má 2 roky a 8 měsíců a nakreslí vše. Kytku, zvíře, dům, srdce atd..
Akorát je to jen změť čar, max. kruhů
![]()
Musíme mít trochu fantazii ne? ![]()
Jinak kreslí ráda, poprvé kreslila asi 15 měsících a moc jí to bavilo. Teď už kreslí i vodovkama. Ale že by zvládla namalovat kytku, nebo třeba kočku, aby to bylo poznat co to je, to fakt ne
Jo ale sluníčko umí
![]()
Syn miluje kreslení a malování. Fixama, pastelkama, voskovkama, vodovkama, křídama… ale jsou to jen čáry, črkance, nic konkrétního. Hodně po nás chce, abychom malovali my jemu - říká co máme namalovat. Ale např. modelování plastelínou ho nebaví vůbec, tu jen rozdrolí nebo rozpatlá po podlaze
je vidět, že vztah k výtvarce má, ale ještě nedozrál do konkrétního tvoření ![]()
Jindra má tři a kousek a nakreslil třeba rejnoka a klokana - po návštěvě zoo.
A když nám řekl, co to je, tak s kusem fantazie se ta zvířátka dala domyslet ![]()
Jinak ve školce mají nástěnku s výtvory a taky je u toho vždycky napsané dole tužkou, co to je ![]()
Nase deti maluji rady, dceri dlouho trvalo, nez bylo neco poznat. Ale z niceho nic zacala malovat uplne krasne- tak od 4 let. I ucitelky ve skolce ji moc chvali, jak krasne maluje a ja taky ziram, jak to umi
![]()
No a syn zase umel driv nez ona namalovat neco, co se uz necemu podobalo, treba hlavonozce (postavy
) maluje od 2a pul let.
Do 3 a pul jen caranice, pak sla do skolky, zjistila, ze deti maluji hezky, jedna holcicka ji rekla, ze neumi malovat, tal se sprajcla a par mesicu nemalovala a od te doby frka hlavonozce, dinosaury, slunicka, vsechno:-)