Řeč ve 4 letech

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2692
16.8.16 14:06

Řeč ve 4 letech

Ráda bych se zeptala jak mluví vaše 4 leté děti? Náš neumí zatím R a Ř. Ostatní písmena ano, ale L je ještě nedokonalé a při vyprávění docela často některá písmena (hlavně ž, z, s, š) zašišlá nebo nahradí jiným písmenem. Když pak chci slovo zopakovat tak aby byla všechna písmena ok, tak ho zopakovat umí. Ale třeba ne napoprvé, ale až napotřetí. Je to vpořádku nebo mám zauvažovat nad logopedií? Co myslíte? Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12651
16.8.16 14:09

Myslím, že je naprosto v pohodě. Můj skoro čtyřleťák je na tom podobně a přijde mi, že mezi vrstevníky je na tom spíš líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.8.16 14:10

Je to v pořádku. Na R a Ř je stále čas, to naskakuje některým dětem až kolem 7 roku a je to fyziologické. Pro to R musí být zvládnuté správné L, pokud není, přirozeně zatím ani nenaskočí. I na L je ještě ve 4 letech brzy. Syn byl ve 4,5 letech vyšetřovaný logopedkou, kvůli případnému zařazení do logo třídy ve školce. Mluví hezky, jediné, co neumí, je to R a Ř a to právě kvůli L. Doporučili nám akorát teď rok před školou (takže v 5 letech) docházet na logopedii, aby rozhýbal na to L jazyk. Jinak byl chválen a prý má vývoj naprosto fyziologický, do logo třídy ho nevzali, že ji nepotřebuje. I doktorka teď na pětiletce říkala, že mluví opravdu hezky, že většina dětí mluví v jeho věku hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
16.8.16 14:15

Můj syn má 4 roky za měsíc. Mluví pěkně. Řekla bych možná, že i líp, něž někteří jeho vrstevníci. Řekne vše kromě R, to neumí. Nebo teda, někdy se mu to povede, ale to je spíš jen náhoda. A Ř taky neumí :) Byla bych v klidu ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32866
16.8.16 14:19

Je to normální. Můj mladší je na tom stejně, starsi má s řečí problém, tak vím jak to vypadat nemá. Na r a ř je vetsinou čas až do školy, L by mělo být do 5 let, aby mohlo být r.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
16.8.16 14:23

Náš je na tom stejně jak Tvůj kluk, jen to L umí říct jen v jednom slově a to je muflon - tam má naprosto dokonalé L, v jiném slově ho ale neřekne :lol:. A taky si myslím, že mluví spíše líp, než jeho vrstevníci. Mají čas, to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
16.8.16 14:28

Myslím že je to úplně ok. náš 4,5 letý neumí R, Ř, a asi 2 sykavky. mě obecně přijde, že e s logopedií začíná zbytečně brzo, a zbytečně se ty děti drilují. náš nejstarší na 5 letý prohlídce neuměl l, r,ř, k, 4 sykavky, ani neuměl měkčit(říkal dety a ne děti), takže fakt hrozně, dr říkala, že vůbec nevadí, že to řešíme až v 5 letech, že to pak jde o to rychleji..no a nakonec jsme na tu logopedii ani nedošli, než jsme se objedlai, začla mu písmena sama od sebe dost rychle naskakovat, často i 2 písmena týdně, v dubnu neuměl všechno to, co jsme psala předtím, no a v srpnu téhož roku mu už chybělo jenom c, a v září naskočilo i to c, a od těch 5,5 už mluví naprosto čistě. bez jakýkoliv logopedický péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
16.8.16 15:05

My jsme s dcerou taky měli problém l, s tím souvisí r a ř. Nas poslala logopedka co přišla do školky, že je nejvyšší čas to řešit, též měla 4r. dcera. Logopedka, rikala že kdyby se včas nezaclo, ponese si ten spatny vzvyk vyslovování až do skoly. Naše nezvedala pořádně jazyk při mluvení, proto to škaredé L.
Hrozilo, že to prejde do rackovani. Navíc by se to mohlo odrazit na známkách a to ji zbytečně škodit.
Nam to nic neudělalo, dostali jsme A4 papír seznam slov a ty jsme trénovali. Takže do školy už šla vyslovovala pekne. Dcera má naštěstí zalibu si číst. Takže od poloviny první třídy co dostala prukaz knihovny hltá knizky. Sama od sebe si večer zaleze do postele a čte. Ale dokud to nedělala tak jsme trénovali my s ní slova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32866
16.8.16 15:11

@slavuska1 to jste měli štěstí. Můj na tom byl v 5 letech stejně, a má dysfazii, takze k mu sice naskočilo v 5,5 a L už taky umí, ale moc nepoužívá, trenujeme, mekceni neumí, r a ř taky ne. To doporučení na logo není jen tak do větru. U vás zrovna se to srovnalo, ale u mnoha jiných by bylo na logo už skoro pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
16.8.16 15:13

Jestli chodí dite do školky, tak zatim pockej. Chodí k vám též logopedka je vysetrit 2× ročně? Jestli jo, tak jeste pockej, pokud bude slyšet problém ona Vás pošle.
Někdy i ty učitelky samy řeknou mělo by s tím začít něco dělat.
Naše decka mají uč. která má logopedicky kurz, takže se na deti, které mají problém zameruje, ale někdy to taky nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5164
16.8.16 15:36

Čtyřletá dcera špatně vyslovovala L, jazyk dávala ven místo na patro za zuby. Ze školky jsme dostali obrázky, jak máme s jazykem cvičit, cvičili jsme jak doma, tak i ve školce, kde se na tyto problémy u každého dítěte zaměřili. R jí pak naskočili krásně samo, ř ještě neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
16.8.16 15:50

Moje dcera mela ve 4 spatne sykavky, chodime na logopedii, ted je 5 a ucime se R. Mela kratkou uzdicku pod jazykem, ani to nemohla spravne rict. Ptala jsem se, kdy mam prijit s druhou a rikala, ze ve 4. Dle me je dobry, kdyz na dite logoped koukne (casto chodi v ramci skolky), tu uzdicku napriklad nikdo do ty doby nezkoumal, sykavky byly skolce fuk, byla to ciste moje aktivita (k nam do skolky logopedka nechodi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
16.8.16 16:27

Dcera uměla R ve 2 a čtvrt a Ř někdy před 4. rokem. Všechny ostatní hlásky před 2. rokem. Občas se jí tedy povede slátanina „obouma okama“ místo oběma očima, opravuji jí. Ale jí mluvení šlo velice dobře, v roce dávala 40 slov. Každé dítě je jiné, my bojovali zase s plenkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
16.8.16 16:50

Já bych šla. Já jsem teda zaujatá, protože mojí dceři to právě ve čtyřech pomohlo, ale jí se musela střihnout uzdička. Kvůli tomu nemohla L, patlala hrozně, sykavky špatný, nezměkčovala. Já si naši logopedku nemůžu vynachválit, vidím pokroky a jsem ráda. Na samovýuku si netroufám. I proto, že třeba u mě se na to naši vykašlali a já s tím bojuju v podstatě dodnes.

Nemyslím, že by chození na logopedii dceru nějak stresovalo (až na ten nástřih). Doktorka to s ní umí, vykládají si, co kde nového, mezitím pocvičí, ukáže mi, jak mám s dcerou doma pracovat. U nás to bylo dobré rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
16.8.16 16:52

@Annci Souhlas. Moji dceri dle me hodne dava, ze musi na necem soustavne pracovat, nejdriv to nejde, ale casem jsou vysledky. Mame taky super logopedku. Bez instruktaze bych s ni cvicit nedovedla a to mluvim ukazkove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí