Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Po třech neúspěšných těhotenstvích za poslední rok už to nechceme dál zkoušet sami… jak ale vybrat CAR? (Jsme v Praze, takže tady jsou jich mraky). Cena hraje docela roli, ale to asi vyjde všude plus mínus stejně, spíš asi jde o konkrétní lidi, přístup, prostředí, vybavení, termíny… Dá se těch center obejít víc a pak si vybrat? Nebo se první konzultace už platí?
Díky za radu ![]()
Přečti recenze, pokud máš okolo sebe někoho se zkušenostmi, tak se ho na vše pořádně vyptej.
Taky pokud máte už teď nějaký pojem o tom, kde by mohl být problém, můžete vybírat i dle toho.
Můžete obejít vícero center, ale je možné, že tu konzultaci tam, dke neudete pokračovat, zaplatíte.
Projděte si i ceníky, abyste věděli, zda na to u konkrétníh centra máte, odlišnost může být i v desetitisících při stejných úkonech.
Při Vašich problémech bych se zajímala i o to, zda Vám udělají před jakýmikoli pokusy genetiku, imunologii a v případě IVF i genetiku embryí na pojišťovnu.
Po třech potratech by to nějaká vyšetření chtělo. Za sebe můžu doporučit apolinare, mě se tam zadarilo rychle, ale já problémy neměla, jen mě tlačil čas.
U apolinare z tebe prachy tahat nebudou. Ale jestli se v poslední době něco nezměnilo, tak nemaj třeba MACS, což je dobře při velké fragmentaci DNA ve spermiích.
Dobré je koukat i na otevírací dobu - ideálně 7 dní v týdnu. Často mi transfer vyšel na neděli… Někde mají jen po-pá, po-so a různě kvůli tomu přehazují zákroky na dřívější/pozdější termín…
Určitě vybírat podle recenzí, ale zaměř se na aktuální recenze, max. rok, dva staré. Lékaři se v centrech mění, stejně jako jejich postupy, takže některé starší recenze můžou být k ničemu.
My máme dvě děti z Pronatalu, ale vděčíme za to zejména jednomu lékaři, který už přešel jinam ![]()
Jinak lidi ti budou doporučovat to, kde se zadarilo jim.
A stejně hlavní faktor úspěchu je v tom, jaký si tam přineses buňky.
Díky za reakce! Recenze se samozřejmě snažím číst, ale nepřijde mi to zas tak užitečné, jednak jich zas tolik není a hlavně každému vyhovuje něco jiného, takže 100 lidí, 100 názorů. Spíš mi šlo o to, jestli je možná nezávazná návštěva a pak se rozhodnout podle jejich informací a vlastního dojmu.
Já jsem bohužel stará, IVF na pojišťovnu už bychom stejně nestihli a budeme potřebovat PGT-A, takže finančně strašlivá pálka s velmi nejistým výsledkem
Jinak ale těhotním i přirozeně, antrálních folikulů mám dost, tak si říkám, že nějaká šance tam je.
@Stellerova píše:
Díky za reakce! Recenze se samozřejmě snažím číst, ale nepřijde mi to zas tak užitečné, jednak jich zas tolik není a hlavně každému vyhovuje něco jiného, takže 100 lidí, 100 názorů.Spíš mi šlo o to, jestli je možná nezávazná návštěva a pak se rozhodnout podle jejich informací a vlastního dojmu.
Já jsem bohužel stará, IVF na pojišťovnu už bychom stejně nestihli a budeme potřebovat PGT-A, takže finančně strašlivá pálka s velmi nejistým výsledkemJinak ale těhotním i přirozeně, antrálních folikulů mám dost, tak si říkám, že nějaká šance tam je.
Nezávazná návštěva podle mě bude možná v každém centru, ale otázka je, co ti na první návštěvě řeknou. Oni potřebují udělat základní vyšetření tebe a partnera a na základě toho pak navrhnou možná řešení neplodnosti. A ta vyšetření byste si asi už museli platit, pokud by to nešlo na pojišťovnu (nebo určitě by pojišťovna neproplácela stejná vstupní vyšetření z více CARů).
@Polední bouře píše:
Jinak lidi ti budou doporučovat to, kde se zadarilo jim.
A stejně hlavní faktor úspěchu je v tom, jaký si tam přineses buňky.
Tohle je dost diskutabilní. Bez životaschopných, zdravých buněk samozřejmě zdravé dítě nezplodíš, nicméně výběr CARu je neméně důležitý. U ženy velmi záleží na vhodně zvolené stimulaci k vyprodukování kvalitních vajíček, u muže při špatném spermiogramu zase na vhodné metodě selekce spermií. Taky zkušenost embryologů je velmi důležitá. Kdyby to záleželo hlavně na buňkách, nestávalo by se, že se páru podaří počít až ve druhém nebo třetím centru.
@Thomassss píše:
Tohle je dost diskutabilní. Bez životaschopných, zdravých buněk samozřejmě zdravé dítě nezplodíš, nicméně výběr CARu je neméně důležitý. U ženy velmi záleží na vhodně zvolené stimulaci k vyprodukování kvalitních vajíček, u muže při špatném spermiogramu zase na vhodné metodě selekce spermií. Taky zkušenost embryologů je velmi důležitá. Kdyby to záleželo hlavně na buňkách, nestávalo by se, že se páru podaří počít až ve druhém nebo třetím centru.
Ono je to taky dost o náhodě. Často prostě to kvalitni vajíčko vypadne až v dalším cyklu. A v dalším centru už mají taky tu výhodu že vědí, co předtím nefungovalo. Někde nemusí provádět určitě metody, třeba MACS, což je hodně dobře při velké fragmentaci DNA ve spermiích. Příliš ale nevěřím tomu, že vy někde neuměli kultivovat embrya. To všude píše Texl z helios, jak ostatní jsou bridilove, dělají blbě stimulaci, kultivaci, ne kontroluji hormonální hladiny. Prostě promlouvá konkurenci a je mi s tím krajně nesympaticky.
@Stellerova
Nevím kolik ti je přesně, ale možná stihli. Dá se to popohnat. V podstatě můžeš udělat hormonální profil a začít stimulovat od dalšího cyklu. Akorát teda když chceš pgt-a tak tam asi budeš potřebovat genetiku páru, takže to je tak minimálně +2 měsíce.
Jinak ale některý ženský psali, že jim udělali pgt_a na pojišťovnu i po 40 (ne ivf)
@Polední bouře píše:
Ono je to taky dost o náhodě. Často prostě to kvalitni vajíčko vypadne až v dalším cyklu. A v dalším centru už mají taky tu výhodu že vědí, co předtím nefungovalo. Někde nemusí provádět určitě metody, třeba MACS, což je hodně dobře při velké fragmentaci DNA ve spermiích. Příliš ale nevěřím tomu, že vy někde neuměli kultivovat embrya. To všude píše Texl z helios, jak ostatní jsou bridilove, dělají blbě stimulaci, kultivaci, ne kontroluji hormonální hladiny. Prostě promlouvá konkurenci a je mi s tím krajně nesympaticky.
Ano, obecně je to o náhodě strašně moc. Nám se podle mě zadařilo souhrou několika náhod, které do sebe zrovna v tu chvíli zapadly. U nás byla velmi tenká hranice mezi úspěchem a celoživotní bezdětností.
@Polední bouře píše:
@Stellerova
Nevím kolik ti je přesně, ale možná stihli. Dá se to popohnat. V podstatě můžeš udělat hormonální profil a začít stimulovat od dalšího cyklu. Akorát teda když chceš pgt-a tak tam asi budeš potřebovat genetiku páru, takže to je tak minimálně +2 měsíce.
Jinak ale některý ženský psali, že jim udělali pgt_a na pojišťovnu i po 40 (ne ivf)
Proč na pgt-a genetiku páru? To jsou aneuploidie a riziko souvisí s převážně věkem, ne s genetikou
Na genetiku bych se i vybodla, v rodině nic zjevného nemáme, samozřejmě to neznamená, že jsme se zrovna nesešli blbě jako přenašeči, ale to už bych asi prostě vzdala. Ale kvůli věku chci ten karyotyp a vyšetřit fragmentaci DNA taky, jsme oba stařešinové
Ale viděla bych to na IVF s testováním a mezitím pořešit další věci u mě (což je dost pravděpodobný, že je tam nějaký problém) před případným KET, pokud by teda nějaký použitelný embryo bylo.
Jinak jasný, že vyšetření nám neudělají zadarmo, jen mi přijde lepší naživo s někým mluvit, než se do takhle náročného procesu pustit.
@Stellerova píše:
Proč na pgt-a genetiku páru? To jsou aneuploidie a riziko souvisí s převážně věkem, ne s genetikouNa genetiku bych se i vybodla, v rodině nic zjevného nemáme, samozřejmě to neznamená, že jsme se zrovna nesešli blbě jako přenašeči, ale to už bych asi prostě vzdala. Ale kvůli věku chci ten karyotyp a vyšetřit fragmentaci DNA taky, jsme oba stařešinové
Ale viděla bych to na IVF s testováním a mezitím pořešit další věci u mě (což je dost pravděpodobný, že je tam nějaký problém) před případným KET, pokud by teda nějaký použitelný embryo bylo.
Jinak jasný, že vyšetření nám neudělají zadarmo, jen mi přijde lepší naživo s někým mluvit, než se do takhle náročného procesu pustit.
Zeptej se, ale mám pocit, že někdo říkal, že k pgt_a tu genetiku potřebuješ, ale taky úplně nevím proč. Pokud bys na tohle nešla, ušetřís čas a možná bys to ještě na pojišťovnu stihla. Řekneš, že spěchá z tohoto důvodu a oni to třeba popozenou. Ale nevím, kolik ti je přesně.
Jinak nic u tebe najít nemusejí. Ty potraty můžou mít jako jedinou příčinu stáří vajicek. Ale zas je si jich máš hodně, rak se tam nějaké dobré snad najde. Moc držím palce.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.