Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky, chtěla jsem vás poprosit o radu. Dostala jsem větší možnost starých skleněných ozdob. Jsou krásné ale ležely ve sklepě asi 30let a podle toho vypadají. Nemáte tip jak je vyčistit? Na těch pár prasklých jsem zkusila páru, teplou i studenou vodu, čistič na sklo, ale po všem jde dolů nejen ty posypové kamínky ale i barva
Nemáte radu?
Zkus to odmočit ve vodě s jedlou sodou
, nemám tucha jestli to pomůže, ale moc koukam na pořad máte doma uklizeno a tam to používají na 90% věcí. ![]()
Mám je taky a Dávám je na stromek tak jak jsou ošuntělé, očistit to nijak nešlo a má to takový punc starobylosti ![]()
Hihi začínám o tom také vážně přemýšlet
Když nikdo na nic nepřijde, vemu to prachovkou a nazdar, ale je to škoda no… hlavně u té špice, ta teda asi bude muset být nová!:)
Osobní zkušenost nemám, ale co se obrátit na nějakého výrobce vánočních ozdob, nebo sběratele. My jsme loni byly na výstavě starých vánočních ozdob v Roztokách (nebo předloni?
). Myslím, že nějaký sběratel by se rád rozdělil o zkušenosti.
Deda vsecko citi tak ze sedi s spulkama do usi a vodou/lihem/redidlem cisti a cisti a pipla… treba to tak pujde
@Misulicka 1 Staré vánoční ozdoby do ničeho nenamáčej. Mohla bys je vyhodit. Zkus je očistit jen suchým zubním kartáčkem, nebo třeba kartáčkem na ruce, ale s tím pozor na dekorace, ať je nesedřeš. Tím kartáčkem by se jim měl alespoň částečně vrátit lesk, očistí se nejhorší nečistoty, ale zůstane jim takový ten punc stáří. Ty jsou nejkrásnější. Já je kdysi takhle čistila se svou babičkou. No, a po letech je strejda vyhodil
![]()
Dneska mám pocit, že už se takové pěkné ozdoby neseženou ![]()
@tterka Seženeš,ale jsou hodně drahé
Ty nové, to už je úplně o něčem jiném.
@boball píše:
@tterka Seženeš,ale jsou hodně drahéTy nové, to už je úplně o něčem jiném.
JJ, to máš pravdu. Možná si je nakoupím až někdy časem, až budou děti dospělé
, manžel přestane být nemehlo a kocourek hračička… Před lety jsem si jednu sadu takových ozdob koupila. I tak mi ale nepřipadaly tak hezké, jako ty babiččiny. Cenově jsem se pěkně prohnula a dopadlo to tak, že jednu ozdobu rozbil manžel, když ji dával na stromek
, jednu ozdobu rozbily děti, když si hrály na schovku a stromek byla úžasná skrýš, další se strašně líbila kocourovi, a skákal na strom tak dlouho, dokud ji neukořistil
a další rozbil opět manžel, který se ji snažil vrátit zpátky do krabičky a rozmáčkl ji
![]()
Je zajímavé, že ty levné a nerozbitné nikoho nezajímají. Dražší skleněné mi každý rok někdo rozbije ![]()
Asi bych je nechala, tak, jak jsou, má to své kouzlo. Měla bych strach, že je zničím, popravdě mě nenapadá nic ![]()
Jestli jsou jen zaprášené, tak bych použila nějaký štěteček jemný, třeba štěteček na pudr, ale do ničeho jiného bych se nepoštěla.
@tterka Ani dospělé děti, ti nezaručí, že ti to nerozbijou.Moje dcera přišla vloni namazaná z nějakého večírku a hned se hrnula zdobit. Rozbila mi poslední velkou kouli kterou jsem měla z roku 83
Jinak, stejné jako od babičky prodávají na náměstí v Českém Krumlově, ale jedna malá stojí stovku ![]()