Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj,opět se na vás zkušenější obracím s důvěrou,že mi poradíte
Některý chytrák v obchodě s koberci popsal spodní stranu modrým centrofixem (nebo něčím podobným) a tento nápis se nám obtiskl na lino, které máme pod ním. Jenže teď při stěhováním jsme trochu změnili ustavení lina, tudíž jde vidět, protože koberec je jen v části kuchyně. Nemáte tip, jak tenhle nápis odstranit?
Díky
…nezkousela jsi vlhcene ubrousky?
Ja jimi cistim i Anicciny podpisy na plovoucce nebo kozene sedacce…
obavam se, ze vsechny triky na centrofix plati jen na cerstve popsane, bojim se, ze zazrane odstranis jen vyriznutim prislusneho kusu lina:-(
Hlasoval bych pro ten líh. Ten pomůže jen zčásti, ale pomůže. Pak mám jeden recept, který si nechávám jen pro sebe - je trochu „brutální“: vezmu autokarosářský smirek (šmirgl) zrnitosti 1000 nebo 1200 a lehce přebrousím. Jenom tolik, abych dostal pryč to, co nešlo lihem. Až je všechem fix pryč, přejedu broušenou část hadříkem namočeným do stolního oleje. Tím se na linu znova vytvoří „povrchová vrstva“. Na závěr ten olej umyju hadříkem namočeným ve směsi JARU a vody v poměru asi 1:1. Pokud nepoužiju olej, tak se v rýhách v broušené části velice brzo začne chytat hnědošedá špína - už na pohled nic moc…
Ještě by se dal použít můj oblíbený LARRIN čistič koupelny a abrazivní houbičkou drhnout a drhnout… ale je to hodně vysilující.
díky za tipy
tak jsem zjistila, co všechno na to manžel zkusil a zdá se, že už zbývá jedině Jurův tip ![]()
v nejhorším na to místo postavím odpadkový koš, taky řešení ![]()
Ještě mě napadá místo klasického smirku použít smirkový prach nalepený na takové houbičce, prodávají ji v HORNBACHU nebo v BAUHAUSU. Ale nejjemnější zrnitost jsem viděl tak 320, což je ještě dost hrubé a může to lino poničit… Pokud bys sehnala tak 600 nebo 800, neváhej a kup. Vzhledem k měkkému podkladu by měla být šetrnější než obyčejný šmirgl.
Jinak mě ještě napadá průmyslové odmašťovadlo - izopropylalkohol (izopropanol). Už jsem o něm psal v jiné diskusi, je to alkohol s jinak uspořádanou molekulou, používali jsme ho ve fabrice při výrobě dvojskel do plastových oken. Dá se koupit v drogeriích, litr v tmavém skle stojí tak 110 korun… ale za účinek na starou fixu neručím…
MÁM 100% ZKUŠENOST S TÍMTO SILIKONOVÝM ODMAŠTOVADLEM:NOVOL PROFESIONAL PLUS 780 SILICONE REMOVER,je to prostředek na odmaštování aut v lakovnách,ale dá se koupit i v autolakách.Honza ![]()