Jak vyprat péřovou peřinu?

3987
1.2.10 14:45

jak vyprat péřovou peřinu?

ahoj holky, nechce se mě dát PÉŘOVOU peřinu do čistírny..poradíte, zda můžu dát do pračky?
na 30´C nebo na studeno??nebude z toho pak jeden velkej žmolek???neponičí to tu peřinu??díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7602
1.2.10 14:51

Ahoj,
mám deky plněné peřím z Ikea a na nich normálně píšou, že se to dá prát na 30°C, tak je tak peru…
Jde o to, jestli tu peřinu nacpeš do pračky a pak dlooouho schne, tak jestli to máš kde sušit, občas s tím zatřepat. Ale jinak naprosto v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
1.2.10 14:54

Ahojky, já bych ji do pračky raději nedávala, abys pak „nebrečela nad rozlitým mlíkem“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlasena kattkka
1.2.10 14:56

Neprala bych.Radsi zanes do cistirny.Otazka je jestli ty periny z Ikei maji opravdu ve vnitr peri.

• Citovat
  • Upravit
9454
1.2.10 15:18

urcite to neper!…me babicka kladla na srdce vzdycky ze se periny nesmi vubec namocit! tak to dorzuju..babicky vedely nejlip :)…nedej boze ze by ti nekde povolil sev a peri se dostalo do pracky…mohla bys ju vyhodit!

myslim ze ty ikeacky budou plneny necim jinym

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.2.10 15:23

Jestli je to peřina z pravého peří, neprošívaná, tak bych ji zanesla přímo do čistírny peří. Oni na to mají speciální stroj a pak se koupí i nový sypek. V pračce bych to neprala, akorát to oboje zničíš.
Teda netuším jak vypadá ta peřina z Ikei, ale peří se namáčet nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
1.2.10 15:45

Ahoj,
já si pamatuju, že my jsme vždycky nosili peřiny do speciálních čistíren na peří (občas jsou ještě k vidění). Vůbec tam to peří nenamáčeli, proháněli to hlavně vzduchem.
V klasických čistírnách by ale peřiny asi taky „vyprali“.
Do pračky bych ji radši nedávala, mohlo by to opravdu skončit velkým žmolkem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7602
1.2.10 15:48

:lol: :lol:
Tak jsem vždycky byla jiná, ale tak já se novot nebojím. Takže když povolují vyprat, tak vyperu. Čistit a znova přešívat se mi to fakt nechce dávat, nehledě na ty prachy.

A když jsou to péřové peřiny, tak je asi plní čím - kukuřící? :lol: :lol: No to jste mě zas jednou pobavily…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
1.2.10 15:53
Erian píše:A když jsou to péřové peřiny, tak je asi plní čím - kukuřící? :lol: :lol: No to jste mě zas jednou pobavily…

No nedivila bych se, kdyby tam fakt byla :mrgreen: ale spíš si myslím, že to bude X% umělá vlákna a Y% peří (XY). Ale nehádám se, opravdu tyto peřiny neznám. Když ti to vyhovuje, tak je per :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
1.2.10 16:00

Určitě jak už psaly některé holky, pokud máš klasickou „starou“ peřinu s peřím, tak ta se prát nesmí, opravdu! Když jsme nechávali (teda naše mamka nechávala) přešívat ze starých peřin z chalupy nové peřiny pro nás i pro děti, dávala to speciálbí čistírny peří, kde to pročistili a ušili i novou sýpku nebo jak se tomu nadává. Opravdické peřiny kdybys vyprala, máš z toho jeden chumel, to by byla škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
1.2.10 16:07

erian: dobre ze si se pobavila..ale pochybuju ze ty periny budou z praveho peri jake byvalo driv…bude v tom neco syntetickeho…peri (opravdu peri) se nesmi nsmocit…prodava se spousta veci: napr. kost z buvoli kuze pro psy..a ver never..je z tebou zminovane kukurice..buvola to nevidelo. takze pokud pisou prat..tak per…ale stare periny po babickach se prat nesmi… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
1.2.10 16:17

holkyjá vyprala peřovou vestu, na který bylo psáno 30 stupnu a vesta je v popelnici, mstná hnusná, a vím z domu žepeří se čistí jinak a nesmí se prát…za me bych peřiny už určite neprala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11337
1.2.10 16:33

Mně by se teda peřina do pračky nevešla :nevim:. Prala jsem dětskou péřovku (omylem, podědila jsem ji a nedošlo mi, že je z peří), myslela jsem, že je to její konec a překvapivě to přežila bez úhony :nevim:.

Pokud je na peřině napsáno, že se prát může, tak bych ji klidně do pračky dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7592
1.2.10 16:51

Staré peřiny neprat.
Modernější jsou z různých druhů peří a dokonce i odstínů. Ségra dělá pro sport.firmu a šijou, resp. plněj péřové bundy peřím. PRoto vím, že je x druhů a dokonce barev peří a každé má jiné vlastnosti. Např. péřovku-bundu můžu prát (dle štítku) ale vždy je nutné důkladně protřepávat, každých 15minut jít a protřepat a naklepat peří, aby nezcuckatělo :wink: V průběhu sušení jsem fakt myslela, že půjde do popelnice, ale ne.....prát v létě když je to kde sušit a proklepávat nebo strčit do sušičky (dle štítku).

S peřinou to bude obdoba, buď synteticky nebo jiný druh peří, pokud štítek udává praní, klidně vyprat a nejlépe i sušička (dle štítku). Doporučuje se prát v létě, kdy to lépe schne + furt naklepávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
1.2.10 17:55

Tak my máme doma stopro péřový peřiny, tchýně nám je nechala dělat když jsme se brali u jedné známé, no a manžel se v noci potí, ale fakt děsně, takže ta jeho peřina byla nasmrádlá, to bych to musela dávat do čistírny aspoň každejch čtvrt roku, tak jsem to prostě zkusila prohnat pračkou na 30 a pohoda, krásně se to vypralo, při schnutí jsem to ani nenaklepávala (máme ty peřiny prošívaný) a uschlo to v pohodě. Akorát vylezly asi 3 peříčka, ale to se nám občas stává i normálně že když stelu a naklepávám peřiny tak se nějaké pírko protlačí ven :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný