Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Po menstruaci se růst brzy uzavírá. Roste ji ještě chodidlo? Pokud ne, je konec s růstem. Navíc tvůj muž je taky malý, nemá po kom být velká.
Asi uz nevyroste, pokud nemate v rodine nekoho vysokeho. 153 neni moc, ale u holky lepsi nez 180 ![]()
@karkarka ty to vždy podáš tak citlivě ![]()
máte někoho většího v rodině?
Bohužel si myslím, že se s tím bude muset smířit, navíc pokud ty jsi také malinká.
Já mám 168, máma 167, táta 177 a brácha 190 ![]()
Ten to tedy zdědil asi po dědečkovi, oba byli vysocí a statní.
Já teď čekám mimčo s partnerem, já těch 168, on 175 a přeji si, aby to byla holčička, protože chlap prostě bude mít handicap. Leda že by tam byly někde ještě zatoulané geny po praprarodičích ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Dceri je 13 let má 153 cm a vahu 34 kg.
Menstruaci dostala v 11 (těšně ve 12 asi 3 měsíce do narozenin).
Já mám taky 153 a manžel 165 cm.
Poradite mi prosim?
Dcera se kvuli tomu strasne trapi.
Mockrat děkuji.
to vyroste tak o 2 cm, víc je nereálné. Kluk by měl asi větší naději, myslím že rostou do nějakých 17ti?
já myslím, že od cca 13ti jsem už nerostla, mám 168cm. Taky bych raději víc ![]()
Je malinká, musí se s tím smířit, ale lepší drobeček nebo kdyby měla 190 ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Poradite mi prosim?
Mockrat děkuji.
Je hrozně hubená na svůj věk. Jako fakt 34kg?? Se mi až nechce věřit že ji přišla ta menstruace… V 11 musela vážit pod 30kg..
@Anonymní píše:
@karkarka ty to vždy podáš tak citlivě![]()
máte někoho většího v rodině?
Bohužel si myslím, že se s tím bude muset smířit, navíc pokud ty jsi také malinká.Já mám 168, máma 167, táta 177 a brácha 190
Já teď čekám mimčo s partnerem, já těch 168, on 175 a přeji si, aby to byla holčička, protože chlap prostě bude mít handicap. Leda že by tam byly někde ještě zatoulané geny po praprarodičích
Ten to tedy zdědil asi po dědečkovi, oba byli vysocí a statní.
Ja vím, pardon. ![]()
Růst je výsledkem genetiky, výživy a dalších faktorů, které neznám. Výživa se ale hodně na růstu podílí. Dobře živené dítě může přerůst předpokládanou výšku až o cca 20 cm. V jejím věku, kdy už má MS se ale domnívám, že má růst téměř ukončen. Jinak kromě bohaté stravy pomáhají banány, ořechy, čočka a brokolice, víc si nepamatuji. Ale pokud je růst ukončen, vyroste akorát břicho.
@Veru1987 píše:
Je hrozně hubená na svůj věk. Jako fakt 34kg?? Se mi až nechce věřit že ji přišla ta menstruace… V 11 musela vážit pod 30kg..
Málo? Doktorka nic neříkala na 13 lete prohlidce… ![]()
Ano, máte pravdu v 11 važila pod 30.
Ona má rychlé spalování…
S váhou ma problem od jakživa v porodnici, kdyz se narodila dřív o 2 měsíce, tak vážila 1 kg a v nemocnici jsme kvůli tomu byly tri mesice než pribrala na normální váhu. ![]()
@Anonymní píše:
Málo? Doktorka nic neříkala na 13 lete prohlidce…
Ano, máte pravdu v 11 važila pod 30.
Ona má rychlé spalování…
S váhou ma problem od jakživa v porodnici, kdyz se narodila dřív o 2 měsíce, tak vážila 1 kg a v nemocnici jsme kvůli tomu byly tri mesice než pribrala na normální váhu.
No je podle mě hodně hubeňoučka, ale asi záleží i na stavbě těla. Asi budete drobci všichni. ale na 153cm… 34kg.. ufff. Drobeček.
Dcera dostala menstruaci ve 13, potom ještě vyrostla během dvou let o 6cm. Ve 13 měla ale 172cm, takže řešila spíš opačný problém. Myslím, že dva roky po začátku ms už moc nevyroste. Mladší dcera řeší stejný problém, 13 let a 174cm
V tomhle věku výšku holky hodně řeší a je jedno, jestli jsou malé nebo moc vysoké. Všechno je tak nějak špatně ![]()
Asi by se muselo nějak hormonálně zasahovat. (Ale jestli to za to stojí.) Je pravda, že naše dětská ten růst hlídala podle tabulek a kdyby to nesedělo, a dítko by mělo být nějak výrazněji podmíru, tak by se to nějak dalo řešit. Upozorňovali nás na to i v porodnici… Takže jestli vůbec něco dělat, tak rychle, jestli to ještě jde. Pokud se tím dcera trápí, tak to proberte spolu s ní s nějakým odborníkem.
Já myslím, že v tomhle věku už se nijak hormonálně zasahovat nedá ![]()
Dobrý den,
Poradite mi prosim?
Mockrat děkuji.