Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky ![]()
Byli jsme na kontrole v rizikové poradně(pro předčasně narozené děti).Doktorka mi řekla,že je malý moc šikovný a dělá všechno co v jeho věku dělat má.Začal se stavět u sedačky,stolu nebo mě chytne za kalhoty a stoupne si.Prý s tím stoupáním je v předstihu a jelikož má ještě slabé zádové svaly,tak se mám snažit,aby si nestoupal,ale co nejdýl lezl po čtyřech.Ale jak mám tomu mrňousovi vysvětlit,že je pro něj lepší,aby lozil?Když zjistil,že si může stoupnout,tak si nechce ani hrát,nic ho nezajímá,jen to,aby si stoupl.Nemůžu ho pořádně ani přebalit a obléct.otáčí se a stoupá.Zápasíme spolu a je to dost náročné.Když mu v tom bráním,tak se začne vztekat a plakat.Jestli máte některá podobný problém,tak mi poraďte,jak si s takovým dítětem hrát a bavit ho.
Díky za jakýkoli příspěvek Ketty+Honzík(skoro 10.měs) ![]()
Ahoj Ketty,
tak tenhle problém mám taky, ale už ho neřeším ![]()
Malá se mi začala stavět v 6měs, a to tak, že byla ochotna prostát klidně celý den. Dva týdny jsem se jí v tom snažila zabránit, vždy, když si stoupla, tak jsem ji hned položila, ale ona za pár minut opět stála. Bylo to dost vyčerpávající ( pro mně ) a dost zábavné ( pro malou ), protože jsme to dělaly tak 300× denně.
Dr na 6měs prohlídce konstatoval, že je to sice opravdu dost brzo, ale co nadělám, zabránit ji v tom nejde. Totéž mi řekl ortoped, je to přirozený vývoj a nedá se s tím nic dělat, i když se dítě staví brzo. Akorát ji v tom nemám cíleně podporovat, ale bránit tomu nejde. Cokoli dítě udělá samo, je v pořádku.
Teď už se tím nezabývám, malá lozí divoce po bytě, a kde může, tam si stoupne, já jen dávám pozor, aby se nic nestalo.
Malá je už natolik suverénka, že už ani nepadá ( ťuk ťuk ), a dokonce si ze stoje podá hračku ze země apod.
Takže já být tebou bych to neřešila, malý má 10měs, tak to už je skoro velký kluk. Když chce stát, ať stojí.
Moje malá dokonce stojí i při koupání ve vaně
![]()
K tomu lezení, Honzík vůbec nemá snahu lézt? Je fakt, že některé děti tuhle fázi přeskočí, ale možná je ještě rozleze ![]()
Ahoj
Radka + Stelluška 8,5m
Ahoj Raduš ![]()
Malý se dlouho plazil a pohupoval na čtyřech.Lozit po čtyřech a vstávat si začal skoro souběžně před týdnem.Taky si říkám,jestli ho nemám nechat,ale aby se mu nezačala křivit páteř,jak mi říkala doktorka.Nemůžu doma skoro nic udělat.Spí přes den velmi málo(2-3hodiny) a když ho nechám v postýlce nebo sedačce,tak plače a volá na mě mama,mama.Až když ho nechám volně,tak je klid,ale musím ho zase pořád hlídat,aby nespadl,protože ještě nemá stabilitu.Včera se neudržel sedačky a spadl na záda,hlavička jen zaduněla a plakal dlouho než jsem ho utišila.Vím,že takových pádů bude ještě hodně,ale i tak mám o něj strach a bojím se ho v obýváku nechat samotného.Ráda bych ho zabavila hrou,ale nevím jak.Nevydrží ani na klíně,když si říkáme básničky nebo říkanky.
![]()
Ahoj Ketty,
tak my jsme na tom stejně. Dcerka se staví od 8,5m., teď má 10m. a stabilita nic moc, nejhorší je, že se začíná pouštět. No moje nervy.
Chodíme na neurologii a tam mi taky řekli, nepodporovat ji ve stání, ještě má čas, ať víc lozí. Už ale neřekli jak to udělat. Snažím se s ní hrát na dece a lákat ji k sobě když je na 4, ale kolikrát upaluje jinam (střídá lezení s plazením) a postaví se. Myslím, že když už jednou, ti naši prckové stojí nemáme šanci je dostat na 4, aby víc lozili.
Jo říkanky u nás zaberou tak 5 minut, ale aspoň něco ![]()
Přeji pevné nervy, těch pádů ještě bude haba kuk ![]()
Dana+Valuška
Ketty, tak to znám, ty pády jsou hrozné ![]()
Malá se asi před měsícem postavila zezadu k židli, pověsila se na ní a ta židle se s ní převážila dozadu, takže malá jednak spadla na hlavičku na tvrdé lino a ještě ji ta židle praštila přímo do obličeje, no opravdu to byl hodně škaredý pád. Tekla jí krev z nosu, nedala se utišit jak moc plakala, tak jsem hned jela na chirurgii a na rtg. Vylekala mě hlavně ta krev
No nic to nebylo, dr se spíš smál a uklidňoval mě, že 99 pádů ze 100 je v pohodě, ale už kvůli tomu jednomu je lepší raději na rtg zajít.
Co se týče té stability, tak u nás to trvalo tak ty 3 týdny, pak jsem vypozorovala, že už je daleko jistější a prakticky nepadá, a když, tak spadne elegantně
a spíš na ruce nebo zadeček než na hlavu.
Vydrž těch pár týdnů, než malý chytne stabilitu a pak už to bude v poho.
Jinak já jsem si právě kvůli těch pádů koupila velkou síťovanou ohrádku 110cmx118cm, a tam jsem malou dávala, a mohla si tam padat jak chtěla
a cvičit si tam svou stabilitu. Maximálně se mi osvědčila, malá si v ní vyhraje i teď.
Ahoj! Mi máme doma osmi měsíčního ďáblíka a je nezadržitelnej od šesti měsíců lozí, a když na něco nedošáhne tak si stoupne a podá si to. Jediný co pro něho můžu dělat je být pořád s ním a snažit se aby si neublížil, a protože když už se mu podaří na chvilku usnout tak vědšinou usnu vyčerpáním s ním, tak sme si taky pořídily ohrádku. JInak by sme bez tatínkovi přítomnosti neudělali vůbec nic. Ale, aby malej v ohrádce vydržel tak ji tahám po bytě za sebou a buď spíváme nebo máme různé bojové pokřiky, jako třeba hurá hračky a hurá kostky atd. A prcek stojí v ohrádce a vyřváva, tančí nebo po mě hází hračkama. Jenom sousedi, jelikož bydlíme v paneláku si musí myslet, že jsme úplní blázni, protože tatínek s prckem potom hraje odpoledne hraje fotbal a jejich gól se nese celím domem. Tak jedinou mojí radou je ohrádka a pořád s prckem komunikovat.
Ahoj holky ![]()
Díky za vaše příspěvky.Už je to trochu lepší.Malý si sice stoupá stále častěji,ale sem-tam se mu už podaří jednou ručičkou se držet a druhou dát na zem,aby mohl nazpět.Dokonce si včera stoupl k hrazdičce,tlačil ji před sebou a chodil za ní.Snažil se držet rovnováhu,aby nepadal.Samozřejmě jsem ho chytala,kdyby náhodou padal.Moc se mu to líbilo a smál se u toho.Doktor mi včera v poradně řekl,že ho mám nechat chodit,když chce.Stejně bych ho na zemi neudržela.Hodně začal lozit po čtyřech,ale největší část dne prostojí u stolu nebo sedačky.A když potřebuju něco udělat,přivezu do obýváku postýlku a stojí nebo si hraje v postýlce.
Tak chození a lození zdar
![]()
Krásný den přeje Ketty+Honzík(10.měs.) ![]()
PS:PRO „RADU“-taky se mi začal stavět i ve vaně,takže koupání je velmi veselé.I když se ho snažím držet,párkrát už mu ujela noha a glgl si vody.Ale zřejmě mu to nevadilo,protože se otřepal,usmál se a stoupl si znovu.
Hledam radu jak zabavit dite. S hrackama ji to nebavi, lozi po byte a kramuje co nema. Co se s takhle starym ditetem da podnikat? Centrum tu zadne neni, kamaradka je ted mimo a vecne behat po venku mne nebavi.
@pikola nech ho krámovat, případně to s ním potom uklízej no a takhle v létě je samozřejmě nejsnazší být co nejvíc venku. Žádný zázračný recept neexistuje
@pikola já ho nechávám kramovat
ale momentálně vede vytahovat vlhčené ubrousky a přendávat věci z jednoho místa na druhé.
![]()
Tak ja ji nechavam, ale kdo to ma porad uklizet
a venku byt porad nemuzem, se upecem..