Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni!
Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s dětským šilháním . U mého druhého 8 měsíčního syna byl zjištěn konvergentní strabismus, malému lepíme denně na střídačku okluzorek, už si celkem zvykl, ale lékaři nám k jeho léčbě nic moc neřekli, jen mlhavě. Něco jsme si zjistili o kapkách, dokonce i operaci. Mám z toho docela strach. Prvorozený 8letý syn má zrak vpořádku.
Ahoj Evulko,
já s tím osobní zkušenost nemám, ale mám kamarády, jejichž dcerka měla podobný problém. Šilhala na pravé očíčko, takže ho měla střídavě zalepené. Nejdřív se jí to nelíbilo,ale zvykla si. To jí bylo něco přes rok. Teď jsou jí už 3 a úplně se jí to tím srovnalo. Jednu dobu také mluvili o operaci, ale brýličky a okluzor to zpravil. Teď už nosí jen brýličky. Myslím, že můžeš být v klidu, určitě se to srovná.
Zdraví Berča
Moc děkuji za povzbuzení! V koutku duše taky doufám, že se mu očička upraví, i když je mi ho líto kvůli těm okluzím. Ale když to pomůže…
Ahojky,
nevím příčinu vašeho šilhavého očka, já jako mimino i malá šilhala na jedno oko dost silně kvůli málo svalovým tyčinkám či co.. zkrátka cvičením se to posílilo a oko začalo pracovat lety tak, jak má, takže sice nějaký ten mindráček do puberty zůstal, protože když je člověk hooodně unavený, tak to oko občas ujede a já si v době dospívání to oko hlídala (pod určitým úhlem to nebylo vidět nikdy apod). Nyní už je to v pohodě úplně, od skončené puberty je klid. A to jsem byla na fotkách s jedním okem fakt totálně koukajícím jinam než druhým, takže klíííd
E.
Hezký den!
Děkuji za odpověď. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli jste vy a vaše malá taky nosili okluzorek (Adámkovi ho lepíme už 3 týdnem střídavě na každé očenko) a kdy jste ho přestali používat.
Ještě jednou děkuji.
PS. Vím, že se stávají v životě horší věci, malej je nesmírně pohodové a šikovné dítě, jen mě mrzí za něj, že ho musím takhle trápit. Ale po té, co jsem si zjistila různé informace, je to asi jediná možná cesta k nápravě, v hloubi duše totiž doufám, že okluzívy zaberou a mine nás operace…!
E.
Před třiceti lety se to řešilo určo jinak než nyní. Vím, že mne trápili s jedním okem zakrytým pomocí takových brýliček, ale bylo to k ničemu. Kdy s tím přestli nevím. Dělej to, co říká doktor a bude to určitě brzy OK ![]()
nepřihlášená Efina
Ahoj, mám syna a bude mu pět, byl nedonošený, brýlky má od roku a od tří let chodí do oční školky, střídavě jsme zalepovali oči, teď nám zjistili, že nesmíme dávat okluzor, protože pokud mu do krytého oka neprochází světlo , tak se rozkmitá. Lepíme to průhlednou izolepou. Ale ve školce se natolik zlepšil, že jsme se posunuli za dva roky z šesti a půl dioptrií na čtyři a očička se vycvičila natolik, že to vypadá, že nám bude stačit korekce brýlemi. Tak taky přeji hodně úspěchů. Moc zdravím a hodně pohody Martina
Tady je lékařský časopis,kde je o strabismu dost popsáno.
http://www.detskylekar.cz/…ox8_2003.pdf
Ahoj holky, chtela jsem se zeptat. Muj syn take od chvile, kdy zacal sledovat, silha. Ja jsem sama byla kvuli silhani operovana. Takze muze mit vadu po me. Kdyz jsem se ptala detske doktorky, rikala, ze ma jeste cas na upravu. Tak kdy vas detsky poslal na ocni nebo jak jste prisli k okluzoru? Vitkovi je 6m.