Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky,
máte některá dobrý recept na zavaření dýně? Babička měla výborný, ale nemůže si vzpomenout.
![]()
Díky ![]()
Mám jich doma víc, babička mi jedny vystřihla z novin. Já dělám na kostičky a dám tam ocet, ananasový sirup, vodu, hřebíček a skořici. Chvíli povařím, nechám odležet s kolečky citronů a pak dávám do sklenic.
Ale z těcnovin se do jednoho dokonce dávalo deko. Tak to fakt nevím jak to může chutnat
![]()
Dýně velice „ochotně“ přijímá libovolné příchutě. Takže je možné zavařenou dýní napodobit jak okurky (s tím Dekem), tak i přidat různé tresti - rumovou, punčovou, ananasovou… ![]()
Jinak se dá taky nakrájet na kostičky, naplnit do sklenic, přidat cukr, hřebíček (1-2 kusy do sklenice 0,7 litru…), třeba i kolečko citronu, zvolenou dochucovací tresť - a po zavíčkování povařit v zavařovacím hrnci na 90-95 stupňů (na zavařovacím teploměru je tuším napsaáno „tvrdé ovoce“).
A jinak si dovolím připomenout, že patizon je v principu tayk dýně a dá se zpracovat podobným způsobem, jen myslím jsou ta vlákna uvnitř tvrdší a potřebují po zavaření tak 6-8 týdnů nechat naležet…
napadl mě dotaz:
jde zavařovat i v normálním hrnci, když nemám spešl zavařovací?
Sandrik - můžeš, běžně jsem to dělával, ale u měkkého ovoce nemáš žádnou kontrolu teploty… U dýní je kontrola teploty jednoduchá: Na dně se ve vodě začnou vytvářet bublinky vodní páry o průměru menším než jeden milimetr, ale nezvětšují se a neodlepují se ode dna - voda prostě při této teplotě ještě nezačne vařit. Na této teplotě ponechat 15 až 20 minut - a je zavařeno…
Juro - díky! ![]()
Teď ještě sehnat dýni a najít si na to čas (sklenice a ostaní ingeredience doma mám) ![]()
Tejchi píše:
Já sterilizuju v troubě…žádný velký hrnec nemám
já zas nemám troubu ![]()
Trouba je tady…
Vlastně dva. Ale jenom jeden z nás je mikrovlnný… ![]()
sandrik píše:Tejchi píše:já zas nemám troubu
Já sterilizuju v troubě…žádný velký hrnec nemám
Fakt…v dnešní době se divím
Hlavně že máš sporák
![]()
Tejchi píše:sandrik píše:Fakt…v dnešní době se divímTejchi píše:já zas nemám troubu
Já sterilizuju v troubě…žádný velký hrnec nemám![]()
Hlavně že máš sporák
![]()
![]()
jo sporák naštěstí mám a funkční
na ohni před domem vážně nevařím
![]()
sandrik píše:Tejchi píše:jo sporák naštěstí mám a funkčnísandrik píše:Fakt…v dnešní době se divímTejchi píše:já zas nemám troubu
Já sterilizuju v troubě…žádný velký hrnec nemám![]()
Hlavně že máš sporák
![]()
![]()
na ohni před domem vážně nevařím
![]()
![]()
Já bych bez trouby nefungovala…bych neměla kde péct buchty a ty jsou u nás často!!!
Zavařování v normálním hrnci znám z domova. Na dno hrnce jsme dávali staré prostěradlo nebo prostě něco aby sklenice nebyly na holém dně. Přeji příjemné chvíle v kuchyni.
ahojky chtěla jsem se zeptat Tejchi když zavařuješ dýni daváš tam ocet ananasový sirup vodu hřebíček a skořici tak jsem se chtěla zeptat kolik taho tam tak dáváš a na kolik vody dík moc Pája