Jak zavařit dýni?

1263
19.10.10 21:31

jak zavařit dýni

Ahojky,
máte některá dobrý recept na zavaření dýně? Babička měla výborný, ale nemůže si vzpomenout. :mrgreen: :wink:

Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7485
20.10.10 07:46

Mám jich doma víc, babička mi jedny vystřihla z novin. Já dělám na kostičky a dám tam ocet, ananasový sirup, vodu, hřebíček a skořici. Chvíli povařím, nechám odležet s kolečky citronů a pak dávám do sklenic.
Ale z těcnovin se do jednoho dokonce dávalo deko. Tak to fakt nevím jak to může chutnat :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.10.10 07:55

Dýně velice „ochotně“ přijímá libovolné příchutě. Takže je možné zavařenou dýní napodobit jak okurky (s tím Dekem), tak i přidat různé tresti - rumovou, punčovou, ananasovou… :palec:
Jinak se dá taky nakrájet na kostičky, naplnit do sklenic, přidat cukr, hřebíček (1-2 kusy do sklenice 0,7 litru…), třeba i kolečko citronu, zvolenou dochucovací tresť - a po zavíčkování povařit v zavařovacím hrnci na 90-95 stupňů (na zavařovacím teploměru je tuším napsaáno „tvrdé ovoce“).

A jinak si dovolím připomenout, že patizon je v principu tayk dýně a dá se zpracovat podobným způsobem, jen myslím jsou ta vlákna uvnitř tvrdší a potřebují po zavaření tak 6-8 týdnů nechat naležet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1263
20.10.10 12:52

díky moc!! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
20.10.10 13:39

napadl mě dotaz:
jde zavařovat i v normálním hrnci, když nemám spešl zavařovací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.10.10 13:53

Sandrik - můžeš, běžně jsem to dělával, ale u měkkého ovoce nemáš žádnou kontrolu teploty… U dýní je kontrola teploty jednoduchá: Na dně se ve vodě začnou vytvářet bublinky vodní páry o průměru menším než jeden milimetr, ale nezvětšují se a neodlepují se ode dna - voda prostě při této teplotě ještě nezačne vařit. Na této teplotě ponechat 15 až 20 minut - a je zavařeno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
20.10.10 22:29

Juro - díky! :kytka:
Teď ještě sehnat dýni a najít si na to čas (sklenice a ostaní ingeredience doma mám) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
21.10.10 07:52

Já sterilizuju v troubě…žádný velký hrnec nemám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
21.10.10 08:54
Tejchi píše:

já zas nemám troubu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.10.10 09:09

Trouba je tady… :mavam: Vlastně dva. Ale jenom jeden z nás je mikrovlnný… :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
21.10.10 16:08
sandrik píše:
Tejchi píše:

Fakt…v dnešní době se divím :mrgreen: :mrgreen: Hlavně že máš sporák :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
21.10.10 16:12
Tejchi píše:
sandrik píše:
Tejchi píše:
Fakt…v dnešní době se divím :mrgreen: :mrgreen: Hlavně že máš sporák :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jo sporák naštěstí mám a funkční :lol: na ohni před domem vážně nevařím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
21.10.10 18:51
sandrik píše:
Tejchi píše:
sandrik píše:
Tejchi píše:
Fakt…v dnešní době se divím :mrgreen: :mrgreen: Hlavně že máš sporák :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jo sporák naštěstí mám a funkční :lol: na ohni před domem vážně nevařím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Já bych bez trouby nefungovala…bych neměla kde péct buchty a ty jsou u nás často!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alena Urbančíková
19.9.11 21:54

zavařování

Zavařování v normálním hrnci znám z domova. Na dno hrnce jsme dávali staré prostěradlo nebo prostě něco aby sklenice nebyly na holém dně. Přeji příjemné chvíle v kuchyni.

• Citovat
  • Upravit
Pája 11
12.10.11 19:56

jak zavařit dýni

ahojky chtěla jsem se zeptat Tejchi když zavařuješ dýni daváš tam ocet ananasový sirup vodu hřebíček a skořici tak jsem se chtěla zeptat kolik taho tam tak dáváš a na kolik vody dík moc Pája

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii