Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, které zavařujete vývar? Jak na to? Chci malé udělat hovězí vývar, abych nemusela dochucovat glutamáty a nevím přesně, jak jej dlouho zavařovat? Chci ho zavařit ve skleničkách od příkrmů
stačí do nahřátých (A někdo ani nenahřívá)sklenic nalít horký vývatr, zavíčkovat a otočit víčkem dolů.
J8 vývar svařila na minimum - až byl opravdu hodně hustý a dala do sáčků na let do mražáku. Líp se to používá než sklenička, ze které to nedostaneš zmrzlé.
Vytáhnu kostek dle potřeby, rozředím vodou a je to…
Zavařit jako do skleniček? Třeba jako kompot? To bych si nelazla a ani jsem to nikdy neslyšela. Ovoce a zelenina v sobě mají přirozené konzervanty. Ale u masa a masných výrobků hrozí botulotoxin (klobásový jed) ![]()
katulka.k píše:
Holky, které zavařujete vývar? Jak na to? Chci malé udělat hovězí vývar, abych nemusela dochucovat glutamáty a nevím přesně, jak jej dlouho zavařovat? Chci ho zavařit ve skleničkách od příkrmů
Já to hážu v přesnídávkových skleničkách do mražáku.
Hátuš - zavařuje se takto syrové maso - teda do te ve sklínkách cca 2 hod vaří a vydrží pak dlouho, pokud je vývar uvařený, botulotoxin by se při opravdu dobrém zavaření víčka neměl vytvořit.
A normálně se zavařují i polívky, guláše apod…
Marki, no právě, „by se neměl vytvořit“
U miminka bych to neriskovala. Třeba pečené maso moje teta zavařuje, nadvakrát a horejšek hodně zalejvá tukem, brr. A i tak se občas některá zavařovačka zkazí. Dělám raději každý den čerstvý vývar, stejně vařím maso, tak ho mám jako druhotný produkt. A často ho vylévám, protože polévku ten den nedělám.
Příspěvek upraven 19.08.11 v 21:09
Dřív nebyly běžně ledničky ani mrazáky, maso se běžně zavařovalo, pro dospělé udilo, i sušilo,nakládalo do soli..Potraviny se uchovávaly běžně ve sklepě v chladu, písku nebo ponořené ve sklenici a ve vodě..Aspoň tak mi to říkali lidé starších ročníků..
Já jsem vývar nezavařovala, ale zavařit mi přijde přirozené..Jednu dobu jsem malé zavařovala masozeleninové příkrmy..
Co se týče vývaru, nemusí být denně čerstvý, v ledničce pár dní vydrží, pro miminko bych ale taky více než dva dny starý vývar nepoužívala ![]()
Ty příkrmy jsem zavařovala do skleniček od přesnídávek se šroubovacím víčkem..Dala jsem to horké do sklenice, pořádně zavíčkovala a zavařila asi deset minut v hrnci vody..Dělala jsem si tak zásoby asi na 14 dní, 3 týdny, maximálně měsíc - kombinovala jsem s čerstvě uvařeným jídlem.
Jana206 píše:
Dřív nebyly běžně ledničky ani mrazáky, maso se běžně zavařovalo, pro dospělé udilo, i sušilo,nakládalo do soli..Potraviny se uchovávaly běžně ve sklepě v chladu, písku nebo ponořené ve sklenici a ve vodě..Aspoň tak mi to říkali lidé starších ročníků..Já jsem vývar nezavařovala, ale zavařit mi přijde přirozené..Jednu dobu jsem malé zavařovala masozeleninové příkrmy..
Ty příkrmy jsem zavařovala do skleniček od přesnídávek se šroubovacím víčkem..Dala jsem to horké do sklenice, pořádně zavíčkovala a zavařila asi deset minut v hrnci vody..Dělala jsem si tak zásoby asi na 14 dní, 3 týdny, maximálně měsíc - kombinovala jsem s čerstvě uvařeným jídlem.
Co se týče vývaru, nemusí být denně čerstvý, v ledničce pár dní vydrží, pro miminko bych ale taky více než dva dny starý vývar nepoužívala
Takže myslíš, že i ten vývar můžu klidně zavařit? docela mě tady holky vystrašily, ale já si teda nedovedu představit, že dělám kažý den 4 hodiny čerstvý hovězí vývar ![]()
Katulko -* já tě právě nestraším. A Jana206 má pravdu. V Minulosti se téměř jen zavařovalo. Ale pozor na to víčko, Opravdu ov běžných přesnídávek - Hami, Hipp nebo Sunarka jsou víčka na 1 použití, mají malé a krátké závity a nedrží - mám vyzkoušeno.
Já teda malé vývar v podstatě nedávala, vařila jsme jí (a někdy ještě vařím) zvlášť…
A navíc byla dobrou motivací jak minimalizovat glutamáty i z našeho jídla ![]()
Ty jo, ja bych to taky neriskovala. obcas zavaruji maso na cesty pro nas, a to delam v papinaku 2× hodinu (po dni) a spotrebujem to do 14ti dnu (takot by to melo vydrzet rok). Ovsem na zavarovani masa (cehokoli mastneho) mas mit hnede gumicky (sroubovaci jsem dosud nesehnala). Teoreticky by to teda melo jit zavarit do sklenicek, ve kterych byl masovy prikrm, ale nevzpominam, ze by ty s poradnejma vickama meli masove prikrmy.
Kdybych to delala ja, zavarila bych to ne do sklenicek po prikrmu (ty se casto ani poradne nechytnou), ale do normalnich zavarovacek s hnedejma gumickama - a 2× hodinu v tlakaci, nebo, pokud nemas, tak na 100°C . Mezi tema dvema zavarenima to ma stat normalne na teple.
Masova jidla mu srekam do mrazaku.
zeleninova zavarim bezne.
Háta_x píše:
Zavařit jako do skleniček? Třeba jako kompot? To bych si nelazla a ani jsem to nikdy neslyšela. Ovoce a zelenina v sobě mají přirozené konzervanty. Ale u masa a masných výrobků hrozí botulotoxin (klobásový jed)
Přesně tak. Brrr, to bych dítěti nedala… Fakt radši zamrazit, ale zajímalo by mě, jak vypadají pytlíky na let
![]()
JO botulotoxin je termolabilní, takže jue dorbý zavařený maso pžřed konzumací znova převařit. Ale je mraky jiných bakterií, než jen clostridia.
Moni, pytlíky na led se dají koupit v domácích potřebách nebo i v jakémkoli superhyper. Mají jakousi nálevku, tu dáš pod kohoutek a pytlík se naplní do takových velkých čoček vodou. Dáš to zmrznout a pak vylupuješ jen ty kostky ledu ve tvaru čočky.
Katulko, 4 hodiny?
Mám v mrazáku naporcované maso na jednotlivé porce pro malou, hodim to zmrzlé do vroucí vody a než oloupu a uvařim zeleninu pro ní i nás, je maso uvařené. Navíc si toho nemusim všimnout, vaří se to samo a mezitím ještě dělám oběd pro dospělé.
katulka.k píše:Jana206 píše:Takže myslíš, že i ten vývar můžu klidně zavařit? docela mě tady holky vystrašily, ale já si teda nedovedu představit, že dělám kažý den 4 hodiny čerstvý hovězí vývar
Dřív nebyly běžně ledničky ani mrazáky, maso se běžně zavařovalo, pro dospělé udilo, i sušilo,nakládalo do soli..Potraviny se uchovávaly běžně ve sklepě v chladu, písku nebo ponořené ve sklenici a ve vodě..Aspoň tak mi to říkali lidé starších ročníků..Já jsem vývar nezavařovala, ale zavařit mi přijde přirozené..Jednu dobu jsem malé zavařovala masozeleninové příkrmy..
Co se týče vývaru, nemusí být denně čerstvý, v ledničce pár dní vydrží, pro miminko bych ale taky více než dva dny starý vývar nepoužívala
Jana206 píše:
Jo, ale dřív tedy byla i jiná kvalita masa a mnohem méně bakterií. Nemůžeš srovnávat dnešek a něco před 100 lety ![]()
monikalysa píše:
Jo, ale dřív tedy byla i jiná kvalita masa a mnohem méně bakterií. Nemůžeš srovnávat dnešek a něco před 100 lety
tak to bych zrovna hadala, ze clostridii muselo bytdaleko vic. Na ty totiz docela hezky zabira hygiena. ziji ve vykalech dobytka.