Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pudloslava píše:monikalysa píše:tak to bych zrovna hadala, ze clostridii muselo bytdaleko vic. Na ty totiz docela hezky zabira hygiena. ziji ve vykalech dobytka.
Jo, ale dřív tedy byla i jiná kvalita masa a mnohem méně bakterií. Nemůžeš srovnávat dnešek a něco před 100 lety
Hele i tak, pro děti je to velice nebezpečné. Mě je to fuk, je to dítě zakladatelky, já bych vývar určitě mrazila, neriskovala bych…
Botulismus je otrava, kterou vyvolává jed botulotoxin, působící na nervový systém. Známý pod starším názvem „klobásový“ nebo „konzervový“ jed. Vyskytuje se v mase a bujonech. Spory jsou u dospělých neškodné kvůli vyšší kyselosti žaludku. Protože
však žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace masa
obsahujícího výtrusy může způsobit až botulismus. Až když dítě začne
přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na
prevenci růstu spór (výtrusů).
Pudloslava píše:monikalysa píše:tak to bych zrovna hadala, ze clostridii muselo bytdaleko vic. Na ty totiz docela hezky zabira hygiena. ziji ve vykalech dobytka.
Jo, ale dřív tedy byla i jiná kvalita masa a mnohem méně bakterií. Nemůžeš srovnávat dnešek a něco před 100 lety
Jinak pro tvé info se tato bakterie nachází i v půdě. A žije ve střevech zvířat, hmyzu. Proto věřím, že dříve nebyla tak rozšířena. Ale jak říkám, je to dítě zakladatelky a je na ni, jak bude riskovat…
Háta_x píše:
Moni, pytlíky na led se dají koupit v domácích potřebách nebo i v jakémkoli superhyper. Mají jakousi nálevku, tu dáš pod kohoutek a pytlík se naplní do takových velkých čoček vodou. Dáš to zmrznout a pak vylupuješ jen ty kostky ledu ve tvaru čočky.Katulko, 4 hodiny?
Mám v mrazáku naporcované maso na jednotlivé porce pro malou, hodim to zmrzlé do vroucí vody a než oloupu a uvařim zeleninu pro ní i nás, je maso uvařené. Navíc si toho nemusim všimnout, vaří se to samo a mezitím ještě dělám oběd pro dospělé.
katulka.k píše:Jana206 píše:Takže myslíš, že i ten vývar můžu klidně zavařit? docela mě tady holky vystrašily, ale já si teda nedovedu představit, že dělám kažý den 4 hodiny čerstvý hovězí vývar
Dřív nebyly běžně ledničky ani mrazáky, maso se běžně zavařovalo, pro dospělé udilo, i sušilo,nakládalo do soli..Potraviny se uchovávaly běžně ve sklepě v chladu, písku nebo ponořené ve sklenici a ve vodě..Aspoň tak mi to říkali lidé starších ročníků..Já jsem vývar nezavařovala, ale zavařit mi přijde přirozené..Jednu dobu jsem malé zavařovala masozeleninové příkrmy..
Ty příkrmy jsem zavařovala do skleniček od přesnídávek se šroubovacím víčkem..Dala jsem to horké do sklenice, pořádně zavíčkovala a zavařila asi deset minut v hrnci vody..Dělala jsem si tak zásoby asi na 14 dní, 3 týdny, maximálně měsíc - kombinovala jsem s čerstvě uvařeným jídlem.
Co se týče vývaru, nemusí být denně čerstvý, v ledničce pár dní vydrží, pro miminko bych ale taky více než dva dny starý vývar nepoužívala
Já jsem to asi špatně napsala. Mě nejde o to maso v tom vývaru, já to chci zavařovat bez masa!!! Prostě jen čistý vývar na dochucování jídel. Tím myslím, že tím chci třeba malé potom podlívat maso, které ji budu dělat, vařit ji v tom rýži atd…prostě abych to nemusela dochucovat glutamáty apod . Právě proto chci kvalitní hovězí silný vývar a proto jej budu vařit 4 hodiny ![]()
No ale Katulko, ten vývar je to samé. Ty spory tam prostě už být můžou a bude malér. Zamražení ti udělá tu samou službu, zmrzlé hodíš do hrnce a hned se ti to rozehřeje…
monikalysa píše:
No ale Katulko, ten vývar je to samé. Ty spory tam prostě už být můžou a bude malér. Zamražení ti udělá tu samou službu, zmrzlé hodíš do hrnce a hned se ti to rozehřeje…
Aha, já jsem o těch bakteriích neměla ani ponětí. Tak to dám raději do mražáku, riskovat to nebudu. Ale nechápu, jak to teda dělají s příkrmy ve skleničkách ![]()
katulka.k píše:monikalysa píše:Aha, já jsem o těch bakteriích neměla ani ponětí. Tak to dám raději do mražáku, riskovat to nebudu. Ale nechápu, jak to teda dělají s příkrmy ve skleničkách
Tak tam je to 100% hlídané a ještě to určo zavařují. Ale nalít to do skleničky a zašroubovat
, fakt bych to neriskovala. Si to najdi na netu, se ta bakterie rozmnožuje i v lednici… Zamražené je to bezpečné. Já bych pro dítě neriskovala. nemusí se nic stát, ale když by se stalo… ![]()
monikalysa píše:katulka.k píše:Tak tam je to 100% hlídané a ještě to určo zavařují. Ale nalít to do skleničky a zašroubovatmonikalysa píše:Aha, já jsem o těch bakteriích neměla ani ponětí. Tak to dám raději do mražáku, riskovat to nebudu. Ale nechápu, jak to teda dělají s příkrmy ve skleničkách
No ale Katulko, ten vývar je to samé. Ty spory tam prostě už být můžou a bude malér. Zamražení ti udělá tu samou službu, zmrzlé hodíš do hrnce a hned se ti to rozehřeje…, fakt bych to neriskovala. Si to najdi na netu, se ta bakterie rozmnožuje i v lednici… Zamražené je to bezpečné. Já bych pro dítě neriskovala. nemusí se nic stát, ale když by se stalo…
Však já jsem to chtěla taky zavařit, ale radši to dám teda do mrazáku. Díky za rady ![]()
Polévky zavařujeme stejně jako hotová jídla, ale nezahušťujeme je. Případné zahuštění můžeme provést až při jejich ohřátí před konzumací. Vývar necháme zavařovat v 95°Celsia teplé vodě 30 minut, zeleninovou polévku hodinu a husté polévky 75 minut. Sklenice necháme po ukončení zavařování vychladit obvyklým způsobem.
@Háta_x zavařuje se. Vyvařené sklenice do nich vývar a zavařit první den na 90 stupňů 2 hodiny. a druhý den na 100 stupňů 1 hodinu. Otočit sklenice nechat vychladnou a šup do chladné a tmavé špajzky, vydrží rok. Proč dvojí zavařování, ujištění, že nevznikne botulizmus…:)
![]()
@araw Proto se masa a vývary zavařují dvakrát při vysoké teplotě, zde jsem nyní četla 3O stupňů. To v žádném případě! Hezky první den 90 stupňů 2 hodiny a druhý 100 stupňů 1 hodinu. A je vše na rok v pořádku…:)
@Magdalena999 píše: Více
Myslím, že od roku 2011 už to katulka vyřešila
musíš se kouknout i na datum diskuze.