Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Právě to je ono. Sebevědomí lidé nemají potřebu zdůvodňovat a obhajovat každý svůj krok. Zaměřila bych se na zvýšení sebevědomí: knihy osobního rozvoje, najít si koníček, ve kterém časem budeš dobrá a nakopne tě to. ![]()
@broskvová zmrzlina Takze to bude tim? Manzel mi to porad rika, ze mam odpovidat kratkymi vetami a jednoduse, ne dlouho vysvetlovat. Protoze ja jsem takova, ze odpovidam a vysvetluji, obhajuji se.
Nelámala bych to. Ale nic bych dlouze neobhajovala. Pokud jsi na vedoucí pozici, tak mladší ročníky potřebují vědět, proč po nich něco chceš a jakej to má smysl. Tam to vysvětlení je třeba. Ale musíš si za tím stát.
@Anonymní píše: Více
Kdo chce vysvetleni, ten se zepta. Neni to o tom byt budto uplne submisivni a nebo naopak drson. Je to o tom byt si v klidu jista sama sebou.
Respekt nevzniká z vysvětlování ani diskusí, ale z vnímání toho, jaký jsi člověk. Lidé respektují ty, kdo si váží sami sebe, drží slovo, mají jasné hranice a nechají své činy mluvit za ně. Když moc vysvětluješ nebo obhajuješ, působíš slabě, jako bys sama nevěřila tomu, co říkáš.
Respekt záleží na kontextu:
U dětí ho získáš důsledností… když něco řekneš, musíš to dodržet, a být spravedlivá.
U přátel je klíčem autenticita…upřímnost a ochota stát si za svými hodnotami.
U kolegů rozhodují spolehlivost, profesionalita a schopnost řešit věci klidně a efektivně.
Respekt není o tom, co si myslíš, ale o tom, co dovolíš ostatním.
Ja se mam tendenci obhajovat porad, tak asi proto pusobim slabe a tudiz nemam pak respekt.
Jaky respekt myslíš? Obecně ve vztazích, nebo v práci?
Treba takova blbost. V praci bylo kafe, takove to 3v1 a kolegyne se me ptala, jestli jsem si vsimla, ze mizi. Ja jsem o tom vubec nevedela, nelezu do cizich veci. Kolegyne to hrozne resila, ja mela potrebu se obhajovat, ze ja takove stejne nepiju, ja piju jine a tak podobne. Hrozne mi zalezi jak vypadam pred ostatnima.
Já myslím, že když už jste v nějakém kolektivu nějak zaskatulkovana, tak bude těžké něco měnit.
Myslím si, že respekt musíte mít už v sobě, ale samozřejmě se dá na všem pracovat. Důležitý je podle mě entuziasmus, když se vám něco nelíbí, tak to říct, umět si říct co chcete a nechcete. Umet si obhájit své názory. Nechovat se povyšeně, ale ani si nenechat nas…t na hlavu
Jak ziskat respekt od lidi? Mam pocit, ze cim vic diskutuji a snazim se vysvetlovat, tim mene jsem respektovana.
Nebo je to tim, ze tak pusobim?
Date nejake tipy? Dekuji