Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
můj sedmiměsiční chlapeček se začal v noci často budit, jako když byl novorozeně, trvá už to asi šest neděl. Asi od třetího měsíce se budil na kojení cca 2× a nyní zase cca 4× (př. ve 23hod.,v 1h., ve3h., v 5h a v 7 hod. vstáváme). Kojím jej v leže, takže jej většinou přenesu do postele, jak jsem rozespalá, tak oba u kojení usneme, pak jej přenesu zpět do postýlky a třeba za hodinu nanovo, takže mi přijde, že celou noc lítám jako mátoha sem tam. (spát s ním v posteli nechci, bojím se zalehnutí a špatného odvykání).
Jde mi o to, jestli nemáte podobné zkušenosti, proč se takhle větší mimi začně častěji v noci budit a jestli jste nepřišli na to, jak jeho spánek zlepšit.
(zoubky už máme sice dva, ale ani bych si toho podle jeho chování nevšimla, žádné drama se nekonalo).
Už jsem zakládala před časem podobné téma, jestli by to nemohlo být hlady, ale kaše na noc jste mi moc nedoporučovali. (Před spaním kojím, kaše na noc nedávám. Chlapeček je baculatý, prospívá.
Díky moc za rady
Zavedla bych na noc právě tu kaši nějakou
asi je hladový a jen mléko už mu nestačí, nemusíš mít instantní, můžeš si uvařit domácí kaši jáhlovou, špaldovou, pohankovou, rýžovou atd. a do ní přidat MM
Mám 5,5 měs. má tady ty domácí kaše a v ní namíchané UM nebo přimíchanou ještě instantní kaši a spí, jak špalek ![]()
Ahoj, v sedmi měsících už nepotřebuje kojit v noci. Zkus kojení utnout na noc a nedat ani kdyby se stavěl na hlavu, Kolem týdne by si měl zvyknout vyžadovat noční kojení. Mě se tedy žádné z děti v noci nebudilo ani jako miminko. Pokud ano, nebylo to hlady.
Pises o nas? mame to naprosto stejne s tim rpzdilem ze ja uz ho pak neprenasim ![]()
Ja davam kasi v 6 k veceri, po 8 UM a v 8.30 spi.. Az do rana. Snida kolem 8.
Taky myslim, ze ma hlad. Nocni kojeni u 7m neni nutne..
Jak ji pres den?
Má hlad..nebo chce být u tebe, pokud si ho bereš na kojení do postele a usnete pri tom..
Asi bych na noc něco přidala
nebo krmit častěji přes den a v noci to vynechat?? asi musíš zkouset ![]()
Ale když už v noci vynechat kojení tak určite dát navečer kaši treba, malej po tom taky lip spal, v 7.mesících už jí taky mel ![]()
@Chelsa Teď řeším to samé. Stáhni si na uloz.to knížku Každé dítě může dobře spát. Ve zkratce, dítě musí usínat samo v postýlce, do postýlky se má ukládat bdělé a samo usnout, protože každé dítě se pravidelně v noci budí a pokud není vše tak, jako při usnutí, tak to vyžaduje, aby mohlo znovu usnout. U tebe tedy vyžaduje prso, u kterého znovu usne. Určitě si knížku přečti, snad ti pomůže, držím pěstičky ![]()
Ne že by to zlepšilo spánek jako takový, ale ulevila by sis, kdybys jeho postýlku přišoupla přímo ke svojí posteli a sundala dolů tu přiléhající postranici. Malého nakojíš a jen odšoupneš, spinká ve své postýlce, ale Ty si odpustíš ten noční pochoďák.. měla jsem také nespavce, bez tohoto opatření bych byla asi nepřežila
. Pak jsme měli ještě jedno mimčo a dělali jsme to stejně- na rozdíl od většiny kamarádek se nám děti do naší postele nikdy v pozdějším věku nestěhovaly. Když přemýšlím o možných důvodech, proč se budí- pokud vyloučíš zuby a hlad, může to být spojené se separační úzkostí, kterou v tomhle věku všechna miminka prožívají(začínají rozlišovat blízké a cizí lidi a z těch cizích mají přechodně dost smíšené pocity). Dokážu si docela představit, že i v noci může mít častěji potřebu ujistit se, že ho žádný cizák nikam neodnesl a máma je nablízku.. ![]()
@MV313 píše:
Ja davam kasi v 6 k veceri, po 8 UM a v 8.30 spi.. Az do rana. Snida kolem 8.
Taky myslim, ze ma hlad. Nocni kojeni u 7m neni nutne..
Jak ji pres den?
My to máme taky tak (10 měs., chodí).V šest kaše a o půl deváté UM a spát. Dřív se pravidelně budila v jednu a pak o půl čtvrté. V jednu bylo UM, o pů§l čtvrté jsem pak už přestala dávat UM znovu, ale to už šla se mnou do postele. Ted se právě taky začala v noci častěji budit, ale asi to budou zoubky. Občas mám pocit že vypustím duši. Někdy máme i noci, že se vzbudí v tu jednu a dvě hodiny nespí. Ale to je naštěstí jen občas. Asi půjde na hlídání k babičce ![]()
Taky bych řekla, že to bude hlady, zkus mu dát tu kaši, tím nic nezkazíš. Já dávám kaši kolem 18:30 a kolem 20 hod. UM a pak spí celou noc. Když se v noci vzbudí, dám napít vody a spí dál.
U nás to bylo taky tak, ale vydržela jsem a cca od 9. měsíce spí zase celou noc a kojím jen 1× nad ránem. S jídlem přes den to nesouviselo, kaši na večer jsem přidala až později. Já bych ještě počkala, myslím, že se to časem upraví. Rozhodně bych to neřešila nijak drasticky kvůli tomu, že jiné děti prospí v tomhle věku celou noc.
Měli jsme to stejně, v půl roce spala malá celkem dobře, a pak začala zas vyžadovat víc a víc kojení, až jsme byly zas na těch čtyřech pěti za noc. Jednoho dne jsme se s manželem dohodli, že takhle už ne, přestěhovali jsme se do jiného pokoje, dvě noci za malou chodil manžel, protože ode mě se uklidnit nenechala, a od té doby spí celou noc, 12 hodin. Akorát jsme teda v jiné místnosti, zkoušeli jsme se vrátit do jedné místnosti, ale jak se v noci vzbudila a viděla nás, chtěla si hrát, pít, chovat… Takhle jak nás nevidí, tak slyšíme, že probere, přetočí a hned spí dál.