Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím ![]()
Potřebuji radu…
Vždy jsem měla šílenou menstruaci která chodila tak 3-4 do roka ale od porodu mám ještě k tomu problémy s pms ![]()
Teď mám cyklus tak 47-61 dní ale už 2 týdny před mám bolesti a motáni hlavy, je mi na zvracení, jsem totálně unavená a nemám vůbec na nic silu. Teď jsem v práci skoro až omdlela ![]()
Zkusila jsem gynex, kontryhelovy čaj a ještě další bylinkové čaje, ale už si nepamatuji název, různé vitaminy z lékárny ale nic nezabralo…
Doktor mi nabídl antikoncepci, kterou ale nechci kvůli špatným zkušenostem a taky řekl že to není ani rok od porodu takže to možná později bude lepší
Ale kdy později
![]()
Tady určitě bude mít někdo podobné problémy tak budu ráda když poradíte co vám pomohlo ![]()
Ahoj, slyšela jsem od svého gynekologa o léku PMS (fytofem). Dokonce mi nabízel účast ve studii, která nyní probíhá. Jsou to vlastně samé bylinky, dominuje drnek. Ten se třeba v Gynexu nenachází. Já to určitě vyzkouším. Je to čistě přírodní a tak, jako Ty, hormonální léčbu nechci.
Tohle máš celou dobu už od puberty? Pokud ano tak se obávám, že moc toho nepomůže..
Já to měla hnusné tak, ze jsem týden byla na odpis, dále 14 dnů před bolesti prsou, takže PMS byl skoro půlku měsíce, hnus… nepomohlo nic - bylinky, homeo, akupunktura, bachovky… možná je to genetické, moje máma také na to dost trpěla celý život, ale nevím jaký to má vliv…
Antikoncepci jsem také zkoušela a nesedly mi prášky, bylo mi blbě, sedl až kroužek nuvaring… nemusím na nic myslet 3 týdny, má málo hormonů a není mi vůbec nic a MS je jak hodinky, slabá jen pár dnů… až mě štve že jsem se tak bránila antikoncepci a nevzala si jej dříve..
Bylinky musíš brát několik měsíců, aby zabraly, nejlepší je drmek a pupalka. Je to nedostatkem progesteronu. Podívej sem:
https://www.emimino.cz/…rankovani/3/?…
No to co popisuješ je ideální na léčení hormonální léky - tedy HA. Přírodní věci ti nezabírají, HA ti pomůže celou věc srovnat.
A samo od sebe se to zjevně nesrovná, když už to bylo rozbité od začátku.
HA fakt není zlo, HA je mimo jiné lék - a ty jsi pro ty léčivé efekty ideální případ.
Jestli chceš užívat drmek, tak vol tablety a mnimíálně 250 mg denně po dobu 3 měsíců.
@Ou ha jsem měla a po dobu užívání v pohodě, mírnější bolesti a chodila i každý měsíc ale po vysazení…
To nepřeji nikomu, váha spadla hrozně dolů, štítná žláza špatná, žaludek, srdce, cysticky akné no dostávala jsem se z toho dlouho
A už několik lidí mi řeklo, a já s tím i souhlasím, že ha problém akorát zamaskuje ale jakmile vysadis je to zpět a kolikrát jeste horší…
Ale každý má jinou zkušenost ale pro mě ha už nikdy
@Pučálkovic.Amina samozřejmě jsem ty bylinky zkoušela brát několik měsíců, je mi jasný že měsíc je málo ![]()
Já vidím celkově problém v tom strašně dlouhém cyklu, tělo strašně dlouho sbírá celou zátěž a síla pms pak tomu odpovídá.
Zkus bylinky, ono ta HA je fakt až poslední řešení a stejně jen problémy zakrývá než řeší.
@NiKina bylinky jsem právě zkoušela několik let a nic ale některé mi pomohli aspoň zmírnit bolesti při menstruaci…
Jinak jsem i dostávala hormony aby mi menstruace chodila každý měsíc ale jak jsem je přestala brát bylo to zpět ![]()
Bude mně 40 a neskutečným způsobem se mně zhoršil PMS. Nyní doslova protrpím 2-3 dny před MS. Ve zkratce: neskutečná únava, nespavost, 24 hodinová intenzivní bolest hlavy, zažívací potíže, zadržování vody, obrovský propad nálady. Když bych mohla, pohádala bych se i sama se sebou, nejde to ovlivnit (asi jak když si člověk uvědomuje opilost, ale nedokáže se přestat chovat opile).
Pak další dva dny protrpím při MS (bolestí, mám endometriózu na neoperovatelném místě). Prakticky tak nyní 3 týdny funguji běžně a 1 týden jsem na odpis (zkrátil se mně i cyklus na cca 26 dní).
Pupalku jsem zkoušela (bez efektu), kontryhel nemůžu (endometrióza), HA nechci (máme sklon k mrtvicím v rodině, tak kvůli zvýšenému riziku). Ale jinak jsem ochotná vyzkoušet cokoliv, už mě to opravdu unavuje. Poradíte, co ještě by mohlo PMS zmírnit? Budu vděčná za každou radu!
Pohyb po celý den venku na čerstvém vzduchu. Případně hormonální jóga. Ten PMS je dán výkyvy v hormonech a s věkem se může horšit. Vajecniky lépe pracují při dobrém prokrvení, což je dáno právě pohybem těla. Proto pohyb nebo přímo hormonální jóga.
@ReginaZ @PETRAKIM Děkuji. Pohyb mám, zhruba 2 až 3 x týdně cvičím, často procházky, občas plavání… S drmkem zkušenosti nemám, ale podle popisu zní nadějně, už jsem jedno balení na zkoušku objednala ![]()