Jak zvýšit alimenty?

22
26.8.25 13:27

Jak zvýšit alimenty?

Hezké odpoledne, ráda bych se poradila s někým, kdo žádal písemně o zvýšení alimentů, co je potřeba doložit, aby byla žádost úspěšná. S otcem jsme v předškolním věku měli ujednáno 2,5 tis., v době nástupu do 1. třídy 3,5 tis. a nyní nastupuje na druhý stupeň. Zároveň loni začala chodit na nový kroužek, kam se musí 2× týdně dovážet. Tím, že otec se nepodílí na výbavě do školy/obuv/ atd. je vše nákladnější. Jediné co uhradí je např. tábor/soustředění/škola v přírodě a to vždy na půl. Už původně, kdy jsem chtěla zvýšit peníze byl hrozný humbuk, že si vezme radši střídavou péči, aby nemusel dát ani korunu navíc. Podílí se na 2× víkend v měsíci, někdy od čtvrtka - pátka, prodloužený, podle práce.

Nevím případně o kolik si říct více. Před cca 7 lety byl plat doložený k soudu cca 29 tis. Teď bude počítám skoro ke 40, nižší určitě ne.

Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5115
26.8.25 13:41
@VašekFoceni píše: Více

@admin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
26.8.25 13:43

Podej žádost na soud vysvětli svoje náklady na dítě kolik požaduješ a soud sám rozhodne kolik ti dá nebo lépe řečeno o kolik mu zvýší alimenty. Pochopitelně musíš doložit svůj příjem a tvůj bývalý taky svůj a soud rozhodne. Do žádosti napiš víc, soud většinou částku snižuje. Já bych si řekla tak o 6000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
26.8.25 13:44

Přestaň plevelit jiné diskuze laskavě tady nemáš co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
26.8.25 13:48

Drž hubu deb.ile než ti ji namelu. Já se na rozdíl od tebe mám čím chlubit a nemusím ukazovat jenom svoje nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.8.25 14:00
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.8.25 14:02

@mamule42 Já právě nevím, zda tam doložit třeba i nějaké doklady, někde píšou, že ano. Já teda rok zpětně ani doklady snad nemám, max. asi boty, ale oblečení, drogerie, lékárna, to si doklady nenechávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37107
26.8.25 14:08

3,5 tis je za mě směšná částka i na kojence natož tak velký dítě. Soud si sám řekne co chce doložit za doklady. Ale když budeš připravena tak asi líp. Piš si veškeré výdaje plus nájem, elektřina, voda, odpady atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37266
26.8.25 14:18

Podej žádost na soud, podklady si případně připravíš až k tomu soudu, ale ja třeba zadala na jaře a vyloženě sem nic nedokládala, soud si sám zažádal ex o doložení příjmu, ja tam akorát vyjmenovala kolik platím nájem, jaky mám příjmy ja, nedokládala sem nic, vše jen ústně. Výši alimentů sem nechávala na soudu, protoze sem nemela tušení kolik ex bere. Zvýšili to celkem bez problému. Ale pokud to ex bude chtít protahovat, dělat naschvály, vymyslet jinou peci apod, tak bych vzala radši právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.8.25 14:25

@JancaS84 Já to dlouho neřešila, protože jsem se bála, aby dceru nepopotahoval a nechtěl ji do střídavky, když vím, že ona o to nestojí. Ale teď, když ji bude už 12 let, doufám, že by brali ohled snad i na její názor. Za posledních 5 let šlo všechno nahoru, on to bohužel nechce vidět, nechal by si pro korunu vrtat koleno. Teď co mi udělal naposledy, to bych se propadla hambou. Platila jsem soustředění 600 kč a on si nechal vystavit na to doklad a proplatit od pojišťovny 1000 kč a mně řekl, že mi pošle půlku, 300 kč. Tak jsem řekla, jestli to myslí vážně a hned se začal vymlouvat.

@Kriss Tina Já si stáhla nějaké vzorové žádosti a tam je vyloženě napsáno, kolik bych chtěla případně zvýšit. Takže si nemusím říkat určitou částku, také bych to raději ponechala na zhodnocení soudem, až se uvidí, kolik má skutečný příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ŽanetOlahová
26.8.25 14:30
@Laborta píše: Více

Také by mě zajímalo moc prosím

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.25 14:56

@Laborta taky teď budu muset řešit soudně, protože když jsem exmanžela požádala o zvýšení alimentů (4 roky platí stejně a plat má o dost vyšší), tak začal vyhrožovat střídavou péčí. Přitom dceru za ty 4 roky co od nás odešel viděl jen několikrát, poslední půl rok ji chce najednou vídat a hrozně se diví, že dcera nechce, nemá k němu už vztah, navíc má dcera psychické potíže, tak špatně snáší změny.
Mě poradil ohledně žádosti + co všechno doložit chatGPT, tak zkuste vyhledat

• Citovat
  • Upravit
22
26.8.25 15:04
@Anonymní píše: Více

Také už jsem se na to dívala, jenom mám problém s tím, kolik tedy napsat, většinou píšou, aby člověk zkusil napsat více, než ve skutečnosti požaduje, že se stává, že to soud trochu poníží. Jo, někteří otcové, co by pro pár korun neudělali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3080
26.8.25 15:20

@Kriss Tina Odemně třeba soud chtěl písemně doložit každý prd.

@Laborta Jestlis to s ním probírala přes sms nebo whatsapp, přidala bych k žádosti i printscreeny komunikací kde ti píše, že radši střídavka aby nemusel platit a všechno podobné povahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
26.8.25 15:24

@Kryptozoo A co třeba chtěl doložit? Jestli si mám něco střádat, nebo rovnou zaslat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna