Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, jsem žákyně 8. třídy a chtěla bych jít na obchodku.
Chtěla bych se zeptat, jestli na to mám
V pololetí osmičky jsem měla 3 dvojky jinak 1.
Teď v druhém pololetí mi vychází 4 dvojky jinak 1.
Tudíž mi vychází průměr těhle dvou vysvědčení 1,22(vim, že ještě se počítá pololetí devítky).
Měla bych zabrat a mít lepší známky? (Vím, že známky jsou škola od školy).
Vím, že větší váhu mají přijímačky.
Hloupé odpovědi si nechte.
Popřípadě, co je lepší, jestli lyceum nebo obchodní akademie?
Šance je asi všude, ale záleží také na tom jaká je šance získat v tomto oboru zaměstnání. Takových lidí už je dost. Popřemýšlel taky do budoucnosti co budeš dělat za 4 roky až dostudujes.
@Jjuk za mě bych tam už nešla. Mám ekonomku.
Máš lepší vysvědčení jak já na ZŠ. A přesto mi přišla ekonomka fakt primitivní. Šla bych na lepší obor a těžší. Ale kde budeš mít lepší uplatnění na trhu práce. Průmyslová, stavarna, strojní a dopravní, farmakologie atd
Přeji hodně štěstí. ![]()
@Jjuk píše:
Tudíž mi vychází průměr těhle dvou vysvědčení 1,22(vim, že ještě se počítá pololetí devítky).
Známky máš super. Na obchodce se zahrabeš. Vybrala bych i nějakou jinou těžší školu která tě líp připraví na vysokou.
Já mám obchodku a moc mě to bavilo, bez problémů jsem se pak dostala na VŠ. Zatím jsem nikdy neměla problém sehnat brigádu při VŠ nebo po dostudování práci „v oboru“ (ale nechci to zakřiknout 😁). Je to taková nadčasová klasika a z toho, co jsem se tam naučila jsem těžila jak na VŠ, tak v současné práci, tak i v osobním životě. Je taky pravda, že nemám žádné velké kariérní ambice a hlásila jsem se vždy na takové ty běžné pozice, prostě dělám ráda administrativu a nestydím se za to 😁 😁. Ale já jsem s tím tak spokojená, což možná někteří lidé nemohou pochopit. Takže ano, šla bych na obchodní akademii znovu, nelituji. A rada, ať jdeš na strojárnu je hezká, ale já bych to prostě nedala, nebavilo by mě to. Mám pár kamarádek z technických škol a mají to hodně těžké, chlapi je mezi sebe neberou a prosadit se je pro ně těžké.
Nejlepší uplatnění by bylo asi ve zdravotnictví. Je to těžká škola, ale zvládnout se dá. Mám ji. Na výšku pak můžeš. Jenže ne každý to zvládne ohledně praxe. Je třeba mít na to trpělivost, žaludek a zaměstnání je časově, fyzicky i psychicky náročné. Zase se uchytis všude i ve světě. Vždy něco za něco.
Lepsi znamky muzou vzdy jen pomoct, ale asi to neni uplne nutne, pokud miris „jen“ na obchodku nebo lyceum. Pokud vim, tak lyceum je narocnejsi - neco mezi obchodkou a gymplem, takze je vhodne hlavne pro ty, kteri potom planuji jit na VS (i kdyz v takovem pripade je vzdy nejlepsi pripravou stejne primo gympl…). Na tvem miste bych se zamyslela, co konkretne bys jednou chtela delat a zda k tomu staci SŠ nebo je potreba VŠ, a podle toho se pak rozhodla. Drzim palce!
@Jjuk píše:
Zvolila bych obchodní akademii. Víš na jakou bys chtěla?