Jaká smlouva na rodičovské dovolené?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.10.10 00:08

Jaká smlouva na RD?

Mám možnost dělat pro svého zaměstnavatele na částečný úvazek. Jsem na RD a mám smlouvu na dobu neurčitou. Zaměstnavatel, chce abych podepsala dodatek k pracovní smlouvě s tím, že pracovní doba je dle potřeby a nesmí přesáhnout 20 hodin týdně. To se mi moc nelíbí, nechci aby mi měnili stávající smlouvu, copak se to nedá řešit dohodou o činnosti případně o provedení práce? Máte někdo zkušenost? Tak nějak se bojím, že až budu mít po mateřské nebudou mi chtít vrátit pracovní dobu zpátky na 40 hodin týdně. :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21499
13.10.10 02:43

Ahoj, určitě můžeš dělat na dohodu, ale musí to být na jinou činnost než máš podepsanou v pracovní smlouvě. Osobně bych do zkrácení úvazku taky nešla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
13.10.10 06:55

Takto „dobře“pracovala při mateřský moje kamarádka.Měla dříve úvazek 20 hodin,šla na mateřskou-potom jí lékařka požádala,že by potřebovala občas v nějaké ordinaci vypomoci.Kamarádka potřebovala každou korunu,takže byla ráda.Lékařka jí nechala podepsat změnu smlouvy,napsala naprosto pidi úvazek.Že prý to jinak nejde.A že nebude problém po mateřský napsat úvazek takový,jaký bude kamarádka potřebovat,klidně i plný.Ale realita byla taková,že nemají možnost navýšit úvazek a po mateřský si scháněla jinou práci.Takže do toho bych nešla. Švagrová při mateřský do práce nastoupila,na jeden den v týdnu-ale už předem si to ošetřila jinou smlouvou na jinou činnost,aby se jí její původní smlouva nemusela přepracovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
13.10.10 08:01
Anonymní píše:
Mám možnost dělat pro svého zaměstnavatele na částečný úvazek. Jsem na RD a mám smlouvu na dobu neurčitou. Zaměstnavatel, chce abych podepsala dodatek k pracovní smlouvě s tím, že pracovní doba je dle potřeby a nesmí přesáhnout 20 hodin týdně. To se mi moc nelíbí, nechci aby mi měnili stávající smlouvu, copak se to nedá řešit dohodou o činnosti případně o provedení práce? Máte někdo zkušenost? Tak nějak se bojím, že až budu mít po mateřské nebudou mi chtít vrátit pracovní dobu zpátky na 40 hodin týdně. :(

Já bych taky nepodepisovala, pokud budeš dělat stejnou činnost jako před nástupem na MD/RD, tak ani jinou sml. podepsat nemůžeš.
Je to jen o dohodě mezi tebou a zaměstnavatelem.
Já jsem pracovala při KUbovi cca 20hod. v měsíci, a měla jsem jen upravenou pracovní dobu, hrubá mzda mi zůstala ve stejné výši jako před nástupem na MD/RD, jen se mi to krátilo podle počtu odpracovaných hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
13.10.10 08:07

nemůžeš mít u jednoho zaměstanavatele dvě smlouvy na jednu činnost - takže řešení je:

• buď dohoda na jinou činnost (pokud to jde obejít nebo opravdu dělat něco jiného)
  • nebo původní smlouva se zkráceným úvazkem. Nechala bych si tam napsat snížení úvazku od do a po té době (po ukončení RD) zase zpět na původní úvazek. V tomto případě,ale můžeš i kdykoliv dostat výpověď. Lze se pak vráti na RD (do 3 let dítěte) s tím, že se ti výpověď pozastavuje do uplynutí RD (popř. dalšího těhotenství, MD a RD) ale je to krátkozraké, výpověď už tam bude. :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.17 11:14

Ahoj holky, jsem na rodicaku a mam moznost si hezky privydelavat. Na jakou smlouvu bych se mela nechat prijmout? A jak bude zamestnavatel platit dane za mne kdyz za mne vlastne plati stat kdyz jsem na rodicaku? Potrebovala bych vedet na jakou smlouvu byt zamestnana a co vse se bude z me mzdy odvadet. Delala bych tuhle cinnost ja tak proto se ptam.
Dekuju moc za rady

• Citovat
  • Upravit
1085
15.6.17 11:21

Taky to ted resim. vcera jsem nasla hezky prehled, zadej si do google ebook 4 možnosti přivýdělku při mateřské a rodičovské od lucie krausove. tam najdes vsechny odpovedi na svoje otazky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.17 11:29

@anivbl dekuju :palec:

• Citovat
  • Upravit
26
15.6.17 11:29

Na mateřské dovolené, tedy dokud pobíráte Peněžitou pomoc v mateřství (trvá 28 týdnů), je možno pracovat u stávájícího zaměstnavatele jen na jiné pozici, než byla vykonávaná před nástupem na mateřskou dovolenou a nelze na plný úvazek. Pokud je zaměstnavatel rozumný, často se to řeší jen jiným názvem pro tu samou pozici ;) Po nástupu na Rodičovskou dovolenou, tedy při pobírání Rodičovského příspěvku, lze pracovat na jakýkoliv typ smlouvy (plný úvazek, částečný, poloviční, dohoda, živnosťák…) a výše výdělku je neomezená. Plus se dá na dítě uplatnit daňové zvýhodnění, pokud již neuplatňuje otec dítěte :) Bohužel nevím, jak je to se sociálním a zdravotním, když je placeno státem, nemělo by se pak strhávat se mzdy…nebo je tím pádem takto strženo dvakrát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
15.6.17 11:43

Tím na rodičáku myslíš, že ti trvá pracovní poměr, ve kterém čerpáš rodičovskou dovolenou nebo to, že jen pobíráš rodičovský příspěvek?

Pokud ti trvá pracovní poměr a nový zaměstnavatel vykonává stejnou činnost, potřebovala bys souhlas prvního zaměstnavatele.

A máš 3 možnosti, jak se nechat zaměstnat:

• DPP: můžeš odpracovat max. 300 hodin za rok, sociální a zdravotní pojištění se odvádí při výdělku vyšším než 10 tis. Kč měsíčně
  • DPČ: můžeš odpracovat průměrně max. 20 hodin týdně, sociální a zdravotní pojištění se odvádí při výdělku vyšším než 2 500 Kč měsíčně
  • Pracovní smlouva: může být na plný i zkrácený úvazek, zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní

Zdravotní pojištění může zaměstnavatel odvádět ze skutečného výdělku, pokud čerpáš rodičovský příspěvek nebo jsi na RD (nebo z jiného důvodu státní pojištěnec), nemusíš doplácet do minimální výše, pokud bys měsíčně nedosáhla minimální mzdy 11 tis. Kč.

Daň 15 % se odvádí vždy, u všech typů smluv můžeš podepsat prohlášení poplatníka daně a uplatňovat slevu na poplatníka apod.

Pokud pobíráš rodičovský příspěvek, nesmíš mít dítě mladší 2 let v jeslích nebo podobném zařízení víc než 46 hodin měsíčně.

Příspěvek upraven 15.06.17 v 12:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26851
15.6.17 11:56
@wampirella píše:
Bohužel nevím, jak je to se sociálním a zdravotním, když je placeno státem, nemělo by se pak strhávat se mzdy…nebo je tím pádem takto strženo dvakrát?

Pri cerpani RD stat hradi jen zdravotni pojisteni. Socialni ne, tato doba se zapocitava jako nahradni doba pojisteni.
Ze mzdy mi zamestnavatel normalne strhaval zdravotni i socialni pojisteni, zadnou ulevu jako prijemce RP jsem nemela.

Nezapomente, ze pobirani RP neni podmineno tim, ze prijemce nesmi pracovat a mit jiny prijem. Proto se odvody plati normalne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat