Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky poradte, mam skoro 9 mesični dcerku a byla bych rada za tipy na společne aktivity ( hrani -učení - motoriku ) co s takvou prďolkou delate aby se rozvijela?
Plazí se ti, už leze? Někdo už učí prcky takové ty říkanky paci paci a vařila myška kašičku, mě malá začla 10měs ale zatím jsem se k tomu nedostala.
Jsem ji dala leporela, nabo postavila různé komínky z kostek, zvířátek aby je zbořila apod.Nebo si ráda hraje s velkým míčem a válcem. Vyhraje si s plným kyblíkem kostek který vysypává nebo vytahuje hračku jednu po druhé z něj. Od babičky nedávno dostala dřevěné puzzle, mají špunty na vytáhnutí to ji taky bere, nebo už věci z kuchyně co jsou z plastu. Pomalu objevuje svět na nožkách tak ji brzy bude zajímat to na co dosáhne.
V devíti měsících mi syn lezl a chodil kolem nábytku. Moc ho bavilo kramařit ve spodních šuplíkách, takže třeba v kuchyni jsem mu tam dala různé kovové a dřevěné nádobí a s tím se zabavil a objevoval.. Taky ho bavily hudební hračky a různé čudlíky. Od dědečka dostal takové to jezdítko od Chicco - je to takový stojánek na kolečkách, který vydává různé zvuky a hraje, když jezdítko jede.. Takže se s tím učil chodit - vždycky se k tomu postavil a jezdil s tím po bytě, a tuhle hračku miloval ze všech nejvíc.
Já ho nikdy k ničemu nevedla, ale zároveň mu téměř nic nezakazovala. Takže když se rozhodl lézt po schodech, tak jsem jen stála pod ním a jistila, kdyby se sklouzl.. Když se jak prozkoumávat nůž, tak jsem seděla u něj a hlídala, aby se s ním nepíchnul či neřízl.. A celkem se mi to vyplácí - na roce a pár měsících celkem obstojně pije z lahve, učí se z hrnku, nikdy nic nerozbil.. zajímá ho příbor, umí strčit šroubek do díry a zašroubovat, vyndat klíč a občas ho i zandá do zámku,.. - ale na vše si přišel sám.. Učila jsem ho třeba stavět kostičky, to ho moc bavilo - bohužel, když už dokázal dát tři na sebe, přijela tchýně a naučila ho je bořit
![]()
@barčatěhulka Já mám teda kluka, ale v tomhle věku asi moc rozdíl nebude. Malý dobře leze a taky už obchází nábytek, takže největší zábava je prozkoumávání všech pokojů a šmejdění po všech koutech. Já mu k tomu povídám a ukazuju, co k čemu je. Dneska například pochopil, že dveře se hýbou, když se do nich strčí. Vystačil si s tím 15 minut.
Navíc to pak aplikoval i na dveře od šatní skříně a u kuchyňské linky. Jinak, když si hrajeme na dece, tak ho moc baví dávat něco do něčeho a zase to vyndavat. Takže kostky do krabice a zase ven, balonek do hrnečku a pak vyklopit apod. Taky hrajeme na schovku. On se schová za ohrádku a já na ně jukám jednou zleva, jednou zprava a on se u toho řehtá jak kůň. Taky se rád schovává za záclonu nebo závěs. Naučil se zatím berany duc, na ostatní nám tvrdošíjně kašle. Paci paci se nechytá.
Jo a ještě má rád, když ho položím bříškem na gymball, pohážu mu věci po zemi a jak ho nakláním, tak on si je sbírá a zase pouští na zem. Obdobně pilujeme úchop, když ho mám na rukách, dám mu utěrku, on ji hodí na zem, já se s ním sehnu, on ji chytí do ruky, já se zvednu a on ji z výšky zase pustí a já se zase ohnu a tak dokola. Líbí se mu, jak to plachtí vzduchem a že to může sbírat.
Jako u ostatnich - kramareni supliku, jakekoliv blbiny, hodne mela rada hracky co vydavali zvuky a nejradeji sedela se mnou kdyz jsem varila, dala jsem ji kupu knizek obrazkovych a jela to treba hodinu. Celkem staci ji mit sebou a pri tom co delas vse komentovat. Ocenila i sedet vedle vany a cucet co tam delam.Je to nekdy na palici povidat si nahlas o vsem, ale proste kdyz je soucasti tveho zivota co delas, tak se i lepe uci. Okoukala uplne vse a vubec nic jsme nemuseli ucit.
@Gobca Syn mi taky paci paci nedělá, ale tleská ve chvíli, když se něco povede, a má pak upřímnou radost
Naučil se to tak, že vždycky, když se mu něco povedlo, či mě něčím dostal, tak jsem mu zatleskala a řekla, že je šikulka. On to posléze začal dělat sám - když se mu něco nového podařilo, tak si zatleskal, nebo, když jsem řekla slovo šikulka, tak taky tleská.
Tykvička: ale, ale tykvičko kostky boří snad každé dítě. Jinak děti jsou přece každé jiné, ty sama musíš vyzkoušet co zabere. Mám dvě holky a zájmy jsou taky jiné. Jedna byla schopna poslouchat čtené pohádky. Druhou to nebaví a chce, abych jí povídala o tom, co se dělo. Tř. byly jsem v cirkuse, tak jsem jí vykládala, jak šla holčička do cirkusu atd. No a jinak mluvit a mluvit a mluvit. Nedávno jsem jí chtěla rozřechtat. Dělaly jsme blbinky a nic no a když jsem odcházela ujely mě nohy a vyhodila jsem ruce do vzduchu a málem sebou pleskla. No to bylo řehnění a chtěla, abych to opakovala.
@jenika1 Nevím, jak to myslíš s tím zabíráním. Byl zde dotaz, co se dá dělat s dětmi, tak jsme sem zatím každá napsala, jak to vypadá s našimi dětmi, co je baví, co s nimi provozujeme, a když ty příspěvky čtu, celkem se shodují, i přes to, že si každé mimi najde to svoje „nej“ a postupně se budou čím dál víc lišit. Zatím asi všeobecně, usuzuji, vedou zvuky, napodobování dospělých a hlavně legrace, třeba při bafání a schovávání se, jak jsi napsala - i u nás je největší řehot, když někdo z dospělých zakopne či upadne
![]()
No tak nám táhne na 10 měsíc a tak trochu se plazí a to je celéale jinak dělá paci paci, jak je veliký, kroutí hlavou na nene, dělá indiána a brzy bude pápá ale zase vůbec neleze, nesedí jen se občas snaží na kolena
.Hodně mu staví kostky a nechávám bořit, v leporelu ukazuji zvířátka a dělám i zvuky k tomu a malej se čechtá. Teď mu dávám na doporučení věci hračky na krabičky aby ho to motivovalo na kolena a jinak se teda snažím prostě zatím o srandu prdění na břicho a tak. Ppořád je to moje miminko tak se ho snažím užít hlavně začal bejt moc mazlivej otírá se o mě jak kočička tak si v tom libuju ![]()
Dekuji za komentáře
moje mala leze a seda spíš si, pak nevi jak z toho, ale to přijde. Myslela jsem prave jake hry hrajete, jestli jim už čist knižky nebo jaka hračka ma u vás uspech. Mame zatim same hracky pro miminka, kousatka a plysaky, koupila jsem ji nafukovaci valec… skladam vež a koupila jsem ji hraci tablet, ale vse strka Amalka do pusy, na naky skladani puzzle je jeste asi brzo, to choditko bych mela poridt?
ale hracky od roku tak mi přijdou jeste nepoužitelny a ty mimikovsky mi prijdou že už ma prozkoumany dost
paci paci pacička delam akorad ja, na to mi nak nereaguje.. bavi ji fakt hlouposti když ji praskam punčochačema o břisko to se řechta jak mala.. ale mysela jsem jak tu už psala Tykvička jako jake hry si popřípadě v tomto období pořídit ![]()
Vytřídila jsem mu ovladač na telku kterej nepoužíváme a to je hračka úžasná jak na podporu pohybu tak všeho mačká tam čudlíky atd a je spokojenej
jinak teda zatím máme vež z ikea pak je super hroch s kolečkama krásně je otáčí a pokouší se jezdit a balonek je taky fajn a klidně i vkládací hračky protože to využije buď teď a nebo až dýl no
.Takhle já mu kupuju hračky kde mám uvedeno 8-9 + bývá tak označeno většina hraček jo a ještě je bezva bubínek do toho tluče paličkou jak o závod
.
@barčatěhulka Tak ono to, co už motoricky umí či neumí je spíš důležité kvůli těm hračkám a typům zabavení, jinak to neřeš (kdyby se mimi v něčem opravdu oopozdívalo, tak tě upozorní pediatr a navrhne řešení).
Ale jde o to, že jiné věci se dají dělat s ležícím dítětem, jiné s plazícím se, jiné s chodícím..
Musím přiznat, že my jsme se u doporučeného věku hraček zatím nestrefili
Většinou kupuji „napřed“, k vánocům třeba dostal svůj vlastní počítač - určený pro děti od pěti let.. A byla to jedna z jeho nejoblíbenějších hraček - jednak mačkal čudlíky a ono to něco dělalo, jednak, když jsem navolila hudbu, tak si u toho později tancoval.. Jo, ty řinčíčí hračky jsou nejvděčnější, pokud je zvládneš poslouchat.. Ale asi je dobré je vyvážit taky nějakými, u kterých se dítě něco naučí, no
Jak říkám, u nás to jsou spíš předměty domácnosti, z hraček byly nejvděčnější jakékoli zvukové, pak ty, o které se mohl opřít a chodit za nimi (perfektní krom toho jezdítka byl i takový dřevěný vozíček - nesmírně stabilní), a pak jedno houpadlo (ale třeba jiná houpadla už ho taky nebavila), no a bazén s kuličkami.
A knížky a časopisy - strašně moc ho od jisté chvíle bavilo listovat, a to je podle mě zrovna dobré na procvičování prstíků.. - tak zkus taky malé strčit do pacek nějaký časopis či knížku, kterou bys jinak vyřadila ![]()
Jinak, jak jste tu psaly, tak pozoruji, že mládě třeba dlouho nic - jen mě pozoruje, nebo třeba ani zájem nejeví.. A pak najednou skokově tu věc začne používat, nebo ho začne bavit..
Takže, když mu budete třeba číst - tak několik týdnů zvládnete tak možná dvě věty, než někam zdrhne.. A pak najednou bude sedět a poslouchat.. ![]()
Jo - schody a štafle - to je taky hitovka, od nějakých asi deseti měsíců, a stále vede - mám se co otáčet ![]()
@barčatěhulka Ještě se vrátím k těm hračkám. Manžel koupil hrací stolek, hrnec, do kterého se otvory strkají různé tvary a chodítko s hracím panelem. Jinak máme taky jen miminkovské hračky. Se vším si pohraje tak 10 minut a pak se stejně baví obyčejnýma věcma. Ovladač, vařečka, časopis, bačkory… Hlavně, když se s tím dá třískat.
A když se to dá okousávat a žužlat. Takže za hračky moc neutratíme. Nejlepší je stejně tuba Bepanthenu v puse a pudlo s Niveou (postavit na hranu, roztočit a dítě je u vytržení).
@barčatěhulka píše:
hracky od roku tak mi přijdou jeste nepoužitelny a ty mimikovsky mi prijdou že už ma prozkoumany dost
Neboj se ji poridit hracky i pro starsi deti.
Se starsim jsem to delala podobne asi jako ted ty - v miminkovskem veku jsem mu davala ty miminkovske a az po roce ty batoleci.
Ted mam jeste 8,5 mesicni mimco, ktere si samozrejme hraje i s hrackama starsiho brasky a nestacim zirat. Nikdy by me se starsim nenapadlo, ze by ho treba mohlo uz jako miminko bavit kutalet si se mnou mic. Mala si s nami kutali mic a posila auticko uz asi od pul roka a strasne ji to bavi (jasne ze jen na kratke vzdalenosti a casto to posle spatnym smerem, ale moc ji bavi si s nami takhle spolecne hrat
)
Prohlizeni „opravdovych knizek“ ji taky moc bavi - nedavam ji samozrejme knizky, to by znicila, ale moc se nam osvedcil treba katalog Ikea anebo katalogy z hrackarstvi - musim ji hlidat, aby je nechtela „snist“, ale pod dohledem to ma uspech.
Taky uz odkoukala od brasky malovani na magneticke kreslici tabulce - a krasne ho napodobuje. Teda nekdy se snazi „kreslit“ druhou stranou anebo treba na podlaze, ale pokud se ji povede chytit tuzku spravnym smerem a udela na tabulce caru, tak z toho ma velikou radost.
Mame taky doma choditko a odrazedlo 2v1 od Playskool Momentalne ho mame slozene na auticko a malou moc bavi si s nim hrat - jeste neleze a nesedi, jen se za nim plazi a hybe s ruznyma packama a je nadsena, ze si hraje s tak „velkou“ hrackou.
Takze za me - kup klidne i hracky pro starsi deti, mozna budes prekvapena, jak si s tim pohraje uz ted - a pokud nahodou ne, tak do toho urcite doroste
Holky moc velke diky
mela jsem nutkani se na to zeptat a jsem klidna
nektere tipy jsou super. jste moc hodne
Děkuji