Jaké aktivity s 9měsíční holčičkou?

11.4.13 22:34

Jaké aktivity s 9 měsíční holčičkou ?

Maminky poradte, mam skoro 9 mesični dcerku a byla bych rada za tipy na společne aktivity ( hrani -učení - motoriku ) co s takvou prďolkou delate aby se rozvijela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
521
11.4.13 22:46

Plazí se ti, už leze? Někdo už učí prcky takové ty říkanky paci paci a vařila myška kašičku, mě malá začla 10měs ale zatím jsem se k tomu nedostala. :)Jsem ji dala leporela, nabo postavila různé komínky z kostek, zvířátek aby je zbořila apod.Nebo si ráda hraje s velkým míčem a válcem. Vyhraje si s plným kyblíkem kostek který vysypává nebo vytahuje hračku jednu po druhé z něj. Od babičky nedávno dostala dřevěné puzzle, mají špunty na vytáhnutí to ji taky bere, nebo už věci z kuchyně co jsou z plastu. Pomalu objevuje svět na nožkách tak ji brzy bude zajímat to na co dosáhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
11.4.13 22:56

V devíti měsících mi syn lezl a chodil kolem nábytku. Moc ho bavilo kramařit ve spodních šuplíkách, takže třeba v kuchyni jsem mu tam dala různé kovové a dřevěné nádobí a s tím se zabavil a objevoval.. Taky ho bavily hudební hračky a různé čudlíky. Od dědečka dostal takové to jezdítko od Chicco - je to takový stojánek na kolečkách, který vydává různé zvuky a hraje, když jezdítko jede.. Takže se s tím učil chodit - vždycky se k tomu postavil a jezdil s tím po bytě, a tuhle hračku miloval ze všech nejvíc.
Já ho nikdy k ničemu nevedla, ale zároveň mu téměř nic nezakazovala. Takže když se rozhodl lézt po schodech, tak jsem jen stála pod ním a jistila, kdyby se sklouzl.. Když se jak prozkoumávat nůž, tak jsem seděla u něj a hlídala, aby se s ním nepíchnul či neřízl.. A celkem se mi to vyplácí - na roce a pár měsících celkem obstojně pije z lahve, učí se z hrnku, nikdy nic nerozbil.. zajímá ho příbor, umí strčit šroubek do díry a zašroubovat, vyndat klíč a občas ho i zandá do zámku,.. - ale na vše si přišel sám.. Učila jsem ho třeba stavět kostičky, to ho moc bavilo - bohužel, když už dokázal dát tři na sebe, přijela tchýně a naučila ho je bořit :roll: :lol:

• Citovat
  • Upravit
653
11.4.13 23:04

@barčatěhulka Já mám teda kluka, ale v tomhle věku asi moc rozdíl nebude. Malý dobře leze a taky už obchází nábytek, takže největší zábava je prozkoumávání všech pokojů a šmejdění po všech koutech. Já mu k tomu povídám a ukazuju, co k čemu je. Dneska například pochopil, že dveře se hýbou, když se do nich strčí. Vystačil si s tím 15 minut. :) Navíc to pak aplikoval i na dveře od šatní skříně a u kuchyňské linky. Jinak, když si hrajeme na dece, tak ho moc baví dávat něco do něčeho a zase to vyndavat. Takže kostky do krabice a zase ven, balonek do hrnečku a pak vyklopit apod. Taky hrajeme na schovku. On se schová za ohrádku a já na ně jukám jednou zleva, jednou zprava a on se u toho řehtá jak kůň. Taky se rád schovává za záclonu nebo závěs. Naučil se zatím berany duc, na ostatní nám tvrdošíjně kašle. Paci paci se nechytá. :) Jo a ještě má rád, když ho položím bříškem na gymball, pohážu mu věci po zemi a jak ho nakláním, tak on si je sbírá a zase pouští na zem. Obdobně pilujeme úchop, když ho mám na rukách, dám mu utěrku, on ji hodí na zem, já se s ním sehnu, on ji chytí do ruky, já se zvednu a on ji z výšky zase pustí a já se zase ohnu a tak dokola. Líbí se mu, jak to plachtí vzduchem a že to může sbírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
11.4.13 23:37

Jako u ostatnich - kramareni supliku, jakekoliv blbiny, hodne mela rada hracky co vydavali zvuky a nejradeji sedela se mnou kdyz jsem varila, dala jsem ji kupu knizek obrazkovych a jela to treba hodinu. Celkem staci ji mit sebou a pri tom co delas vse komentovat. Ocenila i sedet vedle vany a cucet co tam delam.Je to nekdy na palici povidat si nahlas o vsem, ale proste kdyz je soucasti tveho zivota co delas, tak se i lepe uci. Okoukala uplne vse a vubec nic jsme nemuseli ucit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
12.4.13 08:29

@Gobca Syn mi taky paci paci nedělá, ale tleská ve chvíli, když se něco povede, a má pak upřímnou radost :) Naučil se to tak, že vždycky, když se mu něco povedlo, či mě něčím dostal, tak jsem mu zatleskala a řekla, že je šikulka. On to posléze začal dělat sám - když se mu něco nového podařilo, tak si zatleskal, nebo, když jsem řekla slovo šikulka, tak taky tleská.

• Citovat
  • Upravit
3030
12.4.13 08:29

Tykvička: ale, ale tykvičko kostky boří snad každé dítě. Jinak děti jsou přece každé jiné, ty sama musíš vyzkoušet co zabere. Mám dvě holky a zájmy jsou taky jiné. Jedna byla schopna poslouchat čtené pohádky. Druhou to nebaví a chce, abych jí povídala o tom, co se dělo. Tř. byly jsem v cirkuse, tak jsem jí vykládala, jak šla holčička do cirkusu atd. No a jinak mluvit a mluvit a mluvit. Nedávno jsem jí chtěla rozřechtat. Dělaly jsme blbinky a nic no a když jsem odcházela ujely mě nohy a vyhodila jsem ruce do vzduchu a málem sebou pleskla. No to bylo řehnění a chtěla, abych to opakovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
12.4.13 08:52

@jenika1 Nevím, jak to myslíš s tím zabíráním. Byl zde dotaz, co se dá dělat s dětmi, tak jsme sem zatím každá napsala, jak to vypadá s našimi dětmi, co je baví, co s nimi provozujeme, a když ty příspěvky čtu, celkem se shodují, i přes to, že si každé mimi najde to svoje „nej“ a postupně se budou čím dál víc lišit. Zatím asi všeobecně, usuzuji, vedou zvuky, napodobování dospělých a hlavně legrace, třeba při bafání a schovávání se, jak jsi napsala - i u nás je největší řehot, když někdo z dospělých zakopne či upadne :mrgreen: :pankac:

• Citovat
  • Upravit
5154
12.4.13 09:21

No tak nám táhne na 10 měsíc a tak trochu se plazí a to je celéale jinak dělá paci paci, jak je veliký, kroutí hlavou na nene, dělá indiána a brzy bude pápá ale zase vůbec neleze, nesedí jen se občas snaží na kolena :(.Hodně mu staví kostky a nechávám bořit, v leporelu ukazuji zvířátka a dělám i zvuky k tomu a malej se čechtá. Teď mu dávám na doporučení věci hračky na krabičky aby ho to motivovalo na kolena a jinak se teda snažím prostě zatím o srandu prdění na břicho a tak. Ppořád je to moje miminko tak se ho snažím užít hlavně začal bejt moc mazlivej otírá se o mě jak kočička tak si v tom libuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.4.13 10:17

Dekuji za komentáře :) moje mala leze a seda spíš si, pak nevi jak z toho, ale to přijde. Myslela jsem prave jake hry hrajete, jestli jim už čist knižky nebo jaka hračka ma u vás uspech. Mame zatim same hracky pro miminka, kousatka a plysaky, koupila jsem ji nafukovaci valec… skladam vež a koupila jsem ji hraci tablet, ale vse strka Amalka do pusy, na naky skladani puzzle je jeste asi brzo, to choditko bych mela poridt? :nevim: ale hracky od roku tak mi přijdou jeste nepoužitelny a ty mimikovsky mi prijdou že už ma prozkoumany dost :lol: paci paci pacička delam akorad ja, na to mi nak nereaguje.. bavi ji fakt hlouposti když ji praskam punčochačema o břisko to se řechta jak mala.. ale mysela jsem jak tu už psala Tykvička jako jake hry si popřípadě v tomto období pořídit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
12.4.13 10:50

Vytřídila jsem mu ovladač na telku kterej nepoužíváme a to je hračka úžasná jak na podporu pohybu tak všeho mačká tam čudlíky atd a je spokojenej :D jinak teda zatím máme vež z ikea pak je super hroch s kolečkama krásně je otáčí a pokouší se jezdit a balonek je taky fajn a klidně i vkládací hračky protože to využije buď teď a nebo až dýl no :).Takhle já mu kupuju hračky kde mám uvedeno 8-9 + bývá tak označeno většina hraček jo a ještě je bezva bubínek do toho tluče paličkou jak o závod :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tykvička
12.4.13 13:30

@barčatěhulka Tak ono to, co už motoricky umí či neumí je spíš důležité kvůli těm hračkám a typům zabavení, jinak to neřeš (kdyby se mimi v něčem opravdu oopozdívalo, tak tě upozorní pediatr a navrhne řešení).
Ale jde o to, že jiné věci se dají dělat s ležícím dítětem, jiné s plazícím se, jiné s chodícím..
Musím přiznat, že my jsme se u doporučeného věku hraček zatím nestrefili :zed: Většinou kupuji „napřed“, k vánocům třeba dostal svůj vlastní počítač - určený pro děti od pěti let.. A byla to jedna z jeho nejoblíbenějších hraček - jednak mačkal čudlíky a ono to něco dělalo, jednak, když jsem navolila hudbu, tak si u toho později tancoval.. Jo, ty řinčíčí hračky jsou nejvděčnější, pokud je zvládneš poslouchat.. Ale asi je dobré je vyvážit taky nějakými, u kterých se dítě něco naučí, no :think: Jak říkám, u nás to jsou spíš předměty domácnosti, z hraček byly nejvděčnější jakékoli zvukové, pak ty, o které se mohl opřít a chodit za nimi (perfektní krom toho jezdítka byl i takový dřevěný vozíček - nesmírně stabilní), a pak jedno houpadlo (ale třeba jiná houpadla už ho taky nebavila), no a bazén s kuličkami.
A knížky a časopisy - strašně moc ho od jisté chvíle bavilo listovat, a to je podle mě zrovna dobré na procvičování prstíků.. - tak zkus taky malé strčit do pacek nějaký časopis či knížku, kterou bys jinak vyřadila :think:
Jinak, jak jste tu psaly, tak pozoruji, že mládě třeba dlouho nic - jen mě pozoruje, nebo třeba ani zájem nejeví.. A pak najednou skokově tu věc začne používat, nebo ho začne bavit.. 8o Takže, když mu budete třeba číst - tak několik týdnů zvládnete tak možná dvě věty, než někam zdrhne.. A pak najednou bude sedět a poslouchat.. :palec:
Jo - schody a štafle - to je taky hitovka, od nějakých asi deseti měsíců, a stále vede - mám se co otáčet :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
653
12.4.13 19:33

@barčatěhulka Ještě se vrátím k těm hračkám. Manžel koupil hrací stolek, hrnec, do kterého se otvory strkají různé tvary a chodítko s hracím panelem. Jinak máme taky jen miminkovské hračky. Se vším si pohraje tak 10 minut a pak se stejně baví obyčejnýma věcma. Ovladač, vařečka, časopis, bačkory… Hlavně, když se s tím dá třískat. :) A když se to dá okousávat a žužlat. Takže za hračky moc neutratíme. Nejlepší je stejně tuba Bepanthenu v puse a pudlo s Niveou (postavit na hranu, roztočit a dítě je u vytržení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
898
12.4.13 21:02
@barčatěhulka píše:
hracky od roku tak mi přijdou jeste nepoužitelny a ty mimikovsky mi prijdou že už ma prozkoumany dost :lol:

Neboj se ji poridit hracky i pro starsi deti.
Se starsim jsem to delala podobne asi jako ted ty - v miminkovskem veku jsem mu davala ty miminkovske a az po roce ty batoleci.
Ted mam jeste 8,5 mesicni mimco, ktere si samozrejme hraje i s hrackama starsiho brasky a nestacim zirat. Nikdy by me se starsim nenapadlo, ze by ho treba mohlo uz jako miminko bavit kutalet si se mnou mic. Mala si s nami kutali mic a posila auticko uz asi od pul roka a strasne ji to bavi (jasne ze jen na kratke vzdalenosti a casto to posle spatnym smerem, ale moc ji bavi si s nami takhle spolecne hrat :D )
Prohlizeni „opravdovych knizek“ ji taky moc bavi - nedavam ji samozrejme knizky, to by znicila, ale moc se nam osvedcil treba katalog Ikea anebo katalogy z hrackarstvi - musim ji hlidat, aby je nechtela „snist“, ale pod dohledem to ma uspech.
Taky uz odkoukala od brasky malovani na magneticke kreslici tabulce - a krasne ho napodobuje. Teda nekdy se snazi „kreslit“ druhou stranou anebo treba na podlaze, ale pokud se ji povede chytit tuzku spravnym smerem a udela na tabulce caru, tak z toho ma velikou radost.
Mame taky doma choditko a odrazedlo 2v1 od Playskool Momentalne ho mame slozene na auticko a malou moc bavi si s nim hrat - jeste neleze a nesedi, jen se za nim plazi a hybe s ruznyma packama a je nadsena, ze si hraje s tak „velkou“ hrackou.
Takze za me - kup klidne i hracky pro starsi deti, mozna budes prekvapena, jak si s tim pohraje uz ted - a pokud nahodou ne, tak do toho urcite doroste

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.4.13 21:36

Holky moc velke diky :) mela jsem nutkani se na to zeptat a jsem klidna :) nektere tipy jsou super. jste moc hodne :hug: Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí