Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
my chodíme doma naboso. bydlíme v paneláku, zkoušeli jsme kožené botky z bati, ale nebavilo mě je pořád nazouvat a zouvat. když jsme u rodičů v baráku, tak máme takové teniskové botky - nic moc, ale na doma stačí. jsou něco podobného jako bačkůrky.
kotníčkové kožené sandálky v létě, kotníčkové kožené papuče v zimě
do tří let se má nosit kotníková obuv pořád, kvůli zpevnění kotníku a taky aby se nebortila klenba. chodit bosky pouze na nerovném terénu-venku, na trávě, písku apod. z chození bosky na rovném povrchu se bortí klenba, vzniká plochá noha.
Určitě kožený sandálky s měkkou podrážkou. První látkový bačkůrky jsem kupovala až teď ve 2,5 roku.
Ahoj, my meli DPK kotnickove latkove backurky otevrene s medvidkem, z tech vyrostl a ted mame normalni kotnickove latkove batovky, zase otevrena spicka. Stridam to s bosyma nohama, protoze se malemu extreme poti nozky, kdyz nema ponozky
ted v tech vedrech..
Ale Mudr. mi taky rikala, ze na doma boticky, na pisek/hlinu atd. bose nozky.
Kozene capacky jsme take meli, Inch Blue a ted Nolen, jenze v tech se mu ta noha poti mega maximalne ![]()
My máme na doma kožené sandálky, buď DPK nebo Fare, v těch se noha nepotí, respektive stejně jako v látkových papučkách, protože každá noha se potí, že jo?
Dcerka bude mít pět a má je pořád, doma i ve školce, protože má úzkou nohu a papuče jí na noze nemůžu tak dobře upravit jako třípáskové sandálky na suché zipy (s otevřenou špicí, aspoň mám přehled, jak dětem roste noha). A když prudce vybírá zatáčky, tak vím, že jí neujede noha v botě. ![]()
U obou zmiňovaných prodejců stačí najít padnoucí sandálku a pak už lze dokupovat větší číslo stejného typu přes internet, takže kdo nemá v dosahu, tak stačí jednou výlet a pak na net. My už máme doma větší sandálky na zimu, pak se totiž hůř shánějí, když je mimo sezónu.
Máme všude parkety nebo dlažbu, takže jsou boty nutné.
My kožené kotníčkové sandálky do 3 let. Jedny na ven, jedny dovnitř, našteští se pak ještě dají dobře prodat. Bačkůrky mi přijdou dosti hrozný a nemá je ani starší ve školce, tam nosí taky sandálky. Kamarádka, co nechala malou běhat pořád v paneláku po tvrdým teď honí prošlapaný kotníky dovnitř a bylo jí řečeno, že je to z toho, že chodí doma naboso. . .
do chvíle než začal opravdu chodit jsme byli bosky resp. protiskluzové ponožky, capáky taky, i když naší mudře se nelíbily
nevím proč…
pak jsem pořídila sandálky, (santhe), pak noha povyrostla a měl fare siestky (celokožené tenounké botičky), pak opět sandálky.
střídal to, částečně chodil bos a částěčně v botech, aby si na ně zvykl (venku se chodit moc nedalo, sníh ještě nezvládal…).
teď v létě musím říct, že chodí převížně bosky, protože v našem podkrovním bytě je tak |40 nad nuilou a v tom ho v botech trápit nechci…ale jsme hodně venku, po zahradě běhá bosky, po písku, to se naopak doporučuje, neměli by běhat bosky po tvrdém, jako jsou dlaždice… tak se to snažím různě kombinovat…
bačkůrky takhle malým dětem za mě ne, to už fakt lepší bosky, …
za sebe doporučuju koupit sandálky, třeba santhe - jsou měkkčí (essi jsou moc trvdé a nepoddajné). využiješ i na ven (já teda myju, jelikož dvoje sandály se mi fakt nevyplatí, vzhledem k tomu, že od konce listopadu jsme se dostali z čísla 21 na číslo 25
)
Malá měla dlouho problémy s kotníkovými vazy, takže pořád lítáme po ortopedech a rehabilitacích… Určitě jsou proto na nás co se obutí týče přísnější, ale řekla bych že toto platí obecně - Co nejpevnější patu, pevné boty, žádné bačkůrky. Raději nechat lítat naboso než nějaké plátěné botičky. My máme pevné plné kožené (žádné sandály) od ESSI a paráda. Ze začátku mě mrzelo, že nemůžu malé koupit k šatičkám pěkné sandálky, ale MUDr. nám řekla, že lepší mít zpocenou nohu než blbě narostlou. Takže toť naše zkušenosti.
U nas mel maly kozene sandalky na doma misto backorek. I v jeslich mi rekli, ze to je lepsi nez klasicka backorka, ale ze to vyjde draz, tak to maminkam jako povinnost nedavaji.
Jinak naboso chodit je zdravy, ale jen po nerovnem povrchu (trava), na podlaze v mistnosti jsou pry lepsi boty. ![]()
Dost me zarazi, ze se zde (asi to bude v Cechach vseobecne) tvrdi, ze se boticky doma maji nosit pro „zpevneni kotniku a klenby“. Prijde mi spise logicke, ze pokud budu diteti podpirat kotnicky, tak se mu dostatecne nevyvinou svaly a nozka se nezpevni, Klenbu behani naboso asi take „nezbori“, hlavne ti mali tam maji dostatek tuku aby se tak nestalo.
Ja bych se opravdu bala spise toho behani v papuckach ![]()
Jinak tohoto nazoru nejsem jen ja, doporuceni pochazi od asociace "Deutsche Assoziation für Fuß und Sprunggelenk " tedy primo odborniku v oblasti spravneho vyvoje nohou.
Doporucuji na doma opravdu teple protiskluzove ponozky a zadne pevne boty ![]()
[„Hellenka“]Ahoj! My zadne. Tady - Nemecko- se spise propaguje chozeni naboso. Moc by me zajimaly nejake statistiky o spatnem vyvoji nozky Cechu a Nemcu, dokud je nemam nehodnotim ![]()
Takze my behame v protiskluzovych ponozkach.
Našla jsem nějakou tabulku výskytu zdravotních vad dětských nohou. Snad Vám to pomůže v hodnocení a v rozhodování při koupi botiček. http://www.detskeboticky.cz/…li_jste.html
Ahoj Tamar:-)
gratuluji k chození, koukám, že to šlo hodně rychle:-)
My máme doma plovoučku, dlažbu a v obýváku koberec, ale ona chodí všude a máme teda jen ponožky protiskluzkový, doktorky jsme se neptala, ale jdem tam příští týden, tak se jí můžu zeptat na její názor, ale sousedka má syna 3,5 roku a taky mu dávala prý vždy jen ponožky a ona je celkem na vše pedant, takže bych to asi nehrotila, ono když má malá botky a hraje si třeba s nějakým autíčkem, že u toho klečí a posouvá, tak vidím, že jí ty boty u toho vadí a asi jí to je nepříjemné, protože má tendenci si je v tu chvíli sundat a většinou to taky nakonec udělá:-)
Takže asi tak u nás:-)
Žaneta
Tak my to ještě řešit nemusíme, ale neteře vždycky doma nosily klasické dětské bačkůrky - něco na způsob tohoto - http://kocarky.shop5.cz/…-213000.html , akorát že s plnou špičkou a na zavazování. Tak mě napadá, jestli se tyhle bačkůrky ještě vůbec nosí??