Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky
mám doma „rychlíka“ v 9ti měsících začal chodit a teď v 10ti už krásně zvládá procházku, zajít se mnou do obchodu aj. Doteď chodil na boso, či v ponožkách. ALe jaké boty tedy koupit? Jaké jsou ty správné. Pevná obuv, nebo měkká? Vždyť je to úplný opak, tak která možnost je v pořádku? Logické mi přijde vysvětlení obojího. Mám doma sandálky s pevnou patou a pevnější podrážkou a attipas botičky (taková ponožka s měkkou silikonovou podrážkou) tak které jsou ty „pravé“ pro dětskou nožičku.. ![]()
To si clovek asi musi zvazit sam. Ja jedu v kompromisech. Coz pro me znamena lehka bota, s vhodnou spickou aby neutiskovala prsty. Jestli to ma 3mm podrazku nebo 1cm neresim. Mam radsi kdyz je bota v castech prstu ohebna. Kotnik volny. Ale opatek (nemusi byt tvrdy jak kamen) aby drzel nohu v bote na miste a dite nesmajdalo. Ovsem doma a na zahrade klidne naboso.
Na to má každý jiný názor, za mě do města nebo ven normální boty s pevným opatkem a ohebnou podrážkou, a na doma či na zahradu klidně naboso…prostě to prostřídávat…
Já se přikláním aby bylo dost mista v prstech, dost široká špice, ale ohebna podrazka a pevný opatek aby dítko nesmajdalo a do přírody a na místa kde to jde úplně bos.
Za me barefoot, z logiky veci omezena noha (v pevne obuvi) se deformuje.Sama jsem toho příkladem-kladivkove prsty, mírne haluxy, deformovane malicky. Nektere boty v obuvi ani neohnu ja jako dospela, natoz dite pri chuzi. A jak pohodlne ti je byt cely den v lyzakach?-analogie pevne boty s pevným opatkem a neohebnou podrazkou.
@Annapavelkovaml píše:
Za mě široká špička, měkka ohebná podražka a pevný kotnik do města a na boso nebo barefoot do přírody (zahrada, les, louka)
Souhlasím. Široká špička, aby se nedeformovaly prsty. Ta se mi obtížně shání. Když už jsem sehnala lehké boty s pružnou podrážkou, měly většinou úzkou špičku.
Pevný kotník jsem u prvního syna neřešila, klidně měl nízké boty a dopadlo to tak, že má vbočené kotníky, částečně i dědičně díky volnějším kloubům. Takže u druhého si to budu hlídat.
Do přírody bych nechala Atipasy. Syn zásadně chodí doma v ponožkách i když má papuče.
Tak už tomu začínám rozumět
takže v podstatě nejdůležitější parametr je, zpevnění okolo patičky (kotníku) a dost místa na prstíky. V tom případě jsou vhodné oboje co máme doma, sandálky mají hromadu místa na prsty a attipasky mají též zpevnění vzadu, aby tam pata nelítala jak se jí chce ![]()
@Simima Já i obě moje děti nosíme barefoot boty, tzn. co nejměkčí, dostatečně široké, neomezující nohu. Jsem s nimi maximálně spokojená i na tvrdém terénu. Bydlíme ve městě, já v barefootech po tvrdém povrchu nachodím cca 10km denně a večer mám nohy mnohem odpočatější, než z běžných bot a dost mi polevily bolesti zad, což mě utvrzuje v tom, že je to dobrá cesta. Můj mladší chodí v barefootech od prvních krůčků, starší je začal nosit asi po půl roce chození. Pokud to lze, chodí úplně bosky. Nohy mají zdravé, krásnou klenbu, narozdíl od ostatních dětí z rodiny. Máme v rodině další 4 starší děti, všechny nosily a nosí zdravotní obuv, nohy mají v katastrofálním stavu, u dvou se předpokládá operace a právě to mě donutilo se u svých dětí zamyslet nad jejich obutím a jít spíš tou druhou cestou, než zdravotní obuv.
Ovšem nejsem vůbec fanoušek Attipas. Jednak se v nich dětem dost často potí nohy, jednak lem ponožky často škrtí nožičky, a jednak ta hodně široká špice může omezovat při lezení a klečení při hře. Takže já osobně bych Attipasky nedala, dala bych sandálkové capáčky nebo botičky třeba jako Tikki http://babooca.cz/…ki-football/ nebo Zeazoo https://www.bosedeti.cz/…bou-d150.htm?….
@sunshine125 no ja se v tom moc nevyznám. (Proto se taky ptám tady
) ale podle mě tam je hóódně tvrdá podrážka, což nebude moc dobré a zase pata není moc zpevněná
což by mělo být asi přesně naopak, ale uvidíte co napíši holky co tomu více rozumí, ono z fotky to nejde moc poznat co a jak. ![]()
@Simima Mame to same, a davam bud ty ponozky (hriste), kozene capacky (kratke cesty) a softshellove capacky (rano na trave).
Příspěvek upraven 16.07.17 v 10:43
@Simima píše:
Tak už tomu začínám rozumět![]()
takže v podstatě nejdůležitější parametr je, zpevnění okolo patičky (kotníku) a dost místa na prstíky. V tom případě jsou vhodné oboje co máme doma, sandálky mají hromadu místa na prsty a attipasky mají též zpevnění vzadu, aby tam pata nelítala jak se jí chce
Není. Nejdůležitější parametr je dostatečný prostor pro prsty a ohebnost boty. Protože jedině tak může noha správně pracovat a vyrovnávat otřesy přirozeným způsobem. Zpevnění okolo patičky, resp. opatek, je důležitý jen u dětí, které mají tendenci šmajdat, aby noha nechodila mimo podrážku. Ale ne všechny děti šmajdají. Moje třeba ne, můžou tedy mít boty bez opatku.
Další důležitý parametr je, aby bota neměla vyvýšení pod patou. Deformuje to postavení těla. Což mě přivádí ke zmínění mýtusu, že vbočené kotníky a plochá noha jsou způsobeny špatnou botou - z větší části na tom má ale vinu slabé břišní a zádové svalstvo. To je důvod, proč takovým dětem ani ortopedické vložky často nepomáhají. Důležitý je v tom případě dostatek všestranného pohybu, ev. cíleného cvičení a neomezená noha.
@sunshine125 Tak toto bych nedala ani pri volbe klasicke obovy.
@sunshine125 Ne. To jsou relativně dobré boty pro větší děti, ale na první krůčky jsou zbytečně těžké a mohutné.
@Hoa Mai aha, tak to je zase uplne jiný pohled na věc
úplně ty první botičky jsme měli taptapi (celé kožené, hodně podobné jako ve vašem odkazu ) v těch se zacal stavět a udělal pár krůčků, ale už z nich vyrostl. A když jsem je šla koupit, akorat větší, tak mi právě prodavačka rikala, že nejsou chodící
tak na ten popud právě řeším, co je to pravé ořechové ![]()