Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj,
ráda bych se poradila, jaké značky bot jsou fajn pro děti.
Dcera nosí od mala barefoot ale rada bych ji koupila i nebarefoot botu (na stridacku). Stále nevím, zda jsou do města kde jsme většinu casu barefoot vhodne či nikoliv.
Dcera má hodně uzkou patu a široké prsty (a dlouhý palec). Nosí Pegres a Baby Bare, občas ji sedí Froddo. Sandalky měla Superfit a seděly moc hezky.
Dneska jsem se divala na geox a přišlo mi, ze všechny mají zvedlou patu, to mi přijde špatně.
Byla bych rada za tipy na značky, které by byly ok a nejsou barefoot.
Děkuji mockrát
Ahoj, já se připíchnu, starší dceři už asi barefoot kupovat nebudu. Má strašně úzkou nohu a bohužel plochou, takže pokukuji po těch superfitech. Ale ta cena… potřebuji boty úzké v patě, kotníku i celkově, pevný opatek, žádný podpatek.
Ona je otázka, proč to chceš střídat. Protože pokud už jsi vyzkoušela správně tvarovanou špičku, tak najít něco takhle tvarovaného mezi běžnou obuví je dost umění. Jako matka dítěte s úzkou patou a hodně širokou špičkou na rovinu přiznávám, že jsem v běžné obuvi (které se jinak nebráním) prostě nenašla nic, co by ty prsty vpředu nemačkalo a když už, byla bota široká celkově tak, že v tom zase strašně plavala pata. A to už mám dítě pubertální. Občas má jako boty na tělocvik takové ty síťované látkové, kde ta špička o něco povolí, ale na dlouhodobé nošení to není. Až jednou někdo ušije úplně obyčejnou botu, co má prostornou a nekulatou špičku, budu ho milovat až za hrob.
S celkově úzkýma nohama takový problém není, to mám já a vejdu se do ledasčeho.
Jinak teda ze sandálů celkem kompromisně sednou Keeny Seacamp. Ale tenisky a pohory téže značky už dost blbý.
Naprosta vetsina bezne obuvi ma zvedlou patu a uzkou spicku. Moje uzkonohe prevazne bf dite se vejde do nekterych tenisek z Decathlonu a pak Sprandi z CCC tusim, ale jen asi 1-2 modely…a nulovy drop asi nemaji, nejak jsem to radeji nepitvala
S ploutvickou budes mit hodne problem, pokud nechces tu spicku zmacknout a nulovy drop nevim…mozna takove ty boty, kterym se za meho mladi rikalo „skejtacke“
, ale to je na ploutev taky peklo no…
@Kolicek95 píše: Více
Na úzkou jsem synovi kupovala DD Step/ ne Barefoot/ a DPK.
Základem byly boty na klasické tkaničky.
Tak tu botu na nohu hezky utahnes.
A pořád má kotníčkové boty, zkoušeli jsme klasické nízké a pata mu kuřáka, i když měl tu bitu bez nadměrku
@Menton píše: Více
A kde prosím ty dd step kupuješ? A dpk je co prosím? ![]()
No holky to jste me moc nepotesily, ale po dnešním průzkumu to vidim taky bledě. Vše je strašně široké v pate, úplně by ji tam litala. A prsty jak píšete, bude je mít všude moc zmaknute:(
Mne nevadí kupovat barefoot a navíc jsme už našli modely, co jsou super. Já jen nevím, zda je to to ono. Je to teď trend, ale třeba kamarádka mi říkala, že dcera má kvůli barefoot ploché nohy. Nevím zda to je možný.
Já chtěla udělat to nejlepší, na fyzio taky řekli že barefoot jsou dobrý, ale nějak jsem trochu skeptická, zda je to fakt to ono. Do přírody určitě, ale 80 % casu chodí po betonu nebo tvrde parkové cestě.
Co nějaké měkčené vložky do toho? Volila bych něco se silnější podrážkou, nejen taková ta slupička, kterou mají některé značky. Plochá noha z barefootu no nevím, spíš plochá navzdory. Můj muž má plochou nohu a barefoot nikdy nenosil, mé dítě, co ho nosí, má klenbu vysokou. Já nejsem žádný ortodoxní zastánce barefoot, ale prostě ten tvar boty je pro mne podstatný a bohužel ne na všechny tvary nohou se dá běžná obuv sehnat ![]()
@Kolicek95 píše: Více
Dpk jsou super boty, rucni vyroby ve Zline. Jsou fakt precizni. Jen skoda, ze maji fakt maly vyber.
@ugluk píše: Více
Já myslím, že tvar boty je jen střípek v mozaice a už delší dobu si myslím, že značně přeceňovaný. Já barefoot jako malá nenosila, ale mamka dbala, abychom měli dost široké boty a klenby mám, žádný halux. Manžel má nohu plochou totálně, úplně stejně vypadá noha švagrové a úplně stejně bohužel i starší dcery. Tchyně na boty nijak nehleděla, moje děti zatím chodí v barefoot. Vývoj jinak měla ukázkový, způsobně lezla, žádný w sed… bude hypermobilní po manželovi a žádná bota s tím asi nehne. Barefoot na ni nemůžu teď sehnat, má fakt úzkou nohu a ve všem plave. Mladší dítě má naopak nohu evidentně po mně a klenby má pěkné. ![]()
@Kolicek95 ano, o tom to je. Zrovna jsem našla fotku, kde sedím tak dvou-tříletá v bačkůrkách, běžná konfekce, kdepak nějakej bérfůt, o tom se nám tehdá ani nezdálo. A ty boty jsou nádherně tvarovaný, dobře sedící pata a pěkně prostorná špička. A dneska? Najdi mi dneska něco na ploutev s úzkou patou, veškerá konfekce má kulatou špičku z obou stran se zužující, takže mým dětem tlačí doprostřed palec i malíček. A nebo jsou boty oficiálně prodávané jako široké, takže sice do toho nacpou široké špičky, ale pata jim v tom kloktá do všech směrů, takže se v tom nedá pořádně chodit. Zrovna jsem o tom mluvila s rehab. dr., kam občas s dětmi preventivně zajdu. O barefoot nic moc neví, ale když kouknul na jejich nohy, zkonstatoval, že tyhle ploutve trpí na haluxy zcela výjimečně, pokud se teda nezačnou dlouhodobě stahovat do úzkých bot. Obutí mých dětí pochváleno, aniž by teda tušil, že je BF, ono už to naštěstí na těch dnešních botičkách není moc vidět. Takže já si naopak myslím, že tvar boty respektující danou nohu, aniž by ji bota kdekoliv utlačovala nebo v ní naopak plavala, je dost klíčový. A je mi dost jedno, jak tu botu bude kdo nazývat či prodávat. Jinak rozhodně netvrdím, že BF je klíčem ke všemu a že s ním nikdy děti nebudou mít problémy s nohama. Nebo naopak že kdo mít BF nebude, nutně bude mít nohy časem deformované, to je samozřejmě blbost. Ale prostě pokud mám děti se specifickým tvarem nohy, tak jim hledám adekvátně tvarované boty, no.
Teď jsem s velkým dítětem vybírala přezůvky velikosti 40, v Deichmanovi, neb ho tu máme za rohem, a byly mi omláceny o hlavu aspoň desatery, že tlačí do šířky ![]()
Zkus Seakers nebo Richter, ty mají širší špičky a často i nižší paty. Geox může mít vyšší patu, takže je lepší vybírat pečlivě.