Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Maminky, kdo se vyznáte v barefoot, poradíte? Holčička 11m se staví, obchází nábytek a leze jako drak. Nikdy nenosí ponožky (sundavala si je a zároveň s počátkem lezení začalo teplo, takže je nedáváme) a tím pádem vlastně všude „chodí“ naboso. Teď ale začalo už být chladněji a pršet, taky očekáváme, že během třeba 2 měsíců začne chodit. Ráda bych jí teda pořídila „boty“. Doporučte mi prosím něco ![]()
Na starší jsem měla poděděné kožené capáčky, ale pochopila jsem, že nemusí vodu (ztvrdly). Existuje něco jiného? Určitě nechci malé dávat nějaké tvrdé holinky nebo něco. Chci určitě barefoot, žádný kompromis. Aby to fungovalo do toho počasí, co teď bylo, tj mokro po dešti, malá leze v trávě, v písku, staví se na chodníku o lavičku atd. Budu moc ráda za zkušenosti ![]()
Jakoukoliv kozenou boticku s ohebnou lehkou podesvi. Botky naimpregnovat a zakladni mokro ti kozena bota snese. Samozrejme ne nejaky rachani v kaluzi.
Spis jde o to, jaky ma nozky. Na sirsi a vyssi nart jsou fajn bf DDstep. Na nozky typu ploutvicky Fare bare 1.boty. Na uzke krasne sedi snerovaci Ricosty.
Ty DDstep jsou fakn i v tom, ze maji tu podesev i pres spicku, tak nevadi, kdyz v tom castecne i poleze. Ricosta take.
Nejlepe zajit primo do obuvi a tam prozkouset. Urcite si ale nenech vnutit boty, ve kterych ji nozicky budou „plavat“,ta bota musi sedet jak na delku (nadmerek max.1 cm a klidne i o fous min..),ale i na sirku.
Urcite ti sem nekdo hodi i jine znacky.
Ty kozene capacky, jak jsi psala, opravdu nejsou do mokra, kuze pak ztvrdne. To uz lepsi jsou capacky, kde jsou zespod gumove podesve (Froddo prewallkers, Superfit..)
@marcellia píše: Více
Já jsem v obchodě koukala na froddo prewalkers. Ale říkám si, jestli to není ještě předčasné? Malá fakt zatím jen leze a staví se. Ale líbily se mi. Nejlíp něco, co bude simulovat fungování naboso a zároveň v tom bude trošku teplo a nebude to hned mokré, třeba v mokrém písku nebo trávě (jinak bych jí dala třeba jen ponožky).
Nohu má takovou… normální
Asi tedy úzkou? A docela větší palec. Jinak nevím, jak bych ji popsala. Žádný velký nárt ani široká ploutev to není.
@Liška32 píše: Více
Prave na ven do vlhka bych ji je klidne dala..vrsek mekka kuze a spodek guma, aby ji tak rychle nenasakly. Nemaji opatek, neni to jeste bota.
A jinak do tepla a sucha ji nechavej bosky dal. Nebo nekdo koupi jen ty slabe kozene capacky, treba do travy, kde by hrozilo pichnuti od vcely, vosy…
Reima ma dobre navleky pro nechodici, maminky to berou ale v zime treba do kocarku nebo na podzim do nositka.
Tak mrkni jeste na Reimu, jestli nabizi neco takoveho i na tohle obdobi..
@marcellia píše: Více
Děkuju za tip
reima mě hodně zaujala, ale mají spíš zimní. Koukala jsem na ty frodda a pak bobux capáčky, nevypadá to zle. Pojedeme někde vyzkoušet ![]()
Dite, co zacalo tapat v pozdnim lete, melo Froddo prewalkers. To, ktere zaclo v zime, melo Stonz.
Tak jsme se byli poměřit a dítě má nožičku 106 mm, takže se nám trošku omezil výběr. Zatím zkusíme softshellové capáčky na míru a uvidíme na zimu, to už možná budou prewalkers nebo něco podobného. Nebo ta reima ![]()
@Liška32 píše: Více
Tak vyzkousejte. Uvidis, jak budou usite, nekdy se do nich vejdou i ty kozene capacky..
A na zimu, podle toho, jak na tom bude s chuzi… ![]()
Za mě doporučuji capáčky Hopi hop, dobře se oblékají, jsou krásně široké a děti je normálně měly venku do rosy apod. Dokonce dělají i letní verzi jakoby sandálky.
Tyhle věci se dají i celkem slušně sehnat na vindet úplně nové nebo třeba vyzkoušené, tak doporučuji pořádně změřit nožku a kolem 100 Kč jsem sehnala úplně nové na vindet. ![]()