Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kvůli práci s krví mám hepatitidu B, kvůli cestování hepatitidu A a každé tři roky břišní tyfus. K tomu jsem si přidala Boostrix, hlavně kvůli tetanu. Spalničky mě asi jako zdravotníka čekají, jen mi vadí, že nejsou jako monovakcína. Kluci mají navíc taky hepatitidu A a tyfus, starší má pneumokoky, mladší ne, oba mají meningokoky. Klíšťovku nemáme nikdo.
Kromě tatanu, na kterém jsem byla naposledy asi před 10 lety nemám v dospělosti očkováno nic. Klíšťovku ani jiná „nepovinná“ očkování jsem neměla nikdy. Ted už neplánuju dávat ani tetanovku - rizika z možných NU jsou pro mě větší než riziko, že bych mohla chytit tetanus.
@katintheBOx63 proti žloutence typu C očkování neexistuje, navíc protu B se musí chodit na odběry na protilátky, protože účinkuje kolem deseti let. Já už je neměla po šesti letech a museli mě naočkovat znovu.
Zakladatelko, chce to zvážit více věcí. Jaký průběh ty nemoci mají, jak moc by tě vyřadily z činnosti. Jaká je pravděpodobnost, že to chytneš (oficiální počty nakažených ročně). Pak si přečti příbalové letáky k vakcínám, mrkni na nežádoucí účinky, a spočítej si podle uvedené pravděpodobnosti, kolik lidí vakcinaci odnese. Zvaž, nakolik by tě ohrozil výpadek výdělku (hypotéka, práce…), kdybys na tom byla nějak špatně. Promysli rodinnou anamnézu, jestli nemáte v rodině nějaké neurologické nebo autoimunitní onemocnění, které by ti to mohlo rozjet. A pak se rozhodni.
Nežádoucí účinky nejsou sranda a zvlášť po klíšťovce to může být dost závažné.
@Ijen píše:
Kvůli práci s krví mám hepatitidu B, kvůli cestování hepatitidu A a každé tři roky břišní tyfus. K tomu jsem si přidala Boostrix, hlavně kvůli tetanu. Spalničky mě asi jako zdravotníka čekají, jen mi vadí, že nejsou jako monovakcína. Kluci mají navíc taky hepatitidu A a tyfus, starší má pneumokoky, mladší ne, oba mají meningokoky. Klíšťovku nemáme nikdo.
Když tě spalničky čekají jako zdravotníka, znamená to, že se zdravotníci budou proti spalničkám přeočkovávat každé dva roky?
Podle téhle studie protilátky proti spalničkám po očkování v dospělosti VELICE rychle klesají:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC5729920/
Taky nechápu, proč ti vadí, že není monovakcína - budeš chráněná i proti příušnicím, které v dospělosti mívají horší průběh než v dětství. Pokud se očkují trojvakcínou děti, proč by neměli být trojvakcínou očkovaní zdravotníci? ![]()
Příspěvek upraven 15.04.19 v 09:46
A jé. Antivax úderka dorazila. ![]()
Já si nechávám dávat i chřipku. Každý rok. Po tom, co mě (už podruhé) málem zabila.
A teď pozor, antivax se něčeho přidržte, tu druhou chřipku jsem chytla, když jsem byla očkovaná.
Už je to pár let. Od té doby ťuk ťuk.
@Bábrdl píše:
A jé. Antivax úderka dorazila.Já si nechávám dávat i chřipku. Každý rok. Po tom, co mě (už podruhé) málem zabila.
A teď pozor, antivax se něčeho přidržte, tu druhou chřipku jsem chytla, když jsem byla očkovaná.Už je to pár let. Od té doby ťuk ťuk.
Můžeš mi říct, co je „antivax“ na tom, když napíšu, aby si autorka vše nastudovala, aby se mohla zodpovědně rozhodnout?
@Lucie_Sx Jaképak studování a rozhodování. O očkování se nepřemýšlí. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Můžeš mi říct, co je „antivax“ na tom, když napíšu, aby si autorka vše nastudovala, aby se mohla zodpovědně rozhodnout?
Vážně nevím, o čem to mluvíš. ![]()
A teď mimo téma. Víte, jak vzniklo úsloví, potrefená husa nejvíc kejhá? ![]()
Takže: tetanus, hepatitida A, původně kvůli cestování, klíšťová encefalitida a každý rok chřipka. Tu dostávám v práci zdarma, je to za pět minut hotový. Na mateřský jsem chřipku neockovala a dostala a byl to fakt mazec, týden vyřazena, dalších šest týdnů hnus, důsledek 2× ATB. Takže to budu očkovat i nadále.
Mám očkování, která byla povinná v mém dětství + dvě tetanovky v dospělosti. Další očkování neplánuji.
@alifie vadi mi ta trojkombinace jako takova, a nechce se mi do ni. Priusnice i zardenky jsem jako dite mela, protilatky jsem si zatim nezjistovala.
@Aduš8 Ja už si to nepamatui, tehdy mi to v 18ti vybavovala mamka, a zaznam byl delan v jinem statu. Jen vim, ze jsem na zloutenku co to slo ockovana byla. Ale dobre ze jste napsala, ze to mohlo vyvanout, to jsem nevedela. Takze taky na tohle se pak zeptam, kdyz budu moci zase pokracovat v ockovani ![]()
V dospělosti (cca 17 let zpět) jsem očkovaná proti různým spíše tropickým nemocem z důvodu cestování. Proti tetanu naposledy 13 let zpět. A tak už to zůstane ![]()
@Popokatepetla píše:
Kromě tatanu, na kterém jsem byla naposledy asi před 10 lety nemám v dospělosti očkováno nic. Klíšťovku ani jiná „nepovinná“ očkování jsem neměla nikdy. Ted už neplánuju dávat ani tetanovku - rizika z možných NU jsou pro mě větší než riziko, že bych mohla chytit tetanus.