Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Anonymní píše:
Anonym, páč se za tohle stydím, ale i bojím… :-/
Děti ve školce pouštěli lodičky. A tomu mému lodička odcestovala a prý, že příští rok bude někde cestovat. Platí to, když to nebylo na Štědrý den a nebylo to pouštění s rodinou? Někde jsem teď četla výklady této tradice a nemám z nich dobrý pocit.
Neplatí to ani na stedry den. Je to jen zábava spojena s poverou
Tak si to vylož tak že bude cestovat s vámi s rodinou. Budete trávit spoustu času spolu jako rodina na výletech a to je fajn
Nehledej v tom hned to nejhorší ![]()
@Anonymní píše:
Děti ve školce pouštěli lodičky. A tomu mému lodička odcestovala a prý, že příští rok bude někde cestovat. Platí to, když to nebylo na Štědrý den a nebylo to pouštění s rodinou? Někde jsem teď četla výklady této tradice a nemám z nich dobrý pocit.
Jako vážně?? To je jenom hra na spestření vánoc. Kam by asi školkové dítě cestovalo? Když to chceš brát vážně tak si myslí že třeba pojedete někam na dovolenou ![]()
To myslíš vážně? Jednak ty lodičky nepouštělo na Štědrý den a i kdyby, tak co to znamená? Cestování… Co je na tom špatného?
![]()
My chodili do kostela po betlehemske svetlo. Jak nactileta to byla jedina prilezitost jit zakourit. Jedina moznost jak vypadnout na chvilku ven. Tahle tradice trvala 12 let. Nez jsem prestala. Nasi dodnes nevedi, ze jsem kourila.
Jinak tradice bily oplatek s medem pred veceri aby byla cista dusa cely rok. Kapra jsem nedelali, nesnasime kosti takze supiny jsme nedavali. Koledy jsme spivali cely den. Moje oblibena:co pak asi dostaneme od Jeziska?… Bramborovy salat cela rodina musela delat vzdy rano 24.12 o 9hod. No po jidle darky. 3 orisky pro popelku a pulnocna mse. Ted kdyz uz mam vlastni rodinu tak popravde zadnu tradici nedelame vecere darky a koledy.
Letos mám první štědrý den s partnerem.U né vánoce začínají zakoupením adventniho věnce a každou neděli zapalujeme svíce.Jinak den předem si ozdobíme stromeček a uděláme salát.Ja uz mám hotovo cukroví.Snídaně vanocka,pohádky,pak zelnou a kubu,pak krajeni jablíčka při večeři a přípitek,večeře,dárečky,procházka na půlnoční.
@Anonymní píše:
Pro mnoho lidí tyhle tradice a symboly nemají smysl ani na Vánoce, natož mimo ně, nedělala bych si s tím hlavu
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj.
Tak já Tě vyklidním.
Jiná tradice praví, že když si na Barboru (4. prosince) utrhneš „barborku“, což je jakákoli větev z ovocného stromu (u nás tedy vítězí jabloň) a ona Ti rozkvete do Štědrého dne, tak se do roka vdáš. ![]()
Víš, kolik znám svobodných/rozvedených holek, co tuto tradici dodržují? A ta haluz Ti v teple a vodě vykvete vždy.
Navzdory tomu jsou některé z holek neprovdané. ![]()
Tak si z toho nedělej hlavu a užívej si Vánoce.
Má babička na štědrý den rozkrojila jablko a měla v něm křížek a stále tu je. Uběhly tomu 3 roky..
K dotvoření zkouším malovat posuďte sami tady
Moje malé děti už se změnily v juniory, takže je to jiné, než bývalo.
Obecně se snažím, aby byl hlavně klid.
Vaření se většinou věnuji den předem, takže polévka, salát, vše je hotové.
Před obědem krásně prostřeme, pod talíř šupinku. Obědváme kapří polívku, protože ji máme hrozně rádi, s krutony z rohlíků. A komu ještě zbyde místo, bílou klobásu.
Odpoledne máme už asi pátým rokem zavedenou tradici - navařím vánoční punč a zhruba na hodinku se nám sejdou na zahradě přátelé - jsou to čtyři rodiny spřátelené přes spolužáky dětí. Ochutnáváme cukroví, pijeme punč, poklábosíme. Mám pro všechny připravené drobné dárečky, ty navěsíme venku na strom a při odchodu dostane každý instrukce, jakou barvu dárečku si má utrhnout (jiné jsou pro mamky, pro taťky, pro kluky a pro holky). Taky mám nachystané lití olova, takže kdo má zájem, může si zkusit.
Většinou hodina hrozně rychle uteče.
Pak už nachystáme kapra, zajdu na hřbitov (máme ho blízko domu a zároveň máme blízko zbytek rodiny, takže jdeme společně). Popřejeme si. Na večeři jsme pak jen my čtyři.
Když byly děti malé, po večeři jsme chodili do jiného pokoje, zpívali jsme u okna koledy a vyhlíželi, jestli ten Ježíšek už letí. Druhý rodič rychle futroval dárky pod stromeček. Teď už to neděláme, naklademe tam dárky v průběhu odpoledne, zpívat už junioři samozřejmě nechtějí, i když dcera (15) hraje na klavír a někdy ji to chytne během dne, že si nečekaně zahrajeme a zazpíváme. Ale do toho se nedá nutit.
Teď už je jen po večeři na půl minuty vyženu, abych mohla rozsvítit stromeček a zazvonit na zvoneček. Sice pindají, ale ty tři kroky do chodby udělají. Mě to pak stejně vždycky tak dojme ![]()
Pustíme si koledy, stojíme a koukáme na stromeček a nikdo nechce porušit to kouzlo a začít s rozbalováním.
Když byli menší, zůstali sedět na zemi, dokud všechny dárky nevyzkoušeli, nesestavili, nesmontovali (když ještě dostávali stavebnice apod). Tentokrát syn (16) dostane nějaké komponenty k počítači, po kterých touží, takže večer bude zcela neromantický a bude se rozebírat počítač
Tomu nezabráním.
Dále máme tradici, že mladí dostávají pod stromeček nové pyžamo. Vyžadují to. Takže po nadílce se převlíkneme do nových pyžam, rozložíme gauč, zatopíme v krbu, pustíme si pohádku, a já u toho obvykle po chvíli usnu, protože to teplo rodinného krbu mě tak přemůže, že už se na nic jinýho nezmůžu
Pokud nezapomeneme, do nádoby, do které se lilo olovo, pustíme plout lodičky z vosku. Dost často na to zapomeneme a pak už jen koukáme na změť barevných vosků
Že někdo odpluje, toho bych se nebála. Vždycky se to dá nějak logicky a pozitivně vysvětlit ![]()
Druhý den mám narozeniny, ale to už je zase jiný příběh.