Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminky, letos nás čekají první Vánoce ve třech
a už se moc těšíme! Ikdyž prckovi bude „jen“ 10 měsíců, takže rozum z toho asi mít moc nebude -ale to neva!
Jaké udržujete doma tradice? Ráda bych něco zavedla, tak bych byla ráda za inspiraci ![]()
U nás doma se zvonilo zvonečkem, jinak nic moc…
takze jestli něco praktikujete, napiště…
díky
nic extra, jen ti muzu potvrdit, ze v 10 mesicich to fakt dite nezajima, my vloni s rocnimi dvojcaty a kluky darky absolutne nezajimaly, jen se snazili sundat ozdoby ze stromku
hlavne jsem zjistila, ze bezpecna vyzdoba je vlastne zadna, takze nalepim par obrazku na okno a konec, jinak vsechno demolicni trojka znici, sni, zmacka atd
ahoj, když jsem byla malá, tak jsme chodili vždycky dopoledne na štědrej den do lesa krmit zvířátka:-)a navečer jsme chidili k babicčče a s tou jsme vyliželi zlatý prasátko:-)a naši mezi tím chystali dárky a taky se vždycky zamykal obývací pokoj aby jsme nerušili Ježíška:-)a ještě se u nás k večeři podává vic chodů v určitým pořadí to je docela dlouhá tradice.
Chjo chtěla bych být zas malá:-)
Hlavně si jendou za rok opravdu sedneme všichni k jednomu stolu a v klidu se navečeříme. Jinak před večeří se krájí jablko, přiťukneme si, popřejeme, po večeři se zvoní a ještě než je kdokoli připuštěn ke stromečku, zazpíváme si. Někdy pouštíme skořápky, když jsme byli s bráchou menší, dělalo se toho podstatně víc, házeli jsme bačkorou, jednou dokonce lili olovo (dá se nahradit voskem)… Dárky rozbalujeme po jednom, moc jich nebývá, tak abychom si to užili. Ale hlavně jsme spolu a užíváme si to
Je jedno, jaké zavedeš zvyky, když si to všichni užijete ![]()
Ahoj. My na štědrý den snídaly vánočku, krájely jablíčka (hvězdička znamená zdravíčko), posílali skořápky z ořechů se svíčkou v lavoru. Jeli jsme na hřbitov zapálit svíčky.
Teď budeme mít taky první Vánoce jako rodina. Takže to vidím, že posnídáme vánočku a cukroví, budem koukat na pohádky
odpoledne si dáme procházku - ale musím vymyslet kam, bylo by hezký, kdyby byla učelová. krájení jablíček a skořápky zachováme. Zvonečkem zvoníme odjakživa a přemýšlím, jestli nezavedu, že malým dětem přinese stromeček Ježíšek - máme komoru hned naproti bytu a tam by se to dobře schovalo
ale zase miluju Štědrý den už se stromečkem
Jo a svíčky za zemřelé si zapálíme doma s modlitbičkou a na hřbitov pojedeme o svátcích ![]()
jo a před večeří děkujeme za všechno dobré, co nás potkalo a popřejeme si do dalšího roku (jakoby.. na silvestra pak u skleničky taky no )
Příspěvek upraven 28.11.11 v 14:08
Tak ja at delam, co delam, tak se nemuzu vymanit z „tradice“, ze jsem vecer pomerne grogy
, takze si pak nepreju nic jinyho, nez abych to uz mela zase na rok za sebou
. Pres den zadne zvyky nejsou (krome toho, ze se postime atd), vecerime vic chodu ve stejnem poradi, pred jeziskem manzel zazvoni zvoneckem, a pak si zazpivame u stromecku koledy. Pak rozbalujeme.
Na Stedry vecer jsme doma jen my, tak rozbalujeme postupne (zas tolik daru si nedavame), ale pak druhy den u nasich, kde je i segra s detma atd jsme postupne rozbalovani zrusili, protoze uz to pak nikoho nebavilo, hlavne deti. Cekat, az deda vybali pyzamo
![]()
My snídáme vánočku, obědváme čočkovou polívku, aby jsme měli štěstí, odpoledne chodíme na hřbitov.
Stromeček zdobím večer 23., až děti spí a ráno ta starší nemůže dospat, jeslti už u nás Ježíšek byl a donesl stromeček.
Na večeři chodíme k našim, kde jsou ještě moje babičky, takže je nás tam požehnaně. Od štědrovečerní večeře nesmí nikdo vstát od stolu… taky u nás zvoní Ježíšek, ještě než se děti vrhnou na dárky, tak si popřejem, co máme děcka, tak se zazpívá pár koled a jde se na to ![]()
Mám někdy pocit, že manžel tak prahne po plnění vánočních tradic, že tím akorát ty Vánoce znepříjemní. Nechci ho přirovnávat ke Kodetovi z Pelíšků, to zas ne, ale prostě jsou chvíle, kdy děti nespolupracují, např. fakt nehrozí, že by vydržely tu půl hodinu u večeře a absolvovaly všechny náležitosti, já taky ne, poněvadž okolo nich běhám a snažím se je zklidnit, a manžel to nese velmi nelibě.
A netýká se to jen té večeře. Takže ve výsledku, měl by být klid a místo toho já mám už dopředu nervy a stres.
To znám
U nás zase je manžel zvyklý mít na Štedrý den zavináče, u nich to tak doma měli.
Jeen rok jsem je zapomněla koupit - spolu slavíme letos terpve 4 Vánoce a málem mě sežral za živa
..
Anonymní píše:
Mám někdy pocit, že manžel tak prahne po plnění vánočních tradic, že tím akorát ty Vánoce znepříjemní. Nechci ho přirovnávat ke Kodetovi z Pelíšků, to zas ne, ale prostě jsou chvíle, kdy děti nespolupracují, např. fakt nehrozí, že by vydržely tu půl hodinu u večeře a absolvovaly všechny náležitosti, já taky ne, poněvadž okolo nich běhám a snažím se je zklidnit, a manžel to nese velmi nelibě.![]()
![]()
A netýká se to jen té večeře. Takže ve výsledku, měl by být klid a místo toho já mám už dopředu nervy a stres.
To jsem snad psala ja !
Přesný ! Vysedavani u stolu a rozjimani nad talirema
, kdyz ja uz - uprimne - chci nahazet talire do mycky, jit na darky a mit konecne klid.
nakukovatelka píše:Anonymní píše:To jsem snad psala ja !
Mám někdy pocit, že manžel tak prahne po plnění vánočních tradic, že tím akorát ty Vánoce znepříjemní. Nechci ho přirovnávat ke Kodetovi z Pelíšků, to zas ne, ale prostě jsou chvíle, kdy děti nespolupracují, např. fakt nehrozí, že by vydržely tu půl hodinu u večeře a absolvovaly všechny náležitosti, já taky ne, poněvadž okolo nich běhám a snažím se je zklidnit, a manžel to nese velmi nelibě.![]()
![]()
Přesný ! Vysedavani u stolu a rozjimani nad talirema
, kdyz ja uz - uprimne - chci nahazet talire do mycky, jit na darky a mit konecne klid.
Tam jde mimo jiné i o to, že samozřejmě malé děti jako celý rok, tak na Štědrý den nebudou dělat výjimku - odmítnou to, co je na stole, budou chtít něco jiného, minimálně jednu skleničku nebo hrníček rozlijou, pokud jí nerozbijou, bude řev, bude nastláno pod stolem, pokud tam rovnou nespadne nějaký talíř, a než se odebereme ke stromečku, budeme ten den ještě asi po sté uklízet, aby bylo doma aspoň na Štědrý den uklizeno a ne ten prasečinec jako obvykle … a to už budou na pochodu nervy od rána, protože děti vstanou opět v šest a prostě se budou chovat jako kdykoli jindy, rozhážou hračky, povalí stromeček, pustí dovnitř zvířata …
A manžel bude na nerv a já z něj …
ještě mě napadá, dává se šupinka z ryby pod talíř, aby byly peníze ![]()
Hezká diskuze, oživíme. Jak probíhá štědrý den u vás?
U nás ráno snídá kdo co chce, a k dispozici je vánočka. Pak jsme chodili uříznout(na zahradu) stromek, instalovat a ozdobit. Letos jsme to zvládly den předem, tak byly pohádky. Pak jsme šly do kostela přinést si domů betlémské světlo. Pak procházka. Pak bylo u nás na vsi v kostele zpívání koled s téměř všemi sousedy. Kolem čtvrté pouštíme lodičky, krájíme jablko. Pak jdu chystat řízky a dcera čte z bible vánoční příběh. Ozdobíme stůl. Někdo pronese poděkování za uplynulý rok a večeříme. Pak zazpíváme koledy a vrháme se na stromek. Pak už jen užívání si dárků a pohádky…
Anonym, páč se za tohle stydím, ale i bojím… :-/
Děti ve školce pouštěli lodičky. A tomu mému lodička odcestovala a prý, že příští rok bude někde cestovat. Platí to, když to nebylo na Štědrý den a nebylo to pouštění s rodinou? Někde jsem teď četla výklady této tradice a nemám z nich dobrý pocit.
@Anonymní píše:
Anonym, páč se za tohle stydím, ale i bojím… :-/
Děti ve školce pouštěli lodičky. A tomu mému lodička odcestovala a prý, že příští rok bude někde cestovat. Platí to, když to nebylo na Štědrý den a nebylo to pouštění s rodinou? Někde jsem teď četla výklady této tradice a nemám z nich dobrý pocit.
Neplatí to ani na stedry den. Je to jen zábava spojena s poverou